Tilbage til HIFI4ALL.DK 28. marts 2024 | 16:56   

  NAVIGATION  Retningslinier for brug af Hifi4all  
HjælpHjælp  ChatChat  Aktive emnerAktive emner  Vis brugereBrugere  Søg i forumSøg  Opret ny brugerOpret ny bruger  Log indLog ind
Højttalere
 HIFI4ALL Forum : Højttalere
Emne Emne: Dæmpning af højtalere (Emne lukket Emne lukket) Indryk indlægOpret nyt emne
Side af 2
Forfatter
Besked << Forrige emne | Næste emne >>
hifiigen
Forum Bruger
Forum Bruger


Bruger siden: 05 Februar 2005
Lokalitet: Jylland
Status: Offline
Indlæg: 980
Sendt: 18 Februar 2019 kl. 15:04 | IP-adresse registreret  

nils valla skrev:
Hifiigen.

Har brugt en dags tid på eksperimentere med underlaget efter vor sidste "samtale".

Prøvede med tre Korkbrikker under hver ht. Mere fordi jeg stadig havde en anelse udtværing i bassen pg.a rummet. Med korken forsvandt denne sidste rest af udtværing. Men, men, lydbilledet var nu blevet mindre. Spillede nu kun fra ene ht til den anden og igennem bagvægen midt i billedet. Uden kork, kun med krydsfinerbrikkerne under ht forsvinder sidevæg, gulv og loftet også. Musikken hænger mere vægtløs frit svævende i rummet, hvilket jeg vil betegne som "ht bedre integreret i rummet". Samtidig fremstår basguitaren punktformig med finerbrikkerne. Med korken bredere bassen sig ud fra et bredere udsnit af billedet. Det må være tegn på bedre sammenhæng imellem bund og top med finerbrikkerne. Hele billedet bliver indtegnet mere præcist. Kunne med hænderne mærke bitte små vibrationer på ht-kasserne når ht stod på de bløde korkbrikker. Intet at mærke med finerbrikkerne under. Desuden er der den ekstra fordel med finerbrikkerne, ht kan "vateres" (stilles plant) i rummet. (Jeg har brikker i en højde af 5cm bag den ene ht pg.a skævhed i gulvet der.)

Som du måske kan fornemme fortrækker jeg stadigvæk krydsfinerbrikkerne fremfor noget blødere, det giver færrest hurdler som det er nu med mit anlæg i det rum.


Har undrende gået og funderet over din oplevelse. Som jeg læser dig, så ophæves lydbilledets grænse venstre/højre og top med træbrikkerne - i modsætning til med kork, hvor lydbilledet går fra venstre højttaler over til men ikke udenfor højre højttaler.

Jeg har svært ved at forstå hvordan lydbilledet kan gå udenfor bredden, med mindre optagelsen anvender Q-sound e. lign. Kan du forklare lidt om det? I mit tilfælde har jeg højde op over højttalerne, medens bredden afgrænses af den fysiske bredde. Dvs. står der et instrument helt ude i siden og dybt i lydbilledet er det placeret længere ude end bare lige den fysiske bredde - man kan "kigge" ind igennem lyttevinduet og "se" en langt større bredde end de godt 2,5 m jeg har mellem HT'erne. Er det den bredde du taler om?

Jeg kan ikke forstå hvordan befæstigelsen af højttalerne gennem standerne, hvis de er ret runge, kan betyde noget for stereo- og højdeperspektiverne - kan du forklare det? I mit tilfælde er det pga. bolte under fødderne (det er en modificeret Audiomagic Genta m. 2 x 10mm metalbundplade) ret bøvlet at lægge træklodser under, men jeg er da blevet lidt lysten på at prøve ud fra dine oplevelser. Og jeg kan heller ikke se fordelen ved, at mit gulv vibrerer med via noget halvhårdt.


__________________
Er nu passiv og sporadisk læser
Til top Vis hifiigen's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af hifiigen
 
nils valla
Forum Bruger
Forum Bruger


Bruger siden: 20 Oktober 2007
Lokalitet: Vestsjælland
Status: Offline
Indlæg: 2888
Sendt: 19 Februar 2019 kl. 16:15 | IP-adresse registreret  

Hifiigen.

Indrømmer det bliver lidt forunderligt.
Min tilgang til stereo er mere af praktisk- end fysisk/matematisk art. Jeg får en fornemmelse og prøver mig frem.
Derfor skal du også tage min forklaring herunder med en gran salt.

Med det bløde underlag skaber jeg ht der spiller for sig selv i rummet.
Det kan forklare det smallere lydbilled (fra ht til ht).
Med de stivere "malerlærreds-krydsfinerbrikker" under, bliver skabt en bedre kontakt til rummet.
Kabinetsvibrationer får en udvej væk fra ht ned igennem gulvet.

Og nej, det ikke kun i det imaginære rum bag ht bredden er til stede. Jeg har også bredde på ydersiden af de fysiske ht og sågar foran ht fra nogle
optagelser.

Det kunne være interessant du afprøvede det og kom med din opfattelse.

Til top Vis nils valla's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af nils valla
 
Mercury
Forum Bruger
Forum Bruger
Avatar

Bruger siden: 25 Januar 2006
Lokalitet: København
Status: Offline
Indlæg: 2172
Sendt: 19 Februar 2019 kl. 16:21 | IP-adresse registreret  

Hvis du har to mikrofoner med ti meters afstand i en koncertsal, kan de så kun beskrive rummet imellem dem?
Nej vel.
Der har du svaret.
Det som er så pokkers svært er at få lov til at høre hele signalet og kun signalet rendset for kabinet, delefiltererts og rummets
påvirkninger.

Der har du svaret og i høj grad problemet.

mvh. Asger
Til top Vis Mercury's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af Mercury
 
The Real Wiz
Forum Bruger
Forum Bruger


Bruger siden: 11 Oktober 2010
Lokalitet: Midtjylland
Status: Offline
Indlæg: 1001
Sendt: 19 Februar 2019 kl. 17:20 | IP-adresse registreret  

Det er altid svært at give over nettet med den slags problemer men jeg kan sige hvordan jeg har sat mine ht op.

De står med spikes på en flise der så igen står på sd-fødder,
så de kobler hårdt til flisen men blødt til gulvet
Jeg bor i en gammel bygning med træ gulv og skal gå rimeligt meget til den
før jeg sådan rigtig genere underboen eller det hele spiller med.
Under alle omstændigheder er du nød til at forsøge dig frem

__________________
Vi hører alle forskelligt
Til top Vis The Real Wiz's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af The Real Wiz
 
nils valla
Forum Bruger
Forum Bruger


Bruger siden: 20 Oktober 2007
Lokalitet: Vestsjælland
Status: Offline
Indlæg: 2888
Sendt: 22 Februar 2019 kl. 17:05 | IP-adresse registreret  

Har leget lidt videre siden mit sidste indlæg. Hurdlen her var gulvet spillede med med for kraftige betoninger i bunden. Betoningerne fik lagt et ekstra lag omkring musikere så de nærmest flød sammen. I tidligere tider har jeg to gange haft bolig med støbte gulve hvilket ikke var godt for højttalerne (bl.a mine nuværende ht) jeg havde på tidspunkterne. Senere afprøvede jeg (i andre boliger) med tunge fliser under ht hvilket gav mere af det samme. Så nej, ikke noget med fliser under ht.

Problemet jeg har nu, som skyldtes et meget blødt og svævende gulv, har jeg ikke oplevet før. Og da jeg alligevel havde to 50kg tunge fliser liggende, med et flademål som mine ht, skulle det jo afprøves. Har ikke kunne undgå læse Mikkel`s anbefalinger ( de har jo været mange). Og min-santen om ikke det også hjalp af med den sidste rest af lydødelæggende gulvresonanser.

Bevares, lydbilledet er skrumpet en anelse i bredden. Har dog stadig nedlagte sidevægge fra visse optagelser, bagvægen er stadig nedlagt (har hele tiden været) og gulvet forsvinder også med nogle optagelser, dog ikke så generelt som før, men måske i sidste ende at betrakte som mere "rigtigt". (det meget store rum jeg hørte før skyldtes nok gulvets bidrag hvilket jeg som sådan heller ikke har noget imod sålænge resonanser ikke dækker for noget andet hvad det jo egentlig også gjorde).

Med hensyn til mærkbare vibrationer i ht-kabinetter, mærkes de en smule når hånden lægges løst på kabinet. Forsvinder dog med et fastere tag på kabinettet. Under alle omstændigheder er der mindre vibrationer at mærke end med de blødere Kork-underlag jeg prøved for nylig. (og nok ikke i sidste ende årsag til de store hurdler).

Så Hifiigen. Hvis stadig du havde haft dine Danere og et gulv lig mit kan jeg kun anbefale både tunge fliser og krydsfinerbrikker under ht.

Til top Vis nils valla's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af nils valla
 
nils valla
Forum Bruger
Forum Bruger


Bruger siden: 20 Oktober 2007
Lokalitet: Vestsjælland
Status: Offline
Indlæg: 2888
Sendt: 22 Februar 2019 kl. 17:19 | IP-adresse registreret  

Ps. Jeg skal lige tilføje grunden til jeg så forholdsvis nemt fik "ordnet" hurdlerne efter havde sloges med dem 1.5år, skyldes jeg for nyligt skiftede tilbage til 0.75kv kobber ht-kabler. Udover den øjeblikkelige forbedring der kom betyder disse kabler også det nu er blevet så meget nemmere for mig høre og indkredse hurdler.
Til top Vis nils valla's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af nils valla
 
hifiigen
Forum Bruger
Forum Bruger


Bruger siden: 05 Februar 2005
Lokalitet: Jylland
Status: Offline
Indlæg: 980
Sendt: 22 Februar 2019 kl. 17:42 | IP-adresse registreret  

Nils Valla: jeg læser det som du har forsøgt at få så lidt gulvlyd som muligt ved at gulvet vibrerer så lidt som muligt? Det samme har jeg erfaret, så jeg tænker, at så bløde fødder som muligt er bedst.

Jeg har ikke spillet på Dali Diva i en del år, men med stander HT (Piega) på et ret tungt stander fra Audio Magic - det er en specialmodel med 2 stk. bundplader af hver 10mm, med ris i røret. Højttaler og stander vibrerer, men ikke gulvet. Jeg tror ikke det er muligt at undgå at højttaler og stander vibrerer, men at gøre det så tungt som muligt må være i den rigtige retning.

Har spillet med Canare 4s11, men har lige fået Supra PLY 3.4 WIDE, som har meget lav induktans - og det er en forbedring i mit system, med renere og mere åben mellem og top. Et kabel skal nok ses i sammenhæng med forstærkeren, men jeg vil alligevel anbefale dette kabel.


__________________
Er nu passiv og sporadisk læser
Til top Vis hifiigen's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af hifiigen
 
nils valla
Forum Bruger
Forum Bruger


Bruger siden: 20 Oktober 2007
Lokalitet: Vestsjælland
Status: Offline
Indlæg: 2888
Sendt: 23 Februar 2019 kl. 11:42 | IP-adresse registreret  

Jeg har faktisk ikke noget imod gulvet spiller med, så længe der ikke opstår maskering eller anden hurdle med årsag i gulvet. På grund af mine dårlige erfaringer skulle der gå så længe inden jeg igen prøvede fliser. Og det fungerer i fh til hurdlen jeg havde. Musikerne i lydbilledet har været igennem en slankekur og det hele fremstår endnu mere nøgent med bedre adskillelse og luft imellem. (umiddelbart syntes jeg ikke punktformigheden har ændret sig udover punkterne som skrevet er slanket).

Med hensyn til bløde underlag er det ikke min erfaring det fungerer. Er der først kommet bevægelse i ht (f.eks vibrationer) stoppes det ikke af et bløt underlag, snarer tværtimod, medmindre du har været så heldig finde underlag med eftergivenhed der nøje modsvarer højttalerens rystelser og således udligner vibrationerne. Hvis ikke, kan jeg kun forstille mig rystelserne (som jeg hellere vil have ned i gulvet væk fra ht end at de forbliver i ht) bliver værre.

Løftet på 70mm op i højde, mine fliser giver, har i og for sig også været positivt. Bånddiskanterne øverst i ht, som er vinklet et X antal grader (jeg vil gætte på 20), for optimal diskant i den ligebenet trekant, klæder lyden ude i den alt for lange afstand jeg har vennet mig til lytte fra (dobbelt så lang den burde være )
Til top Vis nils valla's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af nils valla
 

Du har ikke adgang til at besvare dette indlæg.
Dette emne er lukket.

<< Forrige Side af 2
  Indryk indlægOpret nyt emne
Printervenlig udgave Printervenlig udgave

Skift forum
Du kan ikke oprette nye emner i dette forum
Du kan ikke besvare indlæg i dette forum
Du kan ikke slette dine indlæg i dette forum
Du kan ikke redigere dine indlæg i dette forum
Du kan ikke oprette afstemninger i dette forum
Du kan ikke stemme i dette forum

Copyright © 2024 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes