Tilbage til HIFI4ALL.DK 15. oktober 2018 | 23:52   

  NAVIGATION  Retningslinier for brug af Hifi4all  
HjælpHjælp  ChatChat  Aktive emnerAktive emner  Vis brugereBrugere  Søg i forumSøg  Opret ny brugerOpret ny bruger  Log indLog ind
Surround Sound
 HIFI4ALL Forum : Surround Sound
Emne Emne: Ny sub? (Emne lukket Emne lukket) Indryk indlægOpret nyt emne
Forfatter
Besked << Forrige emne | Næste emne >>
Ascari
Forum Bruger
Forum Bruger
Avatar

Bruger siden: 19 Juni 2004
Lokalitet: Vestjylland
Status: Offline
Indlæg: 3305
Sendt: 24 Juli 2017 kl. 20:32 | IP-adresse registreret  

Hej på forummet.

Som overskriften siger, sørger jeg råd til køb af en subwoofer til mit surround system. Jeg har for nyligt købt hus, og overtager det om 1½ måneds tid, og derfor synes jeg også det er på tide at jeg får installeret en subwoofer til mit 5.0 system. Mit setup er bestående af en Denon Avr-2105 som er koblet sammen via pre-out til en Classic 6.6 intg. forstærker som trækker mine fronter. Højttalerne er Dali 850 som front, Dali suite C0.8 som center og Dali 102 som rear. Jeg føler at jeg mangler den sidste bund, og har kunne læse mig frem til at selvom mine fronter sagtens kan spille bas, så får de ikke hele bassignalet, da de ikke får mulighed for at afspille LFE signalet. Derfor søger jeg nu en subwoofer der kan spille LFE signalet med god dybde og med en overbevisende kraft, så jeg kan mærke at der bliver flyttet noget luft.

Min kommende stue er aflang (ca. 4x10 meter) og jeg kommer til at spille på den lange led. Hvordan subben skal placeres er ikke slået fast endnu. Mit budget er omkring 4-6000 kr. og jeg vil helst ikke have en større sub end maks. 50 cm i højden og omkring de 40 cm i bredden. Selv har jeg læst en del om SVS subwoofere, som mange steder bliver rost rigtigt højt. Jeg har 2 forskellige i kikkerten, PB-1000 og SB-2000 sidst nævnte springer godt nok budgettet lidt. Jeg er dog i tvivl om fordele og ulemper på de 2, også angående deres forskellige konstruktioner, nu hvor jeg udelukkende vil benytte dem til film. Som jeg umiddelbart har forstået, er en lukket kontruktion typisk at foretrække hvis man vil benytte subben til musik, kontra en ported som gør sig bedre til film?

Jeg er selvfølgelig ikke i tvivl om at der er andre producenter på markedet, så derfor vil jeg meget gerne høre om I vil dele nogle af jeres erfaringer med mig?

Jeg regner selvfølgelig med at jeg engang i efteråret får tid til at prøvelytte lidt forskelligt inden mit valg.

På forhånd tak.
Til top Vis Ascari's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af Ascari
 
troelskn
Forum Bruger
Forum Bruger
Avatar

Bruger siden: 11 April 2003
Lokalitet: Østjylland
Status: Offline
Indlæg: 865
Sendt: 17 August 2017 kl. 10:46 | IP-adresse registreret  

Hejsa.

Jeg tror uden tvivl den største forbedring i bassen er placeringen af subwooferen og DSP indstillinger. Du skal derfor ikke bestemme hvor subben skal stå på en tegning eller med øjenene, men placere den med ørene. Jeg har som dig et par store højttalere som fronter og en stor sub og min erfaringer er at der skal eksperimenteres med både palcering og delefrekvens til fronterne for at få det optimale setup i dit nye rum.

Mine råd vil være at gå efter en sub med lukket kabinet da den teknik efter min mening har størst mulighed for at styre rummets resonanser. De almindelige recievere har ikke den nødvendige evne til at beregne DSP til subben da det er møg svært at automatisere og jeg har læst flere stæder at YPAO fra Yamaha og Audisey ikke går under 30hz og desuden har svært ved at få impuls responsen korrekt. Prøv at søge på hometheatershack eller lign. der er tusindvis af tråde om det.

Der findes nogle specialiserede produkter og nogle subs med egen DSP der kan det nødvendige. Jeg har valgt en løsning med minidsp og en rigtig målemicrofon og så jeg har selv brugt tid indstille DSP'en og få det til at spille. Jeg vil hellere anbefale at bruge pengene på en brugt lukket sub eller to med et godt ry og det sparede på en god DSP løsning eller se om du kan få råd til en sub med DSP.

Med subs gælder desuden at flere er bedre end en og større er bedre!

__________________
Hvis kunst kræver engagement; Er moderne musik dermed kunst?
Til top Vis troelskn's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af troelskn
 
JackD
Forum Bruger
Forum Bruger
Avatar

Bruger siden: 14 September 2003
Lokalitet: Jylland
Status: Offline
Indlæg: 1968
Sendt: 18 August 2017 kl. 00:45 | IP-adresse registreret  

Er enig med Troels, men det er en stor stue og du snakker om at flytte noget luft. Det koster i en lukket konstruktion. Den nye store 15" Klipsch, til omkring 10 af de lange, kan virkelig flytte noget luft. XTZ laver en fed sub også knap så potent, men mere nuanceret. Vælg evt. to til omkring 5.000 stykket og placer dem på den bedst mulige placering. I dit rum.

Lytteposition er lidt tricky i dit rum. Normalt siges der 2/3 af rummets længde, men det er nok ikke så hensigtmæssigt og der ville skulle noget effekt til, dine fronthøjttalere. En beregning af rum ville være fint med placering og lytteposition. Hvis du kan få en forhandler til at lave et udskrift, vil du kunne se, rummets uheldige forstærkninger og indflydelse, ved en given placering af højttalere og hvor rummets ideelle lytteposition er. Det er ofte svært med indretning, jeg er så heldig i min stue, at mine fronthøjttalere er tæt på den ideelle placering og samme med lytteposition. Sub er placeret efterfølgende, men uden nævne værdige peaks eller dyk.

En halv meter til sidevæg og tre meter mellem front højttalere. Bagvæggen kan du eksperimentere med. Subwoofere er altid svært, men de kan til gengæld også placeres bagved lytteposition i hvert hjørne, en halv meters penge fra sidevæg og bagvæg.

__________________
Livet er for kort til kedeligt HIFI

M.v.h Jack

Min hjemmebio
Til top Vis JackD's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af JackD Besøg JackD's Websted
 
Ascari
Forum Bruger
Forum Bruger
Avatar

Bruger siden: 19 Juni 2004
Lokalitet: Vestjylland
Status: Offline
Indlæg: 3305
Sendt: 03 December 2017 kl. 22:59 | IP-adresse registreret  

Tak for svar, beklager jeg først svarer igen nu, men jeg søgte viden på et andet forum og fandt mig en sub. Jeg valgte en XTZ 12.17 og er rigtigt godt tilfreds. Den står bag min sofa, og spiller skråt ind i denne ude fra væggen. Jeg har ikke haft tid til at experimentere så meget, udover at jeg har haft den stående foran højre front ved sofaen, og det var ikke nær så godt. Samtidig ville kæresten også hellere have den stående på den anden side af sofaen, selvom den ikke bliver gemt af vejen, dette med bedre bas til følge. Jeg har fået en meget bedre helhed i lyden ved film, selvom jeg ikke har leget meget med tuning og placering af sub, delefrekvens osv. Subben giver lyden meget mere perspektiv, hvilket jeg manglede. Den ligger en solid bund, og kan sagtens få rummet sat i vibrationer, dog uden at man føler at huset ryster fra hinanden. Til det må jeg bruge Dali'erne og noget musik med hård bas i stedet.

Mine fronter står ca. med 3 meters mellemrum, og jeg har ca. 3 meter hen til sweetspot, altså en ligebenet trekant (jeg har koblet mit surround og stereo sammen, og bruger 2 forstærkere, så lyttepositionen er også vigtig til musik).

Troelskn du skriver noget om at Audisey ikke går under 30 Hz. Vil det sige at Audisey ikke kalibrerer fra 30 hz og nedefter? Uanset tror jeg at jeg er godt stillet, for selvom XTZ'en er uden DSP har den 3 indstillingsmuligheder pga. af de 2 porte, som er tunet forskelligt. Så jeg har mulighed for at tune bassen i enten den øvre, mellem eller nedre bas alt efter hvad jeg synes jeg mangler.

En anden ting jeg har funderet over, er indstillingen til faseforskudningen på subben. Hvad gør den helt konkret godt for? Jeg tænker at det kan være for at "forsinke" bassen lidt i forhold til de resterende højtallere, så evt. bas ved overlappende frekvenser ikke udligner eller forstærker hinanden?
Til top Vis Ascari's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af Ascari
 

Du har ikke adgang til at besvare dette indlæg.
Dette emne er lukket.

  Indryk indlægOpret nyt emne
Printervenlig udgave Printervenlig udgave

Skift forum
Du kan ikke oprette nye emner i dette forum
Du kan ikke besvare indlæg i dette forum
Du kan ikke slette dine indlæg i dette forum
Du kan ikke redigere dine indlæg i dette forum
Du kan ikke oprette afstemninger i dette forum
Du kan ikke stemme i dette forum

Copyright © 2018 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes