Her er du: Anmeldelser - Test af Odyssey Audio Stratos effektforstærker 28. marts 2024 | 22:39   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


Test af Odyssey Audio Stratos effektforstærker
Anmeldelse af: Redaktøren - tekst og fotos  [29.08.2004] Print testen
Odyssey Audio er nye på det danske marked, men der ligger 25 års udvikling og erfaringer bag konstruktionerne. Stratos effektforstærkeren er et positivt bekendtskab til en attraktiv pris.

Odyssey Audio ??? Hvad er nu det for noget ??

Odyssey Audio opstod ved, at den tyskfødte, amerikanske importør af Symphonic Line siden 1989, Klaus Bunge, indgik en licensaftale med Rolf Germein, som stiftede Symphonic Line i 1979, mhp en amerikansk baseret produktion af hifi-udstyr baseret på Rolfs design og ideer. Symphonic Line er særdeles velrenomerede i den audiofile verden og producerer udstyr fra ca. 2000 $ til den  voldsomme Kraft Reference, der står i omkring 35.000 $.
Det betyder, at udviklingsplatformen for Odyssey Audio er i orden. Samtidig høster produkterne fordelene af den indgået licensaftale ved at kunne tilbyde meget attraktive priser.

Sanken - en gammel "bolche-koger" !

Odyssey Stratos er en forholdsvis stor effektforstærker, som med sine 25 kg signalerer rå effekt til en overraskende pris på ca 11.500 kroner. I det ydre er der nemlig intet, der afholder den fra de højere priklasser. Testmodellen stod i sort aluminium, men modellen kan fås i tre versioner og en række forskellige farver ved forudbestilling. Fronten er flot med et centermonteret display, der disket oplyser Odyssey logoet, når forstærkeren er tændt. Køleprofilerne på siden giver forstærkeren sit magtfulde udtryk og er overraskende detaljeret udført, prisklassen taget i betragtning. De mange udfræsninger er bestemt ikke billige at lave.

Fin bagside, men kabinettet er svært at rengøre

Bagsiden er der intet at udsætte på. Der er de nødvendige tilslutninger med både single ended og balancerede indgange. Jeg ved ikke hvorfor, men der findes faktisk en hel del forstærkere, der som Stratos har afbryderen placeret med på bagpladen. Hvorfor skal en effektforstærker være så meget anderledes end alle mulige andre typer udstyr. SÆT DEN NU PÅ FRONTEN for katten. Højttalerterminalerne er aldeles udmærkede og tager imod en lang række termineringstyper. Eneste minus er, at kabinettet er utrolig svært at gøre rent. Sidder der først en massiv fedtfinger, er den næsten ikke til at få væk. Selv hårdføre klude fnugger og kommer ikke i bund…. Sært.

Enkelt og pænt

Indvendigt minder Stratos om Symphonic Lines RG 11 Mk III, som nu er afløst af en Mk IV model. Den er såre enkelt opbygget med et hovedprint, hvor halvdelen af elektrolytkapaciteten er monteret central, mens de øvrige 60.000 uF er ”hæftet på” uden for printet, som et sidestillet kraftværk. Ialt massive 120.000 uF !! Der sidder en lille, men ubehagelig tung ringkernetrafo, mens udgangstransistorerne fra Sanken er monterede på en lille alu-kasse, der igen kobler termisk til de voldsomme køleprofiler. Måske er det derfor, der slet ikke findes ventilationshuller i kabinettet. Bemærk i øvrigt ledningsføringen, som er gennemført under hensyntagen til mindst mulig indstråling. Nydeligt !

Musik !

Jeg havde lejlighed til at lytte til Stratos dels hos importøren og senere under de vante og kendte forhold. Importøren hedder Brian Rasmussen og har importen som en slags bibeskæftigelse bygget på en enorm entusiasme og  kærlighed til lyd. Det kan lyde som lidt små forhold her i starten, men tag i betragtning, at Odyssey Audio giver 20 års ”no nonsense” garanti på isenkrammet, heraf to år på arbejdsløn. Det vidner om seriøs produktplanlægning og materialevalg.

Odyssey Audio hos... Odyssey Audio Danmark

Hos Brian bestod udstyret af Odyssey Audio produkter bortset fra en Njoeb CD-spiller. Eftersom jeg ikke tidligere har lyttet til Odyssey Audio og slet ikke under fremmede forhold, kan jeg ikke rigtig tillade mig at kommentere lyden ud over, at de specielle højttalere synes alt for lyse til min smag, men det må komme an på en lytter i kendte omgivelser på kendt gear.

Stratos er nomineret til 2 x 150 watt i 8 ohm og 260 watt i 4 ohm. Det kan synes en anelse højt set i forhold til konstruktionen, men den løb på intet tidspunkt under testen tør for strøm og antog ubehagelige forvrængninger, så vi har ikke målt på den.

Første indtryk efter behørig opvarmning er en luftig gengivelse med afmålt og kontrolleret bas. Det midterste diskantområde har sin egen karakter, som nærmest er en smule glansbilledagtig. Det skal ikke forstås på den måde, at forstærkeren har en kold eller ”elektronisk” gengivelse, nærmere som om overtonerne i dette område iklædes en lidt skarpere kant uden på nogen måde at blive aggressiv. På visse indspilninger er det særdeles charmerende med øget nærvær, mens andre i forvejen kantede indspilning ikke nyder godt af det.
Denne egenskab ændrer dog ikke på den klarhed og transparens, du udsættes for som lytter. Der er virkelig tale om et vindue til musikken, som står på vid gab. Det betyder, at du aldrig for problemer med at identificere de enkelte instrumenter – selv i større besætninger.
Ole Boskovs ”Going Crazy” fra CD’en “Mr. Romance” er en fremragende skæring, som indledes med to guitarer, hvoraf den ene spilles med slide. Når Oles stemme kommer ind, kan du virkelig studere luftens strømninger gennem stemmebåndet. Her er nærværet særdeles overbevisende og det ”åbne vindue” er tydeligt for enhver.

Bluesnummeret Gamblin’ Man med JM Band fra CD’en Blues er et godt nummer til at bestemme optagerummets dimensioner. Formidlingen af denne disciplin klarer Odyssey Stratos ganske overbevisende. Også bassen, som hænger tilpas ”blåt” på beatet, viser at Status har styr på nedre oktaver og ikke på nogen måde har tænkt sig at give slip.

Optagerum nydes oftest bedst på gode klassiske optagelser som CD’en Nuit d’étoiles med Veronique Gens’ herlige stemme i stykket Apres un rêve skrevet af Gabriel Fauré. Flyglet står flot og gennemsigtigt med pænt styr på de svære attacks, mens Gens’ stemme nyder godt af klarheden og den lille glansbilledeffekt i det mellemste diskantområde. Stratos formår at reproducere langt hovedparten af ruminformationen på en pålidelig og realistisk måde i forhold til referencen, GamuT D200. Der er ikke helt så langt mellem væggene, men i betragtning af, at du kan få fire stk Stratos for én GamuT, er det faktisk ret godt gået.

Når det handler om at placere musikerne på scenen, har Stratos også læst godt på lektien gennem de 25 års udvikling hos Symphonic Line. Etta Camerons fortolkning af Claptons ”Tears In Heaven” fra CD’en “I Have A Dream” byder på et fantastisk engageret kor, som står ualmindelig godt optegnet. Stratos byder på et flot stereoperspektiv, der sætter dig i stand til at identificere de fleste stemmer og holde dem adskilt et godt stykke hen ad vejen. Sammenlignet med GamuT D200, som tillader dig den virtuelle vandring i alle tre dimensioner, kommer Stratos dog ikke helt så langt, men omvendt er der heller ikke mange andre forstærkere, der gør det.

Inden for de mere hårdtslående genrer byder Stratos på de samme kvaliteter, men her kommer også den gode kontrol af det dybe område med i lidt højere grad. Rammstein’s CD ”Mutter” kan være en hård udfordring for effektforstærkere, når der gives gas. En knastør stortromme sammen med en brillant bas stiller krav til forstærkeren evner til at få sendt ampere videre ud over højttalerterminalerne i en ruf, og her klarer Stratos sig endnu en gang lidt over forventning. Ikke bare i basområdet, mens over hele spektret besidder forstærkeren en ganske udmærket timing, som virkelig kan animere til støvletramp. Hermed åbnes også for musikaliteten, som er allestedsnærværende med Stratos.

For skæg skyld tilsluttede jeg Stratos til Cayin DP12EX surroundmonsteret, som du kan læse en anmeldelse af her på siderne. På papiret burde der ikke være den store forskel i ydelse, men både i stereo og surround blev fronten holdt i et jerngreb og spille magtfuld, gennemsigtigt og detaljeret, så hvis du ligger inde med en surroundreceiver / forstærker og ikke ved, hvad du skal bruge din Odyssey Stratos til, så er ideen hermed givet videre.

Konklusion:

Det er på alle måder et interessant alternativ, der her er dukket op på det danske marked. Odyssey Stratos er en særdeles kompetent effektforstærker, som til en meget lav pris byder på mange af de kvaliteter, du ellers skal slippe mange flere penge for at komme i nærheden af. Det er faktisk kun den beskedne glansbilledeffekt, der i enkelte situationer kan virke lidt for krystallinsk. Heldigvis uden aggressive tendenser. Hvor om alting er – står du med et effektforstærker budget og ikke aner, hvilken vej, du skal gå, så køber du bestemt ikke katten i sækken med denne amp. Den ER et godt køb.

Odyssey Stratus PLUS
Pris: US listepris + moms, told og fragt = Ca. 11.500,00 kr.

Odyssey Stratos fås også som

Standard version med 60.000 uF til ca. 10.000,-
Extreme version med 180.000 uF til ca. 13.500,-

Odyssey Audio Danmark
Kristoffersvej 75
4100 Ringsted

Tlf: 58 52 57 84
E-mail: Odysseyaudiodk@hotmail.com
Hjemmeside: www.odysseyaudiodk.com

Nye anmeldelser
Musical Fidelity A1
28.01.2024
Vincent DAC-700
02.10.2023
Revival Atalante 3
25.08.2023
Audio Research I/50
15.06.2023
Raidho X1.6
15.03.2023
Hotte anmeldelser
Hvad kan jeg få for 25 K?
01.05.2007
Hvad kan jeg få for 50 K?
23.03.2009
CD-afspiller test
23.08.2006
Kabel test
08.08.2006
Stortest: 5 billige DVD maskiner
14.05.2005
Seneste Nyheder
SVS Ultra Evolution
27.03.2024
Triangle Borea BR10
16.03.2024
Matrix Audio
01.03.2024
Leak Sandwich 250
27.02.2024
Skinbjerg MC stepup
22.02.2024
Nye Artikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2024 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes