Her er du: Anmeldelser - Wisdom Audio M75 - membraner lettere end luft ! 28. marts 2024 | 19:59   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


Wisdom Audio M75 - membraner lettere end luft !
Anmeldelse af: Bruno Barcelli, Foto: Bruno barcelli & Wisdom Audio  [16.01.2004] Print testen
Hvor tit får du lejlighed til at lytte til et sæt HT'ere til 400.000,- sammen med manden, der har lavet dem og med den rette elektronik spændt foran ?? HIFI4ALL.DK var igen på pletten !!

En sen vinteraften var præsidenten og chefudvikler for Wisdom Audio Tom Bohlender gæst hos den danske importør. HIFI4ALL.DK var naturligvis på pletten for at lægge et indgående øre til den nye M-75 fra Wisdom Audios Adrenaline serie. Du kan se og høre Tom Bohlender præsentere denne lyttesession på streamen...

Jeg har tidligere stiftet et indgående kendskab til Wisdom Audios 50”  og 75” Planar Magnetic Line højttalere. Dog er den nye M-75 blevet til et monopol højttaler med en lang række forbedringer i båndprincippet. For de, der ikke er helt dus med liniekilde højttalere, kommer her et udtræk af de vigtigste tekniske detaljer om Wisdom Audios højttalerfilosofier med udgangspunkt i de nye modeller M-50, M75 og Adrenaline ”Rush”.

Liniekilde højttalere opfører sig meget anderledes end almindelige højttalere, der groft sagt afleverer lyden fra et eller flere nærliggende punkter (enhederne), hvorfra lyden breder sig ud i lokalet. Lyden fra et 3-vejs højttalers enheder overlapper hinanden i både frekvensområde og udstråling og ofte resulterer det i alle de unoder, vi kender så godt som hot spots, dead spots og forurening af lyden fra uens refleksioner. Man kan sige at lyden breder sig fra højttaleren som en lidt asymetrisk kugle. En liniekilde højttaler som M-75, der består af et langt bånd har en udbredning som en opretstående cylinder, der ekspanderer. Kun i bassen, som i sin natur er omnidirektionel, sker der en konventionel udbredning. Udbredningen fra båndet breder sig kun i det horisontale plan, hvorved energien kan koncentreres på lyttepositionerne. Det betyder i praksis mindre nødvendig forstærkerkraft og færre refleksioner og dermed mindre lyttetræthed.

Wisdom Audios Magneplan systemer har været 12 år undervejs. Selve båndets masse ligger i følge Tom Bohlender lige under luftens egen masse og er derfor særdeles lette at drive for det kraftige magnetsystem. Det betyder i sagens natur, at detaljering, transparens og kontrol er på teknologiens maksimum. De mange års udvikling af selve båndet eller diaphragmen, har betydet, at Wisdom Audios bånd er ualmindelig solide og i dag håndterer frekvenser helt fra 125 Hz med fuld volumen. En del af forklaringen er, der i hver højttaler faktisk ikke sidder ét, men hele tre diaphragmer eller bånd – alle i 75” længde. Det særlige design sammen med en ny ”Smartdriver” sammen med et kontrolprint sikrer ifølge Tom, at højttalerens bånd dækker næsten 180 graders homogen spredning og dermed gør det muligt at have et bredere lyttevindue end man ellers kender fra liniekilder.  Hver af disse SMART-drivere koster omkring 3000 $...  Det skyldes en udmarvende produktionsmetode for at sige det mildt. Derfor vil disse særlige liniedrivere heller ikke blive udbudt til OEM, siger Tom.
Under de 125 Hz benytter M-75 to sub-kabinetter hver med to 12” enheder i. Enheder udmærker sig ved at benytte en meget kort svingspole i et meget langt magnetgab. Der er en del oplagte fordele ved denne teknik. For det første bliver enheden meget mere stabil, når det handler om impedansen. Da magnetfeltet er langt mere konstant i hele svingspolens længde, betyder det desuden lavere forvrængning og mulighed for større membranvandringer og øget kontrol – alt ifølge Tom Bohlender. Af samme årsag kan vægten på membranen øges og derved give mulighed for brug af mere stive materialer end ellers. For at være på den sikre side anvender Wisdom et ”kobberærme” for at sprede magnetfeltet helt end over de enorme 3”, svingspolen kan bevæge sig. Faktisk kan en Wisdom 12” sub flytte mindst lige så meget luft som en typisk 18” enhed…  Prisen for hele dette arrangement er, at magnetens styrke skal være helt ud over det sædvanlige. En enkelt magnet til en Wisdom Audio sub vejer da også på den helt forkerte side af 15 kg…. ! eftersom transduceren er tæt på et ideelt fjeder / masse system, kan man ifølge Tom beskrive enhedens egenskaber ved hjælp af resonansen (Fs), en fjeder konstant (Vas) og den totale dæmpning (Qts). Disse parametre kan du nu få helt kontrol over i subområdet takket være Wisdom Audios Active BRAIN, der er et aktivt 24 dB delefilter med en række ekstra muligheder. Den udvidede kontrol i sub’en giver dig mulighed for at tune det samlede systems frekvensområde i bunden helt ned til 12 Hz !!! Baskabinetter er da også konstrueret af 1,5” MDF med asymmetrisk tværdæmpere.

Hundredevis af "dips" kan justere brøkdele af dB ved helt små frekvenshop, Qts og andre parametre

The Active Brain, som kræver biamping, er hjertet i Adrenaline systemerne og dermed også M-75. Det er som nævnt et 4. ordens elektronsk, aktivt delefilter med konstant spænding, som tillader både low- og highpass reguleringer helt ned i de pinlige detaljer. Således kan du vælge over 100 delefrekvenser bare i området mellem 50 og 500 Hz !! Samme kompleksitet gør sig gældende for resten af frekvensområderne og de elektrisk og mekanisk variable, som The Active Brain også kan manipulere med. Det er derfor, at et Wisdom Audio setup altid ledsages af teknikere når det installeres.

Tom havde haft et par dage til at tune det store system sammen med referencegrejet, der bestod af forforstærker og afspiller fra Lexicon og de samme Bryston effekttrin, som du kan læse om i en separat test på HIFI4ALL.DK. Kablerne kom fra NordOst Valhalla Digital AES/EBU fra DVD til processor, fra processor til Brain og fra Brain til båndforstærker. Fra Brain til basforstærker anvendtes Analysis-Plus Solo-Crystal, mens højttalerkablerne var Analysis-Plus Silver Oval.

De mange forberedelser havde derfor øget mine forventninger til aftenens lyttesession, men for at være helt ærlig, havde jeg aldrig før siddet og været så slukøret, som da de første toner fra Savage Rose’ Black Angel CD humpede sig vej gennem lokalet. Kedeligt og uden glød...

Højttalerne havde været igennem de første dages burn-in og det samme gjaldt elektronikken, som i øvrigt havde stået tændt i dagevis. Jeg var lidt pinligt berørt over at kritisere Toms fine højttalere, men det var jo sådan set derfor, jeg var der. Den næste times tid gik med at fintune The Active Brain i retning af ”skandinavisk high-end lyd”  - altså luftigt, tørt, dynamisk, levende og frem for alt ud af kassen med god musikalsk indlevelse. Fremskridtene gik hurtigt og endelig nåede begejstringen op, hvor den kunne retfærdiggøre systemprisen på de 6 - 700.000 kroner. Hurtigt gik det som det plejer, når oplevelserne er store – den ene skive tog den anden og alle glemte at lytte til bånd og bas, men fortabte sig i musikken. Flere gange måtte jeg sætte mig selv i en anden "state-of-mind" og minde mig selv om, at een af grundene til at jeg var der, var også at skille præstationerne ad og gennemskue, hvorfor den samlede lyd er så super engagerende, nærværende og fantastisk medrivende.

Det er ikke hver dag, jeg hører et system, med en så forrygende dyb bas. Selv på testplader med ægte subsoniske toner bevarer M-75 den totale kontrol – kun en gang i mellem, når et ”nyt” frekvensområde dukker op i den analytiske bevidsthed, måtte vi over til Brain’en og sikre en endnu bedre tilpasning til både rum og det øvrige frekvensområde.
Hvad angår detaljeringen er de tre 75” bånd i særklasse suveræne. Sammenlignet med selv de bedste konventionelle højttalere uanset pris, trækker M-75 lige det allersidste lingeri-tynde stykke silke væk mellem musikken og lytteren. Gennemsigtigheden i de enkelte instrumenters overtoner og fysiske karaktertræk er udstillet med enestående glans – måske endda lidt for glansbilledagtigt, hvis referencen er alle andre kendte hifi-systemer !! En særlig evne er attacket i mellemtoneområdet, hvor trommer, flygel og andre svære stemmer præsenteres med chokerende realisme og naturligt anslag. Den allerøverste diskant er så fyldt med detaljer og luft, at man næsten glemmer selv at trække vejret. Retfærdigvis skal det nævnes, at både CD-spiller og forforstærker hører til blandt de bedst opløste, der kan skrues sammen på planeten…

Når alt dette er sagt, sad jeg til sidst tilbage med et frydefuld mæthedsfornemmelse, der dog manglede den sidste overbevisning – nemlig optagerummets egen akustik og fysiske udformning . Der var ingen tvivl om, hvor de enkelte instrumenter befandt sig undervejs i testen i det horisontale og til dels også det vertikale plan. Men jeg savnede lige den sidste lillebitte rest af enestående dybdefornemmelse, som jeg har siddende i kroppen fra andre systemer i denne klasse. Der kan være flere årsager. Dels  var lytterummet ekstremt hårdt dæmpet på kanten til det tvivlsomme. Dels var der en åben dobbeltdør midt mellem højttalerne en meter bag dem og dels er jeg vant til den traditionelle vertikale spredning med de refleksioner, der nu hører med til det. Derfor må min endelige vurdering af de tredimensionale evner vente til den dag, hvor jeg får lejlighed til at høre M-75 under mere kendte forhold. Med en systemvægt på 700 pounds og en pris på ca 400.000 kroner er der en risiko for, at det nok ikke lige bliver én af de kommende dage….
For få år siden lyttede jeg til M-75'ernes lillebror med 50" bånd, så jeg er ikke i tvivl om, at disse liniekildehøjttalere er i stand til at frembringe lige så overbevisende dybdeperspektiv som andre liniekilde højttalere, hvis bare man får det fornødne tid til at optimere både elektronik, højttalerplaceringer og sammenspillet med lytterummet.

Tak til Tom Bohlender for hans enorme arbejde med den tekniske side af sagen samtidig med, at han evner at værdsætte  musikkens sjæl.

Tekniske specifikationer

Forhandler i Danmark (levering på bestilling og forudbetaling):

Se også
www.wisdomaudio.com

 

Nye anmeldelser
Musical Fidelity A1
28.01.2024
Vincent DAC-700
02.10.2023
Revival Atalante 3
25.08.2023
Audio Research I/50
15.06.2023
Raidho X1.6
15.03.2023
Hotte anmeldelser
Hvad kan jeg få for 25 K?
01.05.2007
Hvad kan jeg få for 50 K?
23.03.2009
CD-afspiller test
23.08.2006
Kabel test
08.08.2006
Stortest: 5 billige DVD maskiner
14.05.2005
Seneste Nyheder
SVS Ultra Evolution
27.03.2024
Triangle Borea BR10
16.03.2024
Matrix Audio
01.03.2024
Leak Sandwich 250
27.02.2024
Skinbjerg MC stepup
22.02.2024
Nye Artikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2024 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes