Her er du: Anmeldelser - Pragtfuld højttaler fra Quad til menneskepris 28. marts 2024 | 17:59   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


Pragtfuld højttaler fra Quad til menneskepris
Anmeldelse af: Redaktøren, tekst og fotos  [16.08.2003] Print testen
Quad. Alene navnet får aldrende hifi-entusiaster til at mindes Peter Walkers ESL 57 elektrostater, men Quad kan altså også det der med dynamiske højttalere !!

Quad…. Alene navnet får alle hifi-entusiaster -  i det mindste på min egen alder – til at mindes den navnkundige ESL 57 elektrostat, som naturligvis stadig er at findes i en inkarnation, de fleste har svært ved at holde tal på. Nu hedder den ESL-988 / 989 og produceres i Kina...

Quad blev startet i 1936 af den navnkundige Peter Walker og de første 12 år producerede Walker PA-udstyr i form af højttalere og - for den tid – relativt små forstærkere under navnet ”Acoustical Manufacturing Company”. Allerede i 1949 blev grunden til den moderne elektrostat skabt, da firmaet lavede sin første ”Corner Ribbon Loudspeaker”, som satte helt nye standarder for diskantgengivelse. Samtidig blev varemærket QUAD introduceret, som betyder Quality Unit Amplified Domestic. Et par år senere, efter et intenst samarbejde med Gilberts Briggs fra Wharfedale, præsenterede Walker og Briggs et hifi-anlæg, i Royal Albert Hall, som for alvor åbnede folks ører for, at reproduceret musik kunne være af en kvalitet, som kunne give en oplevelse tæt på det originale. Reaktionen fra de 3000 tilhørere i salen var i hvert fald entydig. De næste år arbejdede Peter Walker på at raffinere det elektrostatisk design, og i 1966 var den første elektrostat i handlen, som kunne håndtere hele frekvensområdet, Quad ESL-57.
Udviklingen af forstærkere fra rør til transistorer var også ét af Quads strategiske områder. Quad 403 var den første forstærker med en teknologi kaldet ”Current Dumping”. Ideen var – og er stadig den dag i dag at der er to forstærkertrin – et svagt trin med særdeles høj kvalitet og et kraftigt trin med lavere lydkvalitet. Signalet med den høje kvalitet inverteres og sendes ind i trinnet med den mange kræfter. Hermed fungerer det svage signal som et filter, der så at sige ”renser” outputtet med de mange kræfter. Teknologien må have været revolutionerende, idet Quad i 1978 modtog The Queen’s Award for Technological Achievement som det eneste hifi-firma nogensinde.
I 1980 kom så den måske mest kendte inkarnation af elektrostaterne, nemlig ESL-63, hvis kendetegn var FRED-princippet, der kort fortalt medtog tidsaspekter og andre parametre for at få et et lydbillede så tæt på det teoretiske ”point source” som muligt. ESL-63 ( udviklingen af den startede i 1963 !!) blev et hit med det samme og det er denne teknologi Quad har udviklet på lige siden hvad det elektrostatiske princip angår.

I dag er Quad en del af International Audio Group, der tæller Quad, Wharfedales samlede aktiviteter og Topaz mixere. IAG ejes af to særdeles sympatiske kinesiske brødre, Bernhard og Michael Chang, som har ofret millioner på bl.a. at bygge den 7-etagers fabrik i Shenzhen på Taiwan, hvor godt 700 mennesker arbejder. Her produceres stort set alle dingenoter og duppeditter til samtlige produkter. På trods af dette har Quad stadig fat i designfasen – ikke mindst ved hjælp af en ubegribelig talentfuld dansker udi transistorteknikken, der hedder Jan Ertner.

Testens Quad 22L er altså ikke en konstruktion fra et firma-hvem-som-helst, men adskiller sig fra den historiske gennemgang ved at være en helt ”almindelig” dynamisk højttaler. Steve Hewlett, som har designet hele L-serien fra bunden af har arbejdet en del på fabrikken i Shenzhen, hvor han stort set har har frie hænder til at omsætte sine ideer. Bortset fra enhedernes magneter produceres alle dele til L-serien in-house på fabrikken.

22L er først og fremmest en særdeles nydelig højttaler, der med sit delikate ydre og beskedne størrelse har en WAF meget tæt på 1,0. Kabinettet er fremstillet af 18 mm MDF og afsluttet med finer – i dette tilfælde Bird’s Eye Maple, som har fået intet mindre end 6 lakeringer, der giver overfladet en fantastisk lækker glans. 22L er en 2½-vejs konstruktion med en 25 mm dome i toppen, der er forsynet med neodymium magnet og køle / dæmpes af magnetisk olie. De to basenheder er begge 6,5” enheder med aluminiums svingspoler, hvoraf den nederste enhed er mekanisk dæmpet i det dybeste område og anbragt i et separat ventileret kabinet.. Membranerne er af kevlar og enhederne er forsynet med en fase-plug for øget stivhed i akseretningen og bedre spredning. Delefilteret er relativt simpelt og den interne kabelføring er foretaget med ganske hæderlige kabler. Den endelige finish er bare i top!

Efter behørig tilspilning må jeg med det samme afsløre, at disse højttalere er ualmindelig medrivende uanset hvilken musikstil, du vælger at fodre dem med. I starten virkede mellemtonen ( omkring 500 Hz vil jeg tro ) noget dominerende på kanten til en kronisk irriterende betoning, men efterhånden som enhederne blev spillet til, svandt dette fænomen gradvist ind og endte med at tage sin plads i oplevelsen som en tilføjelse af den gammelkendte engelske varme i lyden. Ud over dette lille charmerende trick forekommer den samlede lyd ualmindelig velafbalanceret og rimelig neutral. Det er tydeligt, at Steve har givet basgengivelsen enorm overvejelse. Der er god dybde og fremragende kontrol, så den væsentligste del af basområdet står særdeles velopløst og luftigt. Samme tendens gør sig gældende i resten af frekvensområdet, hvor diskanten er en sand perle med en fornem opløsning og sammenhæng til de to andre enheder. Resultatet af dette er et vidunderligt, homogent lydbillede, som krydres med højttalerens enorme lyst og evne til at spille så engagerende, at du bare tvinges til at skifte CD’ere konstant. Faktisk er det komplet ligegyldigt om du har sat musik på for at danse, nærlytte, som baggrundsmusik eller andet, så kvitterer 22L’erne med at hente  din opmærksomhed fra andre gøremål tilbage til musikken. For familier med lyst til at præsentere et nydeligt hjem fuldt af kvalitet på alle områder, vil 22L’erne kunne indtage en naturlig plads ved siden af designermøblerne, gobelinerne osv. – ikke bare i kraft af deres fremragende finish, men i lige så høj grad på det audiofile engagement. Det er bestemt ikke mange højttalere beskåret i denne prisklasse !
De positive lytteoplevelser bygger i høj grad på det gode perspektiv og evnen til på samme tid både at udstille de enkelte instrumenter på deres respektive plads i orkesteret og alligevel integrere dem i helheden. Det giver det kontante resultat, at du frit kan vælge om du vil forføres af musikken eller tage på aktiv opdagelsesrejse i de mange detaljer. Den sidste oplevelsesform er faktisk overraskende svær at holde gående i længere tid ad gangen, da konkurrencen fra den umiddelbare musikalitet er enorm hård..
Quad opgiver at den absolut mindste afstand til bagvægge må være 20 cm, men i dette tilfælde træder den varme betoning i mellemtonen ud af sammenhængen og bliver for dominerende. Bare 15 cm mere sætter tingene bedre på plads. Jeg fandt den bedste lyd med ca. 45 cm til bagvæggen og 90 cm til sidevæggene.

Selv om prisen på disse super engagerende spilledåser kun er 11.450 kroner for et sæt, skal du bestemt ikke undervurdere deres appetit på det bagvedliggende udstyr. Jo mere du forkæler signalvejen med velspillede udstyr, jo mere kan du hæve af lydkvalitet ved kasse 1 i dit lytterum. I de seneste tests har jeg gjort opmærksom på nødvendigheden af, at forsyne gode højttalere med meget gode forstærkere. Faktisk er der ingen øvre grænse ud over princippet om umådeholden grådighed, men jeg vil ikke tøve et sekund med at anbefale effekttrin helt op i 30 – 40.000 kroners klassen til L22’erne – også selv om de på papiret skulle kunne klare sig med en integreret forstærker til 5000,-.

Konklusionen er derfor lige så klokkeklar, som den er enkelt: Du KAN får superflotte højttalere med forrygende god lyd til absolut beskeden pris. Problemet er nærmere at få råd til det udstyr, der trækker det bedste ud af disse herlige Quad 22L, der er med til at sætte standard for god lyd og engagement i prisklassen. De er et BEST BUY !

Pris: 11.450 kroner pr sæt

Klik for Tech Spec

Quad distribueres af

3H Marketing ApS
www.quadhifi.dk

Nye anmeldelser
Musical Fidelity A1
28.01.2024
Vincent DAC-700
02.10.2023
Revival Atalante 3
25.08.2023
Audio Research I/50
15.06.2023
Raidho X1.6
15.03.2023
Hotte anmeldelser
Hvad kan jeg få for 25 K?
01.05.2007
Hvad kan jeg få for 50 K?
23.03.2009
CD-afspiller test
23.08.2006
Kabel test
08.08.2006
Stortest: 5 billige DVD maskiner
14.05.2005
Seneste Nyheder
SVS Ultra Evolution
27.03.2024
Triangle Borea BR10
16.03.2024
Matrix Audio
01.03.2024
Leak Sandwich 250
27.02.2024
Skinbjerg MC stepup
22.02.2024
Nye Artikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2024 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes