Her er du: Anmeldelser - Kinesisk stjernestøv med følgespot 28. marts 2024 | 20:16   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


Kinesisk stjernestøv med følgespot
Anmeldelse af: Bruno Barcelli, fotos: Cayin & Bruno Barcelli  [28.05.2003] Print testen
Hvor langt kan man nå med 2 x 50 watt ?? Cayin 265 Ai kommer faktisk rigtig langt i ren klasse A drift.

Cayin 265 Ai integreret klasse A forstærker

Vi har tidligere stiftet et nært bekendtskab med produkterne fra kinesiske Cayin, så vi tog med tak pænt imod endnu en håndfuld produkter fra den karismatiske Jesper, der styrer sit lille distributionsfirma Interceptor med entusiastisk håndelag. Eet af produkterne var denne 25 kg tunge klasse A forstærker.

Klasse A ???
For de, der ikke er helt med på kategoriseringen af klasser kommer her en yderst kort forklaring. For effektforstærkere eller udgangstrinnet i integrerede forstærkere er den mest udbredte forstærker klasse AB forstærkeren. Humlen er, at AB forstærkeren trækker den strøm, den skal bruge undervejs – dvs fuld skrue med masser dynamik trækker meget strøm, mens en enlig lille trille på en piccolofløjte ved lav styrke trækker meget mindre.

Klasse A forstærkere trækker derimod fuld effekt konstant uanset hvor meget eller hvor lidt fart, der på musikken. Da den effekt, der afsættes i højttalerne alt andet lige er stort set den samme, skal klasse A forstærkeren slippe af med den effekt, der ikke sendes til højttalerne. Det sker i form af varme. Det betyder et enorm spild set i forhold til klasse AB forstærkeren, men det betyder samtidig, at udgangstransistorerne hele tiden har den maksimale strøm til rådighed. Hermed reduceres forskellige forvrængningsprodukter – især crossover forvrængningen, som opstår i klasse AB forstærkerne når transistorerne skifter polaritet. Mængden af denne ubehagelige forvrængning er afhængig af den tomgangsstrøm, udgangstrinnet kører med, men kan også kompenseres på andre måder, som jeg ikke vil gå i detaljer med her. Da effekt  er spænding x strømstyrke, kan højere spænding give lave strømstyrke og dermed øget crossover forvrængning. Rene klasse A forstærkere er i praksis fri for denne forvrængning. Prisen for denne kompromisløse metode er naturligvis et stort strømforbrug, men du kommer også til at betale mange penge for de større køleprofiler og strømforsyning.

Cayin 265 Ai er altså en enorm forstærker, når du tager i betragtning, at den ifølge Interceptor yder 2 x 50 watt. Fronten er holdt i tungt udseende aluminium og leder fantasien lidt hen i retning af russisk sværindustri. De to trykknapper er til hhv. afbryder og valg af indgang, mens der er plantet en stor motorstyret volumenkontrol lige i midten. Forstærkeren ledsages af en remote ligeledes i aluminium. På bagsiden finder du de mest almindelige tilslutninger i form af forgyldte RCA-stik, men der er også et sæt XLR indgange til balancerede signaler.

Indvendig er Cayin 265 Ai naturligvis mærket af drifttypen og er forsynet med to 500 VA indkapslede ringkernetrafoer. Der sidder 40.000 uF kapacitet i ladelytterne til hver kanal, som i øvrigt kommer fra RubyCon. Forstærkeren er designet som en ægte dual mono.

På med musikken.
På testtidspunktet var testlokalet faktisk proppet med både højttalere og elektronik, så der var store muligheder for at lade Cayin 265 Ai vælge sig de bedste partnere i selskabet. Lidt modigt startede jeg dog med at slippe de 2 x 50 watt løs på Dali Euphonia MS 5 og det var egentlig forbavsende så  musikalsk medrivende denne samensætning var, så længe niveauerne blev holdt i skak. Det skyldes nok at de fnuglette membraner i low loss enhederne primært styres af forstærkerens evner til at aflevere strøm og styre membranernes start og stop, som kun assisteres marginalt af de øvrige komponenter i enhedernes bevægelige system, nemlig ophæng og svingspole. De store MS 5’ere inviterer altid til et realistisk koncertsals-lydtryk, men jeg overvandt hurtigt trangen til at dreje knappen højre om.  Kombinationen fjernede også lysten til at gå på opdagelse i lydbilledet og inden jeg så mig om, havde Anne Sophie Mutters Sigøjner Fantasier taget tankerne på vandring, mens blikket hang fast på de svajende birketræer i solen med Dk's største bro i baggrunden på den anden side af panoramaruderne. Det er såmænd ikke fordi Cayin 265 Ai ikke er i stand til at detaljere musikken, men Daliernes evne til at lade lydbilledet vokse sammen med styrken op til et vist niveau betyder alt andet lige, at du lader dig nøjes med det mindre lydbillede selv om de 2 x 50 watt er af den virkelig solide slags.
Med velindspillet rytmisk musik ved kraftigere niveauer stikker Dali’erne af og vi forsatte på Dynaudio Contour 3.3, System Audio 1280 MK II og Pioneer S-H710V. Kombinationen af System Audio 1280 MK II og Cayin 265 Ai er fantastisk spændende og trækker det bedste frem i begge produkter. Til en samlet pris på 26.000 får du en virkelig god ydelse, der vil kunne holde dig bundet til højttalerne så længe du har råd til at betale din el-regning.

På 1280’erne har Cayin 265 Ai godt fat om de små basser. Lyden er lynhurtig, særdeles nærværende og Cayin 265 Ai får lov at tegne scenen i Figaros Bryllup på DG med tilbagelænet ro, stort overblik og pæn præcision. En særlig lækker detalje er behandlingen af strygergruppen, som i denne prisklasse kun sjældent er i stand til at gengive den specielle tørre, luftige lyd, der er så markant, når du sidder i koncertsalen, men så sjælden foran en kombination i 25.000 kroners klassen. Kvindestemmerne står ligeledes pænt, men er notorisk svære at gengive. I den forbindelse anes der en lille tendens til eksaltering – næsten som om Cayin 265 Ai gerne vil give sopranen en lille nål i bagdelen for lige at få lidt ekstra med. Det fik mig til at skifte til B%O’s Active Listening CD, hvor eet af numrene byder på en elektrisk guitar, der på de bedste anlæg er trukket frem i spotlightet, men som netop på anlæg med en dynamisk favorisering af dette vigtige mellemtoneområde nærmest kan få dig til at vifte strengene væk fra næsen. Så slemt er det dog ikke her, men den dynamiske sammenhæng er ikke 100 % sammenlignet med referencen, der jo koster 5 gange så meget. Omvendt – hvis du nyder at få serveret solisterne på en sølvfad på dagligstuebordet er det måske lige den egenskab, du har ledt efter.
I det øverste område hænger denne dynamiske tendens en anelse ved stadigvæk. Igen er vi ude i bagatellerne og sammenligner med referencen. Til gengæld giver det en subjektiv fornemmelse af meget stor opløsning og lader dig studere bækkenanslag med stor fornøjelse. Der er ingen gener i behandlingen af de vigtige overtoner, som jo adskiller instrumenter og stemmer fra hinanden.
Informationerne om optagerummet er absolut acceptable og helt gode, når det drejer sig om liveoptagelser af klassisk og anden akustisk musik. På  andre optagelser som Shades of Blue og Supertramps Some Things Never Change adskiller Cayin 265 Ai sig ikke nævneværdigt fra andre i prisklassen.

Konklusion
Det har været et meget spændende møde med denne kinesiske konstruktion, der ikke lader velrennomerede europæiske eller amerikanske konstruktioner noget efter. Nyder du en god præsentation af lydbilledets øjeblikkelige stjerne, har du rimelig letdrevne højttalere af høj kvalitet og er du herreligeglad med, hvor langt din forstærker kører på literen, så er Cayin 265 Ai et særdeles interessant alternativ i en prisklasse, hvor der ikke er meget albuerum.

Pris: 15.990,-

Tech spec:

  • Dual- Mono.
  • 2 x 50 watt i Klasse A drift
  • Trafo: 2x500VA.
  • Ladelytkapacitet 80000 uf.
  • 55 Ampere Peak.
  • Solid State Chassis.
  • Vægt 25 Kg.
  • Fuldt fjernbetjent.

Importør: Interceptor - www.interceptor.dk

Nye anmeldelser
Musical Fidelity A1
28.01.2024
Vincent DAC-700
02.10.2023
Revival Atalante 3
25.08.2023
Audio Research I/50
15.06.2023
Raidho X1.6
15.03.2023
Hotte anmeldelser
Hvad kan jeg få for 25 K?
01.05.2007
Hvad kan jeg få for 50 K?
23.03.2009
CD-afspiller test
23.08.2006
Kabel test
08.08.2006
Stortest: 5 billige DVD maskiner
14.05.2005
Seneste Nyheder
SVS Ultra Evolution
27.03.2024
Triangle Borea BR10
16.03.2024
Matrix Audio
01.03.2024
Leak Sandwich 250
27.02.2024
Skinbjerg MC stepup
22.02.2024
Nye Artikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2024 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes