Her er du: Anmeldelser - På med vinylen 19 29. marts 2024 | 00:43   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


På med vinylen 19
Anmeldelse af: Mikkel Gige  [05.02.2021] Print testen
Vi starter det nye år i vinylens verden, og ser nærmere på et par interessante riaa’er, til ”afkodning” af de sorte skiver. Og sædvanen tro får man stadig fremragende MM-forstærkning, når prisen kommer lidt deropad... MC er en anden historie!

Line Magnetic LP-33

Ved første øjekast ser denne riaa måske noget bedaget ud med sit grå hammerlak kabinet, som leder tankerne hen på laboratorie-udstyr i 60’erne eller 70’erne. Og det giver umiskendeligt et udseende, som man ikke kan se bort fra. Derudover fylder de to kabinetter også godt op på hylderne.

Strømforsyningen kan sættes af vejen, hvilket det lange strømkabel til riaa’en også indikerer. Og den er ret veldimensioneret til den, reelt set, simple opgave. Og en ting er at riaa’en kører med rør… det gør ensretningen i strømforsyningen også! Så lidt ventilation er påkrævet her.

Selve riaa-delen fylder godt og vel 2-3 gange mere end den gamle Vincent. Så det betyder mere højde og længde på kabinettet, og dermed optager den mere plads på hylden end de fleste. Læg hertil plads til ventilation af de tre rør indvendigt, og endnu en detalje som optager plads: udgangsstikkene sidder på siden af LP-33… så reelt set optager den dobbelt så meget plads i bredden… i øvrigt nogle rigtig lækre stik.

LP-33 opererer med 3 gain-trin: 50 dB til MM og 66/72 dB til MC low/high. Ligeledes er modstanden sat i tre trin, med 50k ohm til MM, og 47/100 ohm til MC low/high. På bagsiden er der separate indgange til MM og MC, og der skiftes indgang og modstand til MC med et par vippekontakter. Selve forstærkningen af MC signalet sker passivt med to stepup trafoer.

Som en særlig ting, så har LP-33 også en volumenkontrol på udgangen. Det tjener 2 formål: Dels kan den benyttes direkte sammen med et effekttrin, men det kan også benyttes til at tilpasse gain med ens forforstærker. Indvendigt er det enkelheden der hersker, med få men rigtig gode komponenter til både riaa-korrigering og forstærkning af det følsomme signal. Både indvendigt og udvendigt får man et rigtig godt indtryk af LP-33, allerede inden den har spillet…

Lytteindtryk

Line Magnetic LP-33 gør det rigtig godt som mm riaa, og også bedre en Vincent’en i lytterummet… detaljerne står tydeligere frem, og der er mere afstand og luft mellem de udøvende. Og det tydeliggør også placeringerne af de udøvende en del mere. Ligeledes er lydbilledet stort, med masser af bredde, dybde og højde, og man fornemmer ingen begræsninger.

Klangmæssigt er LP-33 mere direkte end Vincent’en, og der er tydeligt mere energi og luft i toppen, dog uden at det på nogen måde ”falder over kanten”. Ligeledes er energien i bassen mere tydelig, med masser af pondus og tyngde. På stemmer og instrumenter generelt er det den førnævnte tydeliggørelse af tingene, der hersker. Og samtidig er det ualmindeligt naturligt og ligefremt på én gang.

Selv til moving coil er LP-33 bedre end Vincent’en. Men som mange andre aktive moving coil riaa’er, så ”forringes” lyden også med LP-33, når man sammenligner med en rigtig god stepup. Og dette sker især i ”low” indstillingen, hvor det meget høje gain tydeligt tilføjer støj til den samlede lyd. Ligeledes falder lydbilledet noget sammen, og man mister tydeliggørelsen af detaljerne fra tidligere.

Men i ”high” indstillingen er lyden meget tættere på det man oplever via mm-delen alene. Dog er det samlet set ikke helt på niveau med Vincent’en, sammen med Ortofon stepup’en. Men som mm riaa – og sammen med en rigtig god stepup – gør LP-33 det intet mindre end fremragende!!!

Specifikationer:

  • Princip: MM/MC riaa
  • Dimensioner: 13 x 14 x 30/11 x 8 x 17 cm (B x H x D)
  • Vægt: 6,5 kg.

Pris: Kr. 13.995,-

Importør:

PS Audio

Web: www.psaudio.dk
Mail: ps@psaudio.dk
Tlf: 97 12 12 52


EAR Phonobox

Mange hifi- og vinyl-interesserede kender allerede EAR’s 834P riaa, som har været på markedet i mange år, i mange versioner. Men nu er tiden kommet til en hel ny model: Phonobox! Og den er helt ny, selv om et kig indvendig umiskendeligt trækker i retning af 834. Og princippet fungerer da stadig, men kredsløbene har fået en overhaling, og er gjort bedre. Og så er Phonobox en ren rør-riaa, hvor 834 var en art hybrid, hvor der faktisk sad et par transistorer i indgangen.

I Phonobox kommer det hele i ét kabinet, hvor strømforsyning og signalvejen er adskilt af en mellemvæg i kabinettet. Til gengæld er kabinettet blevet bredere og lavere, men fylder stadig rimeligt på hylden. Men omvendt så undgår man også ekstra ledninger og kasser.

Phonobox er en art kamelæon, og fås i flere udgaver. Dels som ren MM riaa, og MM/MC riaa, og med og uden volumenkontrol på fronten - uden merpris! Hertil kan man så også få en ”Deluxe” version med en spejlblank, forchromet aluminiumsfront. Standard er sort-eloxeret aluminiumsfront. Selve kabinettet er lavet i sortlakereret, kraftig stålplade. På bagsiden sidder stik til ind- og udgang, samt en lille knap til skift mellem MM og MC.

Indvendigt dominerer de tre rør og ringkerne-trafoen… dimensioneringen er helt i orden her! Generelt er opbygningen lidt mere industriel, men kvaliteten af komponenterne er rigtig god. Bagerst i kabinettet finder man også de to små indkapslede stepup-spoler, som benyttes til forstærkning af MC-pickup’er. Det vil sige, at Phonobox også benytter passiv forstærkning, hvilket jeg personligt foretrækker, da det ofte er mere støjfrit.

EAR har altid haft en lidt ”alternativt” gør-det-selv finish, men det er de kommet helt væk fra med Phonobox… den pynter nærmest på hylden. Prikken over i’et ville have været et lille vindue til de glødende rør… de ser så charmerende og hyggelige ud, når de gløder.

Lytteindtryk

Phonobox tager også et distancespring fra Vincent’en og igen er det indtrykket af mere luft mellem de udøvende, præcisere placeringer og tydeligere detaljer og nuancer, der gør forskellen. Samtidig har Phonobox et mildere udtryk end Line Magnetic, og lyder klangmæssigt mere som jeg kender det fra vinylen… musikalsk(!), med det romantiske tvist af varme, som jeg så godt kan lide.

Bassen er ”fuldfed”, med lidt rundere kanter, men stadig meget præcis, detaljeret og nuanceret. Så man får faktisk det bedste af begge verdener. Både lækkert og rundt, men også trimmet og fast. Og lad mig med det samme understrege, at fuldfed på ingen måde betyder buldrende eller tung, om end der på ingen måde mangler tyngde.

Stemmer og instrumenter i det brede mellemtoneområde behøver jeg slet ikke nævne… det kører bare afsted med naturlighed og ligefremhed, som var det det meste naturlige i hele verden! Det er musik med stort M – og U, og S, og I, og K…! Til gengæld er der ikke den ekstra luft opefter, som jeg oplevede med Line Magnetic, men en lille fugl har sunget om, at lidt tube-rolling kan ændre på dette. Faktisk sidder der en lille jumper i Phonobox, som gør, at man snildt kan benytte mere gængse rørtyper!

Fuldfed betyder også et stort(!) lydbillede, med masser distance på alle leder, men samtidig med nærvær og realisme, som var man der selv. Man kan nærmest sige, at Phonobox bare er helt som den skal være… ikke for kold, ikke for varm… ikke for blød, ikke for hård… ikke for lille, ikke for stor… bare helt tilpas!

Som MC-riaa – med de indbyggede stepup trafoer - gør Phonobox det meget bedre end de fleste MC-riaa’er. Klangmæssigt kan man ikke høre forskel i forhold til MM, men på dynamikken og størrelsen af lydbilledet, kan de indbyggede trafoer ikke helt følge den separate stepup fra Ortofon. Sammenligningen er måske ikke helt retfærdig prismæssigt, men alligevel helt reel, da de fleste nok vil vælge Phonobox med indbygget stepup… og her indgår man altså et kompromis, og udnytter ikke den rigtig fine MM-del til sit fulde potentiale!

Specifikationer:

  • Princip: MM/MC riaa
  • Dimensioner: 18 x 6,5 x 32 cm (B x H x D)
  • Vægt: 3,5 kg.

Pris: Kr. 10.350-15.775,- /afhængig af version

Distributør:

Exotic Audio

Web: www.exoticaudio.dk
Mail: info@exoticaudio.dk
Tlf.: 35 11 27 70


Samlet indtryk

Åh, hvor er det altså svært, at anmelde udstyr nogle gange… Corona, don’t get me startet! Men samtidig skal man også være hudløst ærlig, og det er jeg! Men det betyder også, at et par rigtig gode riaa’er, som dem der er med i denne artikel, desværre ikke løser opgaven til fulde…

Som MM-riaa er de intet mindre end fremragende begge to, og gør det til UG med kryds og slange… det er ren ”Spitzenklasse”, og lige til en ”Editors Choice. Og de kunne sagtens blive stående i lytterummet begge to. Kun klangen skal man vælge imellem…

Men jeg benytter MC-pickup’er, og nogle rigtig gode af slagsen, så det skal kunne honoreres. Hvorfor skal man så træde to skridt tilbage, når man skifter til de ædlere MC-pickup’er?! Jeg ville faktisk foretrække, at man så i stedet undlod MC-delen helt!

Og der har EAR en trumf i ærmet med deres Phonobox, for den kan man faktisk få i en helt ”basal” version, kun til MM-pickup’er. Og derfor får EAR Phonobox MM(!) udnævnelsen ”Editors Choice”… Ligeledes får Line Magnetic LP-33 ”Top Klasse” udnævnelsen med, for som MM-riaa gør den det stadig aldeles fremragende! Men der er ikke nogen vinder her… kun klang og smag kan træffe valget, hvis man søger en rigtig god MM-riaa. Og skal man have MC også, så skal stepup’en stadig købes separat!


Reference-udstyr:

  • Pladespiller: Michell GyroDec SE, Reed 3P
  • Pickup: ZYX 4D Ultimate, Benz Micro Ebony TR, Goldring Legacy
  • Stepup/Riaa: Ortofon ST-80SE, Vincent PHO-700/Psvane
  • CD-afspiller: McIntosh MCD500
  • Streaming: Audiophilleo 2, iFi nano iOne
  • Forstærkere: Vincent SA-T7, Norma Revo PA 150
  • Højtalere: Audiovector SR6 Avantgarde II
  • Kabler: SilverSonic AirMatrix RCA, SilverSonic Q10, SilverSonic D-75, AM USB
  • Strømfilter: Isotek Syncro, PS Audio Dectet
  • Tilbehør: Sound InVision paneler, SoundSmith EZ-mount


Lytterum:

Lytterummet er rektangulært, lige under 20 m2. Højtalerne spiller på tværs af rummet med ½ meter til bagvæggen og over 1 meter til sidevæggene. Højtalere og lytteposition udgør en ligebenet trekant, med 2 meter på hver led. Rummet er dæmpet med absorbenter og diffuserende paneler.

 

Nye anmeldelser
Musical Fidelity A1
28.01.2024
Vincent DAC-700
02.10.2023
Revival Atalante 3
25.08.2023
Audio Research I/50
15.06.2023
Raidho X1.6
15.03.2023
Hotte anmeldelser
Hvad kan jeg få for 25 K?
01.05.2007
Hvad kan jeg få for 50 K?
23.03.2009
CD-afspiller test
23.08.2006
Kabel test
08.08.2006
Stortest: 5 billige DVD maskiner
14.05.2005
Seneste Nyheder
SVS Ultra Evolution
27.03.2024
Triangle Borea BR10
16.03.2024
Matrix Audio
01.03.2024
Leak Sandwich 250
27.02.2024
Skinbjerg MC stepup
22.02.2024
Nye Artikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2024 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes