HIFI4ALL.DK
Fyne Audio F-1
Medlyd  [22.09.2020]
Super high-end højttalere i babystørrelse fra Fyne Audio

Skotske Fyne Audio sender to nye standerhøjttalere i super high-end klassen på gaden, og har lige siden virksomhedens start for knap fem år siden arbejdet på at udvikle super high-end højttaleren F-1.12: En fuldt udvokset gulvhøjttaler med én 12” coaxial-enhed i et 135 cm højt og 93 kg tungt kabinet. Den kom på gaden sidste år til en pris lige nord for den kvarte million danske kroner.

Nu er det ikke alle musikelskere, der har hverken plads, råd eller lyst til at have en så stor højttaler stående i lytterummet. Det ved Fyne Audio naturligvis godt, og derfor lancerer virksomheden nu to betydeligt mere møblerings- og prisvenlige standerhøjttalere i F1-serien. Det drejer sig om F-1.8 og "superbabyen" F-1.5. Med en højde på kun cirka 32 cm og en vægt på blot 5,7 kg fylder den ikke meget i landskabet. Lydmæssigt er det en helt anden sag, da det er næsten naturstridigt, hvor meget vellyd, Fyne Audio får ud af den lille 5” coaxialenhed.

Den skotske højttalerproducent udvikler og producerer selv sine coaxial – eller "point source" – højttalerenheder på fabrikken i Skotland. I en coaxialenhed er diskanten, her med en membran af magnesium, placeret i centrum af bas/mellemtoneenheden. Det er en teknologi der er med til at sikre et knivskarpt og præcist lydbillede, fordi lyden så at sige kommer fra ét punkt. I sine andre serier supplerer Fyne Audio i de største modeller coaxial-enheden med en ren basenhed. Sådan er det ikke i F1-serien, der er konstrueret efter "less is more"-princippet med kun én enhed. Det stiller større krav til enheden.

I den lidt større F-1.8 er det, som navnet antyder, en 8” coaxial-enhed, der er centrum for begivenhederne, og da den rækker ned til 33 Hz, vil de færreste opleve mangel på bas. Samtidig er F-1.8 relativt let drevne med en følsomhed på 90 dB, så man kan nøjes med få kvalitetswatt – for eksempel fra en god rørforstærker – for at opnå et tilfredsstillende lydtryk.

Den mindre F1-5 går naturligt nok ikke nær så dybt, men det er alligevel lykkedes de skotske ingeniører at få den til at række ned til 48 Hz. Følsomheden er på 87 dB. Frekvensresponsen kan i øvrigt på både F1-5 og F1-8 justeres via en knap på højttalernes front, så højttalernes frekvensgang kan tilpasses både elektronik og lytterum.

F-1.5 koster Kr. 29.990,- for et sæt, mens F-1.8 står til Kr. 59.990,- for et sæt. Begge modeller leveres i en hysterisk flot finish i højglans valnød. Samtidig med de to modeller lancerer Fyne Audio en stander, FS-8, der matcher de to nye højttalere og har samme design på basen som gulv modellerne F-1.10 og F-1.12. Prisen for et par standere er Kr. 9990,-.


For yderligere information, kontakt:

Bigture/Medlyd

Web: www.medlyd.dk
Tlf.: 7025 3009

 


Udskriften er kun til privat brug - anden brug kræver skriftlige aftale med HIFI4ALL.DK!
Copyright © HIFI4ALL.DK- Alle rettigheder forbeholdes.