Her er du: Anmeldelser - ProAc D2R 28. marts 2024 | 18:09   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


ProAc D2R
Anmeldelse af: Mikkel Gige  [11.11.2019] Print testen
En klassiker i ny udformning er kommet på besøg i lytterummet. Og selv om der er kommet en ny og bedre bånddiskant i, så er alt ved det gamle

ProAc behøver vist ingen nærmere præsentation, men skulle du alligevel være i tvivl, så er der tale om en institution indenfor engelsk højtalerproduktion. Jeg husker dem selv tilbage fra sen-firserne, hvor de nød præcis samme respekt, som de gør den dag i dag. Og man finder mange af de samme modeller i sortimentet, som dengang.

Om D2 modellen også fandtes dengang, tør jeg ikke sige med sikkerhed. Men en ting er sikkert… D2R er helt ny, om end de også er meget lig de traditionelle D2. Det er kun diskantsektionen der er til forskel, og hvor en standard D2 har en softdome diskant, så har D2R fået en bånddiskant… R for ”Ribbon”!

Konstruktionen er ”konservativ” på den gode måde, hvilket er helt i tråd med ProAc’s lige så konservative måde at konstruere højtalere på. Konservativt betyder også simpel og høj kvalitet. Kabinettet er en kasse uden nogen svinkeærinder eller buede former, lige bortset fra en liste nederst på fronten. Siderne er lavet af kraftig dæmpet 15 mm birke-krydsfiner, og front og bagside er lavet af 25 mm MDF. Finishen er upåklagelig med den lækreste finér, der kan opdrives.


Enhederne er fra tophylderne fra de respektive leverandører, og et bud er at Seas og Fountek står bag. Bas/mellemtonen har en membran af glasfiber, med et kraftigt, støbt chassis, en stor magnet, og udluftning efter alle kunstens regler. Diskanten er som sagt af båndtypen, og sidder i sit eget dybe kammer. Delefilteret er virkelig simpelt og består af ganske få mindre komponenter af meget høj kvalitet. Det er tilsyneladende af 2. ordens typen, og ud over en spole og kondensator til hver enhed er der et par komponenter til en meget let regulering af niveau og impedans. På bagsiden sidder to sæt kraftige terminaler til biwiring.

D2R er ikke bare en højtaler, man sætter op, og så spiller de optimalt… man skal arbejde lidt med dem, hvilket jeg oplevede fra allerførste lyt. Især bassen er meget placeringsafhængig, og læner man sig bare en halv meter frem, så falder niveauet meget tydeligt. Og da ProAc generelt har en meget korrekt lyd, så betyder det at D2R sagtens kan stå relativt tæt på bagvæggen, uden at det påvirker de tekniske sider af musikken i stor grad.

Lytteindtryk

Og det understreger også, at til trods for at D2R er en basreflekskonstruktion, så er porten ikke benyttet til at øge niveauet nedefter. Om end der ingenlunde mangler niveau, størrelsen taget i betragtning. I stedet er porten benyttet til at sikre, at impulsresponsen er lige i øjet. Og det er netop en af de første ting man opdager med D2R… deres superpræcise impulsrespons i hele frekvensområdet, og deres formidable dynamik. Og de udfordrer bestemt de store Audiovector i lytterummet i disse discipliner.

Men selv om D2R – som resten af ProAc’s modeller – er meget korrekt i deres gengivelse og klang, så betyder det hverken kedeligt eller livløst. For hvis der er noget man oplever med D2R, så er det en meget udpræget naturlighed og realisme. Og det betyder et nærvær fra musikken og de udøvende, som er af allerbedste klasse. Samtidig giver det et stort og tydeligt aftegnet lydbillede, med en god placering af instrumenter og sangere. Men man skal gøre sig et valg… vil man have et superpræcist lydbillede med masser af dybde eller mere niveau i bassen?

For med D2R skal man vælge. Står de fri af bagvæggen, så får man et stor og præcist aftegnet lydbillede, med masser af dybde ind bagved, bredde ud over højtalernes placering og højde helt op under loftet. Flytter man dem derimod tættere mod bagvæggen, så bliver niveauet i bassen mere realistisk, men man mister noget på præcisionen af lydbilledet. Dog holder de stadig den skarpe impulsrespons, og Q-sound gengives også meget præcist.

Bassen er næsten et kapitel for sig selv, for det er tørt med tørt på… ingen svinkeærinder her. Og det er detaljeret og præcist, og kontant som en gang størknet beton. Men det efterlader også lidt at ønske på nuanceringens-graden… det bliver lidt ”ordnung muss sein”. Men man hører alt, og trods D2R’s størrelse, så får alle trommer i trommesættet samme opmærksomhed, og selv om der mangler lidt tyngde på grund af fysikken, så står en stortromme meget tydeligt frem.

I den anden ende af frekvensområdet kommer den nye diskantenhed til sin fulde ret, og det er både udstrakt og meget detaljeret, men samtidig også anonymt og diskret. Så ProAc er ikke faldet over i den anden grøft, og har givet ”full blow” på diskanten. I stedet har man udnyttet den lettere membran til, at gøre detaljer tydeligere og give mere luft og rumfornemmelse. Om end det ikke helt når op på niveau med AMT enheden i Audiovector SR6.

Men det er alt sammen lidt lige meget, for det er bare teknik… og når ProAc D2R spiller, så er det ikke dét man tænker over. For det er så uanstrengt og korrekt, og alligevel også enormt musikalsk, selv om der ikke er det mindste anstrøg af varme – eller kølighed. Det er bare! Og det er helt i tråd med den kendte ProAc lyd, hvor det handler om at gengive det der kommer fra pladen, og ikke selv sætte egen signatur på. Og det er netop ProAc’s signatur, at de ikke har én!!!

Samlet indtryk

Jeg indrømmer gerne, at det er en del år siden, at jeg har lyttet så intenst til et sæt ProAc, men genkendelses-glæden er ikke til at tage fejl af. Og så har ikke mindst en del lytning til forskellige ProAc modeller på det sidste både hos forhandleren, og ved besøget hos Michell Engineering, der benytter en af de større modeller som reference, sat gang i nysgerrigheden hos undertegnede.

Og nu står der så et sæt i lytterummet, og den ene plade tager over efter den anden, og bedre anbefaling findes ikke. For når man glemmer teknikken, og bare vil høre mere og mere musik, så er det en klar indikation om, at man her har med noget helt rigtigt at gøre!

Men samtidig er ProAc ikke for enhver, for de stiller bestemt også krav til det udstyr, de skal spille sammen med… man må gerne stile højt, hvis man skal udnytte D2R fuld ud. Og man skal mindst have en forstærker og streamer/dac i samme prisklasse som et sæt D2R.

Og det var da heller ikke noget ringe match for D2R, at spille sammen med lytterummets dyre setup! Det gik faktisk rigtig godt… så meget, at jeg en overgang overvejede, om de skulle supplere de store Audiovector i lytterummet fremover! Måske skulle gulvmodellen D20R have et lyt…?

Men ProAc D2R får udmærkelsen ”Top Klasse” med herfra!


Specifikationer:

  • Princip: 2-vejs basrefleks standerhøjtaler
  • Enheder: 6½” bas/mell. og 6x1 cm bånddiskant
  • Frekvensområde: 30-33.000 Hz
  • Følsomhed: 88,5 dB
  • Dimensioner: 20 x 43 x 26 cm (B x H x D)
  • Vægt: 11 kg

Pris: Kr. 24.990,- pr. sæt


Forhandler:

TopSound Hifi

Web: www.topsoundhifi.dk
Mail: info@topsoundhifi.dk
Tlf: 35 42 04 41


Reference-udstyr:

  • Pladespiller: Michell GyroDec SE, Reed 3P
  • Pickup: ZYX 4D Ultimate, Benz Micro Ebony TR, Goldring Legacy
  • Stepup/Riaa: Ortofon ST-80SE, Vincent PHO-700/Psvane
  • CD-afspiller: McIntosh MCD500
  • Streaming: Audiophilleo 2
  • Forstærkere: Vincent SA-T7, Norma Revo PA 150
  • Højtalere: Audiovector SR6 Avantgarde II
  • Kabler: SilverSonic AirMatrix RCA, SilverSonic Q10, SilverSonic D-75, AM USB
  • Strømfilter: Isotek Syncro, PS Audio Dectet
  • Tilbehør: Sound InVision paneler, SoundSmith EZ-mount


Lytterum:

Lytterummet er rektangulært, lige under 20 m2. Højtalerne spiller på tværs af rummet med ½ meter til bagvæggen og over 1 meter til sidevæggene. Højtalere og lytteposition udgør en ligebenet trekant, med 2 meter på hver led. Rummet er dæmpet med absorbenter og diffuserende paneler.

 

Nye anmeldelser
Musical Fidelity A1
28.01.2024
Vincent DAC-700
02.10.2023
Revival Atalante 3
25.08.2023
Audio Research I/50
15.06.2023
Raidho X1.6
15.03.2023
Hotte anmeldelser
Hvad kan jeg få for 25 K?
01.05.2007
Hvad kan jeg få for 50 K?
23.03.2009
CD-afspiller test
23.08.2006
Kabel test
08.08.2006
Stortest: 5 billige DVD maskiner
14.05.2005
Seneste Nyheder
SVS Ultra Evolution
27.03.2024
Triangle Borea BR10
16.03.2024
Matrix Audio
01.03.2024
Leak Sandwich 250
27.02.2024
Skinbjerg MC stepup
22.02.2024
Nye Artikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2024 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes