HIFI4ALL.DK
PBN Audio
Audiolabs  [03.02.2018]
PBN Audio er efter flere års fravær tilbage på det danske marked

PBN audio, producent af eksklusive højttalere med base i San Diego USA, er grundlagt af danskeren Peter B. Nørbæk i 1992 efter han var emigreret til USA i 1986. Konceptet er enkelt, konservativt og kompromisløst; idet man har gjort det til sit speciale at udvikle og bygge højttalere efter fineste snedkertraditioner på egen fabrik, baseret på et bredt udvalg af de allerbedste højttalerenheder der findes i verden. Mange af disse er fra Europa - herunder Danmark, og derfor er her tale om “amerikanske” højttalere med indbygget europæisk spidskompetance. Udvalgte enheder fra Audax, Dynaudio, SB-acoustic, SEAS og Scanspeak anvendes af PBN audio.

Den høje kvalitet i PBN-højttalerne findes ikke kun i de valgte enheder, og de udvalgte delefilterkomponenter af tårnhøj kvalitet, men især i kabinetterne af egen produktion. Mest iøjenfaldende - men umiddelbart “usynligt”, er opbygning af kabinettets vægge. "Innerchoic” har man døbt metoden. Her er ikke anvendte traditionel MDF plade i langsgående placering på sider, top og bund. Derimod bygges kabinettet ved at der stables og sammenlimes lag af 25mm MDF. Udvendigt med form efter højttaleren dvs. buet på bagside og plan på front, mens der indvendigt er fræset individuelt fra plade til plade i bølge form. Gevinsten er at kabinettets inderside har en rundbueform med kraftig æggebakke struktur -hvilket eliminerer stående bølger. Yderligere fordele ved den valgte metode er; at MDF som af natur er yderst resonansfattigt, i den valgte anvendelsesmetode opleves tæt på resonansfri. Den ekstreme byggekvalitet og de kostbare enheder der anvendes betyder naturligvis høje udsalgspriser. Men alle der har lyttet på PBN-Audios højttalere er ikke i tvivl om at der er fuld valuta for pengene, da idet alle er enige om at ydelsen ligger i den absolutte top - uanset prisklasse.

Som noget helt nyt og specielt, har man i model M2!5 taget hul på et “retro” koncept, hvor man bl.a. anvender enheder fra amerikanske JBL’s professionelle division. Mange ældre HiFi-enthusister, husker de store og legendariske studiomonitors fra JBL. JBL’s 4300 serie var det hotteste i halvfjerdserne, i pladestudier såvel som i hjemmet hvortil JBL lavede “hjemme-modeller” i flotte møbel-snedker kabinetter. JBL’s L300 var et klassisk eksempel på en pro-monitor i “stue” tøj, da det var den civile udgave af 4343 monitoren. . Alle disse højttalere var bygget over P.A. enheder af højest opnåelige kvalitet, og lyden var kendetegnet ved en grad af nærvær og dynamik som selv nye og dyrere højttalere har svært ved at levere.

I M2!5 anvendes således JBL’s nyeste “top-of-the-shelf” D2 2430H mellemtone og diskant driver, bag JBL’s M2 mellemtone og diskant hornet. D2 driveren er -som JBL kendere véd, kulminationen på årtiers forskning på området, og den adskiller sig fra alle tidligere JBL driver designs ved dobbeltmembran princippet. Fordelen ved dette design er lavere opbrydning og forvrængning til følge, og enheden danner ny reference på sit område.  “Bunden” i M2!5 højttaleren adskiller sig fra JBL’s M2 system i anvendelse af 2 stk. 15” enheder mod ét stk. I M2. Og hvilke enheder; JBL 2235H.!

Forklaringen på at PBN-audio kan anvende JBL’s 2235H enheder som udgik af produktion for 30 år siden, i ny stand, er den simple at PBN stadig er en lille virksomhed og produkterne mere er limiterede special produkter (custom build), end egentlig masse produktion som ses fra JBL. PBN har således ved opkøb opbygget et anseeligt lager af brugte JBL’s chassis (fra enhederne 2205, 2225 og 2235), som man renoverer (slibes og lakeres), og efterfølgende re-cones med de helt originale JBL 2235H membran og svingspole systemer som JBL stadig tilbyder på hjemmemarkedet i USA (JBL C8R2235).

 

Vejen til især bas og kombineret mellemtone gengivelse i en kvalitet som kun 2235H kan levere, er således mange gange dyrere for PBN audio, end såfremt PBN audio havde valgt at anvende en “look-alike” type fra én af de mange producenter af P.A. enheder som findes idag, men hvor ingen stort set er i stand til at levere en enhed med 2235H specifikationer. Medmindre man er parat til at ofre store summer på udvikling af en special produktion, som igen vil fordre at skulle produceres i stort antal (tusindtal) for at blive rentabelt.

Summen af ovenstående; nyeste driver + hornteknologi fra JBL parret med den bedste bas enhed som JBL har frembragt til dato, gør at M2!5 er et unikum af en højtaler på niveau med de store old-school monitors tilsat de kvaliteter i højttone området som kun er opnåeligt via den nyeste teknologi. Men der ligger mere i projektet end blot de fine enheder.

For opnåelse af en lyd-signatur omkring 2235H enheden magen til lyd-signaturen fra tildligere JBL højttalere, er der anvendt meget tid på at udvikle rette kabinet. Det har nemlig vist sig at det ikke nødvendigvis er optimalt med et  kabinet der er tæt på 100% lyd-dødt, og som så ofte tilstræbes, og som man ser i PBN-audios øvrige højttalere ved deres “Innerchoic” kabinet opbygning. Højttaler-“kassens" bidrag til lyden, er en del af helheden på samme måde som en violin kasse også bidrager til den samlede lyd fra instrumentet. Men de resonanser som kabinettet bidrager med, bør tæmmes i forhold til der samlede output, og det gøres via korrigering i det passive delefilter. Sådan gjorde man hos de gamle udviklingsfolk ved JBL og sådan gør man ved PBN-audio idag. Der er således medgået masser af tid på udviklingen af delefiltret i M2!5. Fordelen ved PBN audios M2!5 er dermed, at den (modsat JBL’s eget M2 monitor system der kræver DSP og kun sælges sammen med Crown I-tech forstærkere med DSP), er opbygget over et avanceret passivt delefilter for nem anvendelse med enhver forstærker. Rør-baseret eller transistorbaseret. 

Udviklingen af rette kabinet og delefilter har været krævende og alle dele der indgår er dyre at anskaffe, idet PBN audio stadig er for lille en virksomhed til at indkøbe på reelt OEM basis direkte fra JBL som kun er muligt ved meget store styktal årligt (tusindtal). PBN audio køber derfor sine dele ved autoriseret JBL service center i USA. Kabinetterne bygges - pånær udskæring af pladerne - i hånden, på PBN audios egenfabrik -og kan leveres i 16 forskellige finer varianter samt i special-lakering efter kunde ønske.

Prisen på M2!5 er Kr.239.000,- for et sæt

For yderligere info, kontakt:

Audiolabs

Web: www.audiolabs.dk
Mail: info@audiolabs.dk

 


Udskriften er kun til privat brug - anden brug kræver skriftlige aftale med HIFI4ALL.DK!
Copyright © HIFI4ALL.DK- Alle rettigheder forbeholdes.