HIFI4ALL.DK
Thorhauge M. 70
Mikkel Gige  [13.08.2017]
I rent retrodesign har Thorhauge begået et sæt monotrin, som vi i denne test ser på og lytter nærmere til

I den fjerneste del af Jylland lige nord for Limfjorden holder Thorhauge Audio til, og i år har de også 30 års jubilæum. Gennem årene har de lanceret alle typer af produkter inden for forstærkning, lige fra RIAA til effekttrin, men altid baseret på rør! Om det er jubilæet der er direkte årsag til lancering af de nye M. 70 monotrin vides ikke, og retro-designet får da heller ikke lige tankerne hen med start-firserne, men nærmere tilbage til 30’ernes eller 40’ernes radiokommunikations-udstyr.

Og designet er utraditionelt hvor, der er bygget op i højden, og fronten er næsten helt firkantet, domineret af amperemeteret, som benyttes ved indstilling af bias på udgangsrørene. Samtidig er rørene og udgangs-trafoen placeret på toppen, og dermed rager M. 70 godt 30 cm op i højden hvilket gør, at disse monotrin sandsynligvis vil få en topplacering på hifi-møblet, hvilket de da også fortjener, så man kan nyde det fine retrodesign.

Rørene er som standard sammensat af et ECC82 i indgangen, 12BH7 i drivertrinnet og KT90 i udgangstrinnet. Men M. 70 er ret fleksibel og kan håndtere de fleste KT66-150 og 6550 rør. Til denne test blev der leveret både KT120 og JJ82 rør med, så der kunne afprøves lidt forskellige muligheder. Men jeg kan allerede nu afsløre, at de rør Thorhauge har valgt som standard gør jobbet bedst.

Internt er M. 70 rimeligt enkelt opbygget, og mest dominerende er komponenterne til strømforsyningen, som tager al plads i bunden af kabinetterne: En stor ringekerne-trafo på 340VA og én stor ladelyt på 550V/820µf. Det lyder måske ikke af meget, men det svarer til ca. 20.000µf i en traditionel transistorforstærker. I en rørforstærker benyttes nemlig meget højere spænding, da rørene skal drives med 500 Volt i M. 70's tilfælde. Denne høje spænding gør typisk også, at rør-effekttrin ikke er så strømstærke som kl. A/B transistorforstærkere.

I toppen af kabinettet sidder et print omvendt, så soklerne til rørene kan stikke op gennem toppen. Layoutet er som sagt ganske enkelt med gode komponenter, hvilket ligeledes borger for lang holdbarhed, og understreges af Thorhauges 5 års garanti! (Undtaget er udgangsrørene)

Fit og finish er klassisk Thorhauge med kabinetter af kraftig bukket og matsortlakeret stålplade, og en front af 5 mm matsort akryl. Over det klassiske amperemeter sidder en lille vippekontakt til valg af rør, samt to meget diskrete huller hvorigennem justering af bias sker via to stilleskruer. På bagsiden sidder lækre stik af høj kvalitet til signal og højtalere, samt en vippekontakt til tænd/sluk af forstærkerne.

Lytteindtryk

Thorhauge M. 70 monotrinnene er på en gang både typisk ”røragtige” i deres spillestil, og så alligevel ikke. For på den ene side er der enormt hul igennem i det kritiske mellemtone-område, som man kender det fra rigtig gode rørkonstruktioner, med masser af nærvær og naturlighed. Men mod toppen er det på ingen måde afrundet, men derimod udstrakt og med en rimelig god fornemmelse af luft, som man også oplever med rigtig gode transistor-konstruktioner.

Men bassen overrasker også overordentlig meget, for her mødes man af en pondus og kontrol, som jeg kun sjældent har oplevet med rør. Qua måden røreffekttrin er konstrueret, så er de normalt ikke specielt strømstærke, hvilket især stiller store krav til kvaliteten af de benyttede udgangstrafoer. Men M. 70 har en impulskontrol, som kommer trommesættet til gavn, hvilket jeg især oplevede med flere gamle Queen plader, som jeg ellers normalt ikke har de store forventninger til i den retning. Og det betyder også, at man mødes af en detaljering og nuancering, som man normalt ikke forventer i denne prisklasse.

 

Men selv om det er superlækkert at lytte til, så har det en årsag, hvilket især blev understreget med skiftet til KT120 udgangsrørene, for her blev alle de nævnte egenskaber i bassen forstærket yderligere, så det blev for meget af det gode – lidt for oppustet. Og det er faktisk det samme der sker med KT90 rørene, om end i en mere acceptabel form. Men det ændrer ikke ved, at KT90 rørene tilføjer lidt ekstra niveau i bassen, som måske ikke er helt korrekt, men det klæder musikken, og sker jo netop som før beskrevet med en overraskende god kontrol.

Og hvis det ikke var for skift frem og tilbage mellem både udgangsrør og effekttrin, så ville jeg egentlig ikke have tænkt meget over det, og måske endda beskrevet M. 70 trinnene som rimelig neutrale i deres klangmæssige udtryk. De medfølgende JJ82 rør til indgang og drivertrin tilfører også ekstra varme, hvilket der bestemt ikke var brug for. Den valgte standardkombination af rør fra Thorhauge gjorde det bedst, og gav den mest homogene lyd. KT120 rørene gav dog lidt ekstra dynamik på trommesættet, og en bedre fornemmelse af rum og perspektiv, men med den endnu større tyngde i bassen, blev det for storladent og pompøst, og gled væk fra det rimeligt neutrale udtryk man ellers fik.

Men fornemmelsen af rum og perspektiv er nu stadig overraskende god med KT90 rørene, om end det ikke er i samme kaliber som Norma effekttrinnet, dertil mangler der noget raffinement. Generelt er lydbilledet stort med både rigelig bredde og højde, men på dybden var det lidt anderledes, for der var ikke helt så meget plads ind bagved, som jeg er vant til. Men en gang imellem kom der en plade på hvor, der var masser af fornemmelse af ekko fra optagerummet, men det var ikke konsekvent og hele tiden?! Men detaljeringen var spot on, og alle ting var med, som jeg kender det.

Måske er det med M. 70 monotrinnene i virkeligheden heller ikke så vigtigt med alle disse tekniske aspekter af musikken for, når det kommer til musikkens nerve og sjæl, så rammer de plet - hver gang! Og især med førnævnte musik af Queen, som jeg aldrig har haft de store forventninger til, med undskyldning om mangelfuld indspilning, der kunne M. 70’erne virkelig hive en ny side af musikken ud af pladerne, og fødderne vrikkede med i en grad, så det nærmest gav krampe i læggene. Og det er jo i sidste ende nydelsen af musikken, det handler om!

Samlet indtryk

… og det godt, for med Thorhauge M. 70 monotrinnene får man faktisk rigtig meget for pengene. Der er musikalsk nydelse i spandevis.

Og så synes jeg faktisk også rigtig godt om det klassiske retro-design, som giver associationer til 30’ernes eller 40’ernes radiokommunikations-udstyr. Det er anderledes og utraditionelt, og vil passe ind i de fleste hjem, som ridder med på nutidens retro-bølge. De fortjener i al fald, at blive set.

Og det kombineret med den solide fornemmelse af konstruktionen, som jo understreges af, at Thorhauge giver hele 5 års garanti på deres produkter, på nær udgangsrør, men her er valget af KT90 rørene også bevidst, da de er kendt for deres holdbarhed.

Derfor giver jeg Thorhauge M. 70 monotrinnene udmærkelsen ”Best Buy”, da det bliver svært, at finde lige så solide og velspillende effekttrin til samme pris.


Specifikationer:

  • Princip: Mono rør-effekttrin
  • Udgangseffekt: 70 watt
  • Frekvensområde: 20-70.000 Hz
  • Dimensioner: 16 x 30 x 30 cm (B x H x D)
  • Vægt: 10,5 kg.

Pris: Kr. 14.500 pr. sæt


Forhandler:

Thorhauge Audio

Web: www.thorhauge-audio.dk
Tlf: 96 19 00 07


Reference-udstyr:

  • Pladespiller: Michell GyroDec SE, Reed 3P
  • Pickup: Benz Micro Ebony TR, Goldring Legacy
  • Stepup/Riaa: Ortofon ST-80SE, Vincent PHO-700
  • CD-afspiller: McIntosh MCD500
  • Streaming: Audiophilleo 2
  • Forstærkere: Vincent SA-T7, Norma Revo PA 150
  • Højtalere: Audiovector SR6 Avantgarde II
  • Kabler: SilverSonic AirMatrix RCA, SilverSonic Q10, SilverSonic D-75, AM USB
  • Strømfilter: Isotek Syncro, PS Audio Dectet
  • Tilbehør: Sound InVision paneler, SoundSmith EZ-mount


Lytterum:

Lytterummet er rektangulært, lige under 20 m2. Højtalerne spiller på tværs af rummet med ½ meter til bagvæggen og over 1 meter til sidevæggene. Højtalere og lytteposition udgør en ligebenet trekant, med 2 meter på hver led. Rummet er dæmpet med absorbenter og diffuserende paneler.

 


Udskriften er kun til privat brug - anden brug kræver skriftlige aftale med HIFI4ALL.DK!
Copyright © HIFI4ALL.DK- Alle rettigheder forbeholdes.