Her er du: Anmeldelser - Audiovector QR 3 29. marts 2024 | 00:25   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


Audiovector QR 3
Anmeldelse af: Mikkel Gige  [10.07.2017] Print testen
Vi har igen fået besøg af Audiovector i lytterummet, denne gang af QR 3. Og selv om de ligner en større udgave af QR 1, så kan jeg allerede her afsløre, at der store forskelle både teknisk og lydmæssigt

Da QR-serien blev udviklet lå det lige til højrebenet, at lave både en stander- og gulvmodel, med de samme enheder. Men i stedet for ”bare”, at sætte en ekstra bas i et større kabinet, så blev der startet forfra med QR 3, som er helt sin egen højtaler, hvor kun enhederne er de samme som i den mindre QR 1. For kabinetsmæssigt er QR3 nærmest ”overkonstrueret” i forhold til hvad, man normalt forventer i en højtaler af denne størrelse – og pris! Og som indehaver af et sæt SR6, så er det svært ikke at drage paralleller.

Det er selvfølgelig afstivet, som man også ser i andre gulvhøjtalere, men alene ved bas/mellemtone-enheden er der 2 afstivninger… en placeret lige bagved enheden, som fikserer denne 100 %, og så lige én til mellem bas/mellemtone og basenheden. Sidstnævnte fungerer også som opdeling mellem de to basenheder, og er lukket med to skumblokke som en art akustisk ventil, så bassens flow styres inde i kabinettet a la den løsning, man også ser i de større SR modeller. Og for at det ikke skal være løgn, så er der også lige to mere til afstivning i det ”nederste” baskabinet bag og under den nederste enhed! Fuldstændigt overkill, og slet ikke hvad man kan forvente i denne prisklasse. Men så kender vi Klifoth’erne igen… intet er overladt til tilfældet!

Enhederne er de samme, som benyttes i den mindre QR 1, men her i en anden konfiguration, nemlig en 2½-vejs konstruktion. Delefilteret benytter samme type komponenter som i QR 1, men selvsagt i en anden konfiguration, hvor den nederste basenhed ”kun” spiller med i bassen op til 400 Hz. Den øverste bas/mellemtone-enhed spiller også med under 400 Hz, så membran-arealet fordobles i den dybeste bas, men fortsætter op til 3000 Hz, hvor den fine AMT-diskant tager over. For en uddybning om teknikken bag enhederne, vil jeg anbefale, at man kigger forbi anmeldelsen af QR 1 her på Hifi4all.

På bagsiden finder man samme store terminalplade af aluminium, som vi også så på QR 1, da de var forbi lytterummet. Dette vidner om, at vi nok også kan forvente, at finde QR 3 i en aktiv version en gang i fremtiden. Men i denne passive udgave af QR 3 sidder der i stedet et sæt kraftige højtalerterminaler, som tager alle former for tilslutning. Og det er kun til single-wiring!

Som var det nærmest en naturlov for Audiovector, så er finishen på QR3 også helt exceptionel flot. Og især den mørke valnøddefiner med tydelige årer fra træet, som det testede sæt blev leveret i, er det tydeligt hvor langt man er gået for, at QR-serien fremstår 100 % gennemført. Og falder lyset fra solen helt rigtigt, så kan man se et ravgyldent skær på de rundede hjørner på toppen af QR 3… helt fantastisk flot!

Men det slutter ikke her, for på grund af den aflange basport, der sidder i bunden ned mod gulvet - og dermed kobler bedre med rummet, så står QR 3 på en sokkel der skaber et mellemrum, hvor luften fra basporten frit kan bevæge sig. Og dels er denne sokkel lakeret i flot sort pianolak, men afstanden til kabinettet klares også lige af fire runde afstandsstykker af aluminium! Jeg kan simpelthen ikke sætte en finger på noget, som ikke er i orden på disse fine gulvhøjtalere.

Lytteindtryk

Klangmæssigt er Audiovector QR 3 anderledes end den mindre QR 1, som havde den ”gyldne” klang fra SR 6 Avantgarde, og QR 3 har til sammenligning et mere ”sølvagtigt” skær over sin lyd. De er mere direkte med mere energi i toppen, og minder således mere om SR 1 Avantgarde, eller SR 3 Arreté. Og det har da også været hensigten med QR 3, at de skulle lyde mere energiske og ligefremme.

Men der er stadig fuld kontrol over hele frekvensområdet, og trods den ekstra energi i toppen, så er det stadig krystalklart, uden antydninger af s- eller t-lyde. Her er det helt klart gitteret, eller S-stop filteret som det også hedder, der stopper eventuelle unoder. Bækkener lyder som de skal, om end med lidt ekstra power på.

Til gengæld matcher det godt med bassen i den anden ende, som udover ekstra tyngde i forhold til QR 1, også er uhyre velkontrolleret. Her er det helt klart den specielle opdeling i kabinettet, der kommer til sin ret. Men jeg kan godt savne lidt nuancer og raffinement. Dog er QR 3 et rigtig godt match med rytmisk musik med ekstra bas i indspilningen, og fungerede fantastisk godt sammen med for eksempel Daft Punk’s Random Access Memories.

 

De giver også en rigtig god fornemmelse af rum og nærvær, og når man mindst ventede det, så var der lige pludselig en oplevelse af, at der var mange meter til bagvæggen, med en sanger stående helt oppe foran, nærmest inde i lytterummet. I det hele taget er gengivelsen i mellemtone området meget naturlig og ligetil, fuldstændig som jeg oplevede det med de mindre QR 1.

Lydbilledet er stort, om end ikke helt i klasse med SR-modellerne, men der er både bredde og højde på, og den førnævnte dybde, der dukker op, når man mindst venter det. Definitionen er måske ikke så knivskarp, men det ville heller ikke være retfærdigt at forvente i denne prisklasse. Men der er et godt fokus med rimelig præcise placeringer af de udøvende, og især Q-sound nyder godt af præcisionen.

Men bare sådan for god ordens skyld, så forsøgte jeg at dæmpe diskanten en anelse på forforstærkeren, som heldigvis har et par super vellydende af slagsen, og det gav QR 3 en klang som mindede utrolig meget om QR 1, og den ”gyldne” klang trådte frem. Samtidig var det også som om, at QR 3’erne slappede mere af, og lod flere detaljer komme igennem.

Og med den lette dæmpning i toppen overraskede de ligefrem en gang i mellem, og viste sider af musikken, som jeg slet ikke forventede, at høre fra en højtaler i denne prisklasse. Jeg tør næsten ikke sige det, men det var nærmest i liga med SR Avantgarde modellerne! Så de ”små” QR 3 har altså et par esser gemt ærmet, hvis de bare får lov. Umiddelbart ville jeg da også vælge, at sætte dem sammen med en forstærker med en anelse varmere klang, hvor diskanten er let afrundet.

 

Samlet indtryk

Audiovector QR 3 er som sin lillebror QR 1 lidt af en perle. Dels giver de konstruktionsmæssigt utroligt meget for pengene, med masser af specielle løsninger, som efterhånden er ved at være lidt af et ”trademark” fra Audiovector. Især den specielle opdeling af kabinettet blev jeg meget overrasket og imponeret over, at finde hér!

Men også musikalsk får man rigtig meget for pengene. Dog er klangen mere direkte, og ikke ”gylden” som den mindre QR 1. Men det er et bevidst valg, da man har ønsket en mere energisk højtaler med QR 3. Men sat sammen med en lidt lunere klingende forstærker, så kan både den ”gyldne” klang, og et par små tricks lokkes ud af QR 3.

Jeg ville lyve, hvis jeg ikke indrømmede, at disse ”små” gulvhøjtalere tog mig lidt med storm, og især det ”overkonstruerede” kabinet imponerede mig. QR 3 giver rigtig meget for pengene, så de fortjener - og får - udmærkelsen ”Best Buy”, som også QR 1 fik.


Specifikationer:

  • Princip: 2½-vejs basrefleks gulvhøjtaler
  • Frekvensområde: 30-45.000 Hz
  • Delefrekvens: 400/3000 Hz
  • Følsomhed: 90 dB
  • Impedans: 4-8 ohm
  • Dimensioner: 19 x 94 x 23 cm (B x H x D).
  • Vægt: 15,5 kg.

Pris: Kr. 13.500,- pr. sæt


Producent:

Audiovector

Web: www.audiovector.com
Mail: mail@audiovector.com
Tlf: 3539 6060


Reference-udstyr:

  • Pladespiller: Michell GyroDec SE, Reed 3P
  • Pickup: Benz Micro Ebony TR, Goldring Legacy
  • Stepup/Riaa: Ortofon ST-80SE, Vincent PHO-700
  • CD-afspiller: McIntosh MCD500
  • Streaming: Audiophilleo 2
  • Forstærkere: Vincent SA-T7, Norma Revo PA 150
  • Højtalere: Audiovector SR6 Avantgarde II
  • Kabler: SilverSonic AirMatrix RCA, SilverSonic Q10, SilverSonic D-75, AM USB
  • Strømfilter: Isotek Syncro, PS Audio Dectet
  • Tilbehør: Sound InVision paneler, SoundSmith EZ-mount


Lytterum:

Lytterummet er rektangulært, lige under 20 m2. Højtalerne spiller på tværs af rummet med ½ meter til bagvæggen og over 1 meter til sidevæggene. Højtalere og lytteposition udgør en ligebenet trekant, med 2 meter på hver led. Rummet er dæmpet med absorbenter og diffuserende paneler.

 

Nye anmeldelser
Musical Fidelity A1
28.01.2024
Vincent DAC-700
02.10.2023
Revival Atalante 3
25.08.2023
Audio Research I/50
15.06.2023
Raidho X1.6
15.03.2023
Hotte anmeldelser
Hvad kan jeg få for 25 K?
01.05.2007
Hvad kan jeg få for 50 K?
23.03.2009
CD-afspiller test
23.08.2006
Kabel test
08.08.2006
Stortest: 5 billige DVD maskiner
14.05.2005
Seneste Nyheder
SVS Ultra Evolution
27.03.2024
Triangle Borea BR10
16.03.2024
Matrix Audio
01.03.2024
Leak Sandwich 250
27.02.2024
Skinbjerg MC stepup
22.02.2024
Nye Artikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2024 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes