Her er du: Anmeldelser - Dynaudio Focus 600 XD 18. april 2024 | 23:41   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


Dynaudio Focus 600 XD
Anmeldelse af: Mikkel Gige  [10.03.2015] Print testen
I efteråret lancerede Dynaudio deres nye trådløse Focus XD serie, om end den ikke er helt så trådløs, som der lægges op til. Og nu har vi glæden af at lytte til den største model, som Dynaudio nogensinde har gjort trådløs, og den skuffer ikke!

Dynaudio har altid haft styr på teknikken, og igen formår de at levere varen. Undertegnede har efterhånden været omkring et par af Dynaudio’s modeller, og hver gang har glæden været stor. Dynaudio er meget tro mod deres egen filosofi om lyd og teknik, og jeg vil vove at påstå, at uanset hvilken model, der er tale om, så genkender man lyd-signaturen straks.

Den testede model hedder Focus 600 XD, men udover navnet er der ikke mange ligheder med de eksisterende Focus modeller. Enhederne er generelt meget lig, men på 600 XD er basserne faktisk meget anderledes. De har mindre 2" svingspoler og udvendige - men meget store - magneter, hvilket kan overraske, når nu Dynaudio netop er kendt for store spoler med indvendige magnetsystemer. Men faktisk er disse enheder en nedskaleret version af de store 12" basenheder fra Consequence, og fokus(!) er lagt på lang slaglængde, da enhederne skal kunne gå helt ned til 20 Hz.

Størrelsesmæssigt er Focus 600 XD heller ikke magen til for eksempel Focus 340. De er faktisk mere lig Excite X38. Så det er ikke umiddelbart en Focus der bare er gjort aktiv og trådløs. Det er en helt ny højtaler! Og det er heller ikke en forstørret Xeo…

Alt er nyt, og modellerne i Focus XD serien skal mere ses som en aktiv højtaler, med mulighed for også at overføre signalet trådløst. Men mulighederne er mange, og for at opnå det bedste resultat skal begge højtalere forbindes i serie med kabler til en digital kilde. Hermed understøttes op til 24bit/192kHz. Vælger man at forbinde kun den ene højtaler med et digitalt kabel, overføres signalet til den anden trådløst med op til 24bit/96kHz.

Benytter man derimod en Xeo hub, så overføres signalet trådløst til begge højtalere med op til 24bit/96kHz. Samtidig har Xeo hub’en flere tilslutningsmuligheder, inklusiv analoge. Som den sidste mulighed kan man tilslutte en analog kilde direkte til Focus XD. Og man bestemmer selv om volumen skal styres fra signalkilden eller på højtalerne via fjernbetjeningen. Så fleksibiliteten er i top, og det er teknikken som sædvanlig også.

Samtidig er mulighederne for tilpasning mange. Dels kan bassen stilles trinløst mellem ”Free”, ”Wall” og ”Corner”, hvor bassen gradvist dæmpes mere og mere. Ligeledes kan diskanten hæves eller dæmpes med 1 dB. Ved analog tilslutning kan følsomheden justeres med +/- 6 dB.

I fuldkommen modsætning med resten af Dynaudio’s sortiment til hjemmebrug, så er Focus 600 XD lavet med lukket kabinet. Det betyder normalt et lavere output i den dybe bas, men det "rettes ud" med den indbyggede DSP, inden signalet deles aktivt og sendes videre til de 4(!) indbyggede kl. D forstærkere på hver 150 Watt.

Kabinettets fit og finish er helt som sædvanlig af allerbedste klasse, så en genfortælling fra tidligere tests er ikke nødvendig. Dog er matsort, som det testede sæt blev leveret i, ikke specielt eksklusivt. Men her dominerer hjemmeindretningen desværre… alt skal være sort eller hvidt. Jeg ville foretrække en lækker finer i for eksempel valnød, men det er bare mig. Faktum er, at når Dynaudio leverer finerede kabinetter, så er det førsteklasses finish.

Eneste detalje som skiller XD kabinetternes front fra resten af Dynaudio sortiment er, at der sidder et lille diskret display øverst på det indvendige hjørne af kabinettet, hvilket også indikerer højre/venstre højtaler. Displayet passer med den affasning kabinetterne har i forvejen, og indikerer både indgangsvalg og volumen, når man benytter den medfølgende fjernbetjening. Men når Focus 600 XD spiller, så er der kun lille svag blå diode, der lyser. En lidt lækker detalje er det ”løbende” display med hvide dioder, når man henholdsvis tænder eller slukker højtalerne…

Lytteindtryk

Lydmæssigt er Dynaudio DNA’et på plads, og det er meget tydeligt, at dette er en højtaler fra selvsamme. Det er den ”rene” lyd, som er blevet deres særkende gennem de sidste par år. Men der er overraskende stor forskel på lyden alt efter hvordan de tilsluttes. Og lad mig med det samme slå fast, at Focus 600 XD ikke er så trådløse, når det kommer til stykket… de lyder ganske enkelt bedst, når signalet overføres med kabel.

Første opsætning var med XD’erne koblet direkte til det digitale output på McIntosh CD-spillen. Den ene højtaler modtog signalet som ”master”, og overførte derefter signalet trådløst uden forsinkelse til den anden højtaler som ”slave”. Der er mange indstillingsmuligheder, og trods en rimelig fritstående position, måtte bassen dæmpes en anelse fra ”Free” til ”Wall”, da outputtet var lidt for meget af det gode i de laveste oktaver, og fik en anelse ”DSP-bas” over sig, som man kender det fra nogle aktive subwoofere.

Men da det først var sat korrekt på Focus 600 XD, så var enhver antydning af dette væk, og det var bas af bedste skuffe med masser af præcision, detaljer, nuancer og godt hug på trommerne. Her kommer det lukkede kabinet til sin ret, da bas fra et sådan bare lyder mere rigtigt. Og så hjælper DSP’en i højtalerne med at nå de dybe oktaver.

I mellemtone og diskant er lyden helt som vi kender det fra Dynaudio, men overraskende nok uden den helt fantastiske mellemtone, som jeg oplevede med Excite X38?! Men omvendt er det også påfaldende meget lig det, jeg er vant til fra Xavian’erne i lytterummet. Altså en meget naturlig og musikalsk gengivelse uden noget, der tiltrækker sig opmærksomhed i negativ grad. Det lyder bare så rigtig og samtidig så letflydende… og diskanten er så til gengæld lige en tand bedre end førnævnte X38; det flyder på samme lette måde men mere frigjort med endnu mere luft, og den er der bare.

Lydbilledet er stort helt a la det, som er sædvane i lytterummet, og Focus 600 XD står på ingen måde i skyggen af Xavian'erne, men leverer en oplevelse af et stort rum mellem og inde bag højtalerne, hvor placeringer er så præcise, at man kan sætte mål mellem de udøvende. Dog distancerer 600 XD sig en lille smule på et enkelt punkt, og man får oplevelsen af, at ekkoet fra rummet i lydbilledet er en anelse tydeligere, når indspilninger fordrer det.

 

Men med mindre, at man kun har en digital signalkilde, så skal man jo kunne forbinde sig på anden vis, og det er som sagt muligt. Dog ikke uden små kompromisser. I første forsøg koblede jeg Bellini forforstærkerens output til den analoge indgang på Focus 600 XD, men der skulle stilles lidt på højtalerne for at komme så tæt på gengivelsen af den digitale tilkobling. Dels skulle bassen have mere niveau, og følsomheden skulle hæves da der ellers skulle skrues meget op på forforstærkeren. Men meget mod min forventning, så skulle diskanten også dæmpes en anelse, hvilket Focus 600 XD jo også giver mulighed for. Og 1 dB var rigeligt.

Og så var lyden utrolig tæt på det, jeg oplevede med den digitale tilkobling. Men det lidt tydeligere ekko fra lydbilledets rum var væk, og lyden kan generelt godt opleves lidt mere markeret, og har ikke helt samme letflydenhed som via direkte digitalt input. Men eventuelle forskelle er virkelig i småtingsafdeling. Det er stadig tæt på Xavian’erne og forstærkersættet i lytterummet.

Næste mulighed var en hub fra Xeo serien, hvilket giver de samme muligheder for tilkobling, men hvor signalet overføres trådløst til Focus 600 XD. Jeg har tidligere testet Xeo højtalere, hvor det har fungeret rigtig godt. Men det var altså ikke lige så vellykket med XD’erne, hvilket må tilskrives, at Focus XD’erne har en markant bedre opløsning, som afslører dette. Lydbilledet blev hørbart indsnævret, og placeringerne mindre præcise. Men den gode klang som beskrevet via direkte digital tilkobling var stadig intakt. Og dermed gives dødstødet til, at kunne kalde Focus XD "trådløs". For skal man have det maksimale ud af dem, så skal der et digital kabel på.

Konklusion

Dynaudio Focus 600 XD er mest af alt en aktiv højtaler, som også har mulighed for trådløs tilslutning. Men skal man have det maksimale ud af dem, så skal der et digitalkabel direkte fra kilden og til højtalerne. Derefter fungerer det perfekt med at overføre signalet trådløst mellem højtalerne, om end ren kabling er det optimale.

Og det betyder så også, at der indgås kompromisser, hvis man tilslutter dem med analogt signal eller en Xeo hub. Dog er kompromisset minimalt med direkte analog kabling, men det er der. Med en Xeo hub går der for meget tabt. Focus 600 XD er derfor primært til det "digitale" folk med en CD-afspiller eller streaming som eneste kilde.

Digitalt kablet distancerer Focus 600 XD sig på et enkelt punkt med tydeligere ekko fra optagerummet, og er helt klart i "Top Klasse". Var det ikke for de kompromisser der indgås med andre tilslutningsmåder, så var titlen også tilfaldet Focus 600 XD. Samlet set distancerer de sig ikke, men lander som en tæt 2’er ved målstregen, lige bagved reference setup’et.

Men dertil skal man jo så ikke glemme den store besparelse de giver, da de ikke er afhængige af effekttrin eller et komplet forstærkersæt. Og set i det lys, så giver de rigtig meget for pengene.


Specifikationer:

  • Princip: Aktiv/trådløs 3-vejs lukket gulvhøjtaler.
  • Frekvensområde: 20-24.000 Hz.
  • Delefrekvens: 270/3100 Hz.
  • Dimensioner: 21,5 x 109,5 x 34 cm (B x H x D).
  • Vægt: 27 kg.

Pris: Kr. 74.999,-.


Producent:

Dynaudio A/S

Web: www.dynaudio.com
Mail: info@dynaudio.com
Tlf.: +45 8652 3411


Reference-udstyr:

  • Pladespiller: Michell GyroDec SE, Reed 3P
  • Pickup: Benz Micro Ebony TR, Goldring Legacy
  • Stepup/Riaa: Ortofon ST-80SE, Vincent PHO-700
  • CD-afspiller: McIntosh MCD500
  • Streamer: Audiophilleo 2
  • Forstærkere: Audio Analogue Bellini, Vincent SP-995
  • Højtalere: Xavian XN360
  • Kabler: Vincent XLR, SilverSonic AirMatrix RCA, SilverSonic Q10, SilverSonic D-75, AM USB
  • Strømfilter: Isotek Syncro, PS Audio Dectet
  • Tilbehør: Sound InVision paneler, SoundSmith EZ-mount


Lytterum:

Lytterummet er rektangulært, lige under 20 m2. Højtalerne spiller på tværs af rummet med ½ meter til bagvæggen og over 1 meter til sidevæggene. Højtalere og lytteposition udgør en ligebenet trekant, med 2 meter på hver led. Rummet dæmpet med absorbenter og diffuserende paneler.

 

Nye anmeldelser
Musical Fidelity A1
28.01.2024
Vincent DAC-700
02.10.2023
Revival Atalante 3
25.08.2023
Audio Research I/50
15.06.2023
Raidho X1.6
15.03.2023
Hotte anmeldelser
Hvad kan jeg få for 25 K?
01.05.2007
Hvad kan jeg få for 50 K?
23.03.2009
CD-afspiller test
23.08.2006
Kabel test
08.08.2006
Stortest: 5 billige DVD maskiner
14.05.2005
Seneste Nyheder
SVS Ultra Evolution
27.03.2024
Triangle Borea BR10
16.03.2024
Matrix Audio
01.03.2024
Leak Sandwich 250
27.02.2024
Skinbjerg MC stepup
22.02.2024
Nye Artikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2024 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes