HIFI4ALL.DK
Icos Audio Elsberg 2120
Mikkel Gige  [14.02.2015]
Vi har fået besøg af et fransk mærke, som tidligere kun har solgt på deres hjemmemarked. Men nu skal vi andre også have glæde af Icos Audio, og i den forbindelse har Hifi4all fået et af deres produkter forbi lytterummet

Icos Audio er et meget anderledes mærke, og går meget mod traditionerne i denne branche. Og på mange måder minder det om filosofien fra det tidligere danske Holfi, om end Icos Audio har været på banen noget længere tid. På den ene side er det meget simple produkter, men omvendt også avancerede.

Udefra er der gjort meget for, at holde vibrationer ude og væk fra den fintfølende elektronik. Det mest tydelige er de store sider af massiv sten. Idéen er, at dæmpe vibrationerne via masse, men inden da skal de igennem de store spikes, som stensiderne hviler på. Og her er det stik modsat højtalere, fordi det lille kontaktpunkt på Icos apparaterne gør det svært for vibrationer, at komme op i stensiderne, hvor det alligevel omsættes til varme. Derfor er det minimalt hvor meget, der når frem til printet. Men bare for at være på den sikre side, så er resten af kabinettet også afkoblet fra stensiderne!

Også indvendig er der tænkt meget over detaljerne. Og her kommer en vigtig detalje, for dette er egentlig ikke et forstærkersæt som sådan, men snarere en integreret forstærker i to kabinetter. Og det skyldes til dels, at den primære del af strømforsyningen til forforstærkeren sidder i effektforstærkerens kabinet. Dette er gjort for, at få eventuelle støjkilder væk fra de mere følsomme kredsløb. Omvendt er logikken til at tænde sættet så placeret i forforstærkeren. Derfor er de to afhængige af hinanden, og har en ”navlestreng imellem de to. Man kan dog få en separat strømforsyning til forforstærkeren, så den kan benyttes separat.

Kredsløbene er meget simple, og det har sin årsag… jo færre komponenter der er i signalvejen, jo mere lyd ender ude i højtalerne. Og fra signalet kommer ind i forforstærkerens kredsløb, og til det møder udgangstrinnet i effektdelen, så har det kun passeret 4(!) transistorer, og ingen kondensatorer. Men bestykningen fejler ikke noget… 500VA ringkernetrafo, 20.000µF i forforstærkeren og 40.000µF i effekttrinnet. Hertil 8 bipolare udgangstransistorer. Så set med simple øjne, så er det stadig ret velbestykket. Og komponentkvaliteten er i top, bland andet med metalfilmsmodstande.

Og måske sidder der nu nogle derude, og tænker at det er rimelig dyrt for så ”småt bestykkede” forstærkere. Men her skal man have de andre briller på, for enhver kan lave en forstærker med masser af komponenter, hvor der kompenseres for det ene og det andet, måske med informationstab til følge. Men at lave det simple kredsløb, hvor der stadig er taget højde for unoder, og hvor det stadig spiller godt, det tager tid. Og tid er penge!

Umiddelbart kan dette sæt godt se lidt råt ud udefra, men kigger man nærmere, så kommer detaljerne. Stensiderne er perfekt skåret og poleret, fronten er i et massivt, smedet stykke aluminium, som er fræset i sin endelige form, og derefter eloxeret. Fronten agerer også køling for udgangstrinnet, men bliver aldrig mærkbart varm. Lige så er de store spikes drejet ud af massiv aluminium. Resten af kabinettet er i kraftig bukket stålplade.

På bagsiden finder man 6 indgange med lækre rca-stik, hvoraf den ene er med Riaa til en pladspiller(!), samt WBT terminaler til højtalerne. Ligeså er alle knapper på fronten valgfrit platineret eller forgyldt.

Lytteindtryk

Icos Elsberg 2120 skal som sagt mere ses som én forstærker, delt i to kabinetter, end et decideret forstærker-sæt. Og derfor er det testet som en integreret forstærker. Og ligesom det fysiske indtryk gav minder om Holfi, så gør lytteindtrykket det faktisk også, for der er sammenlignet med reference forstærker-sættet, en mildhed over Icos forstærkeren, som giver et umiddelbart indtryk af mere ro og naturlighed.

Bassen er ikke lige så kontant som Vincent monotrinnene, og det kan lyde af mindre niveau i dette område, men faktisk handler det om, at Icos er mere nuanceret, og får flere bilyde med. For dynamikken fejler bestemt ikke noget. Det hele er bare lidt mere roligt, og får til gengæld lov til også at klinge længere ud på tonerne. Men på meget voldsomme crescendoer kan Icos forstærkeren godt opleves som om, at den er lige ved at løbe tør for strøm.

Mellemtone og diskant kan sagtens genfortælles som et område, for det klinger ganske enkelt rigtig godt, og sammen med bassen er der en udpræget homogenitet i lyden. Stemmer og instrumenter lyder helt som de skal, og der er ingen negative markeringer nogen steder. Og så besidder disse områder helt den samme mildhed og naturlighed, som en god Holfi forstærker ville.

Der er også et særligt nærvær fra de udøvende, og rummet fremstår meget tydeligt på f.eks. Tryllefløjten, og giver samtidig mere ekko fra bagerst i rummet, end jeg er vant til. Her er både bredde, højde og dybde i rigelige mængder. Dog er der ikke helt det samme fornemmelse af luft fra rummet, og det betyder, at de udøvende kan opleves som lidt isolerede fra hinanden, men det er lidt sat på spidsen, for det opleves kun ved direkte sammenligning med referencesættet. Detaljerne er helt på samme niveau som normalt, og der er heller ikke forskel i tydelighed eller markering af disse.

Den indbyggede Riaa blev selvfølgelig også prøvet af, og den stod på ingen måde i skyggen af Vincent PHO-700. Faktisk var der ikke nogen umiddelbar forskel. Og dermed er den indbyggede Riaa faktisk også bedre end den, der sidder i Bellini forforstærkeren!

Som ren forforstærker med separat strømforsyning, koblet på Vincent monotrinnene, så ændrer karakteren sig noget. Det er meget lig Bellini’en, men mere direkte – og lidt hård - dog uden at blive decideret analytisk, men jeg savnede mildheden. Og dette understreger endnu mere symbiosen i dette sæt… de skal spille sammen, som én integreret forstærker.

Icos’ lydfilosofi handler om, at gengive det der modtages, og spille musik. Og den opgave opfylder de rigtig godt, og sættet har en rigtig god boogie faktor, som giver alle typer musik det rigtige drive. Men jeg vil egentlig ikke erklære Elsberg 2120 bedre end sættet i lytterummet, for de har begge deres forcer i forhold til hinanden. Prismæssigt er Icos Elsberg 2120 noget dyrere, og besidder ikke samtidig samme fleksibilitet, men det rykker ikke ved det faktum, at dette er lyd af ”Top klasse”, og derfor får sættet den udmærkelse med.

Samlet konklusion

Icos Audio er et meget specielt mærke, da de vælger, at gøre tingene meget anderledes end andre. En ting er de meget markante stensider, som sætter sit præg på udseendet. Men det er lidt som Holfi gjorde med deres træfronter.

Og på mange måder har Icos og Holfi mange fællestræk, med blandt andet meget simple kredsløb, og en lyd som går mere efter det naturlige og milde, frem for det direkte og analytiske. Men i tilfældet med Elsberg 2120 sættet er det uden at sætte information i musikken på spil.

Og lyden er absolut af bedste klasse, så derfor får det også udmærkelsen ”Top klasse” med.


Specifikationer:

  • Princip: Integreret forstærker i to kabinetter
  • Udgangseffekt: 2 x 120 Watt
  • Dimensioner: 51,5 x 26,5 x 28 cm (BxHxD)
  • Vægt: 24 kg

Pris: Kr. 67.000,-


Forhandler:

ICOS Audio

Att. Julien Tort (Engelsk, Tysk & Fransk)

Web: www.icos-audio.fr / www.icos-audio.com
Mail: antipodes-audio@icos-audio.com
Tlf: 7186 3651

Reference-udstyr:

  • Pladespiller: Michell GyroDec SE, Reed 3P
  • Pickup: Benz Micro Ebony TR, Goldring Legacy
  • Stepup/Riaa: Ortofon ST-80SE, Vincent PHO-700
  • CD-afspiller: McIntosh MCD500
  • Streamer: Audiophilleo 2
  • Forstærkere: Audio Analogue Bellini, Vincent SP-995
  • Højtalere: Xavian XN360
  • Kabler: Vincent XLR, SilverSonic AirMatrix RCA, SilverSonic Q10, SilverSonic D-75, AM USB
  • Strømfilter: Isotek Syncro, PS Audio Dectet
  • Tilbehør: Sound InVision paneler, SoundSmith EZ-mount


Lytterum:

Lytterummet er rektangulært, lige under 20 m2. Højtalerne spiller på tværs af rummet med ½ meter til bagvæggen og over 1 meter til sidevæggene. Højtalere og lytteposition udgør en ligebenet trekant, med 2 meter på hver led. Rummet dæmpet med absorbenter og diffuserende paneler.

 


Udskriften er kun til privat brug - anden brug kræver skriftlige aftale med HIFI4ALL.DK!
Copyright © HIFI4ALL.DK- Alle rettigheder forbeholdes.