HIFI4ALL.DK
B&O BeoLab 18
Mikkel Gige  [29.04.2014]
Bang & Olufsen har taget et modigt skridt, og har lavet en ny version af deres største bestseller-højtaler gennem alle tider - BeoLab 8000, også kendt som Orgelpiben. Samtidig har de gjort den nye version trådløs!

BeoLab 8000 er ubestridt Bang & Olufsens bedst sælgende produkt gennem alle tider. Mere end 500.000 stk. er solgt på verdensplan! Og dermed er status af en klassiker på sin plads. Alligevel har B&O gjort vovestykket, og har lanceret en ny version, BeoLab 18.

Umiddelbart ligner de to ikke hinanden meget, og det meste er da også ændret. Den mest tydelige ændring er lamellerne på fronten, som udover det rent æstetiske også medvirker til, at sprede lyden. De leveres som standard i sort eller hvid plast, men laves også i en version af lyst egetræ. Og med disse på er BeoLab 18 godt med til, at løfte arven fra BeoLab 8000 videre til også at få status af en møbelklassiker. Det første jeg tænkte på, da jeg så BeoLab 18 ved en præsentation, var Wegners klassiker Påfuglestolen, med dens karakteristiske ”lameller” i ryglænet. Og den har da også været inspiration til designet af den nye Orgelpibe.

En anden tydelig forskel er placeringen af diskanten på toppen med den karakteristiske spredelinse, kendt fra andre modeller i B&O’s højtaler-sortiment. Men på BeoLab 18 matcher linsens størrelse diameteren på resten af kabinettet/søjlen, hvilket giver en meget ren linje fra bund til top.

Kabinettet er lavet af det lækreste smedede aluminium, og til trods for ligheden så er der flere forskelle fra forgængeren. Dels er foden blevet lavere og bredere, med en større affasning på siderne, hvilket giver et ”lettere” indtryk end tidligere. Og så er indsnævringen på ”piben” ikke en lige linje som tidligere, men kurvet i en blød og lækker linje. BeoLab 18 kan også monteres på væggen med et beslag i stedet for foden.

Selve foden er i øvrigt meget tung, og udgør måske halvdelen af BeoLab 18’s samlede vægt. Men dette sikrer, at højtaleren ikke nemt kan væltes, hvilket er et nyt EU-krav, som vi kommer til at se meget mere til i alle fremtidige højtalere… Heldigvis har B&O fået det løst på meget æstetisk vis.

Men der er faktisk intet på disse højtalere, som der kan sættes en finger på, rent æstetisk… de er i selve ordets betydning - smukke! Selv kabelføring og stik er gemt pænt af vejen, og kun et lille hul på bagsiden afslører, at BeoLab 18 ikke er helt trådløs, da de stadig skal have strøm, for at kunne spille.

Hvilket bringer os videre til det, som er det helt særlige ved BeoLab 18… de er som standard trådløse. Og for lige at få det af vejen, så kan de også tilsluttes kablet signal i alle mulige afskygninger, både digitalt og analogt, men det er slet ikke interessant her.

Det spændende er den trådløse forbindelse, der ud over at fungere med andet B&O udstyr, også kan sættes sammen med traditionelt hi-fi. Det sker via en lille boks, der hedder Transmitter 1. Denne sluttes til éns eksisterende setup, via en udgang med RCA-stik, der har variabelt signal. For eksempel udgangen på en forforstærker. Man kan også benytte en digital udgang via Toslink/lysleder, men igen med variabelt signal. Transmitter-boksen konverterer så signalet, så det kan overføres til højtalerne. Rent teknisk sker overførslen i rent 24 bit format, i et frekvensområde på 5,2-5,8 GHz væk fra andre trådløse netværk, uden begrænsning af signalet.

Selve opsætningen er ganske enkel. Man sætter strøm til BeoLab 18 og Transmitter 1, og trykker på en lille knap bag på transmitter-boksen. Den sender et testsignal til den ene af højtalerne, som giver lyd fra sig. Hvis denne højtaler ikke svarer til den rigtige kanal, så giver man lige et ekstra tryk på knappen, og der skiftes til den anden højtaler i stedet. Bagefter sendes der så et testsignal til den sidste højtaler. Og det er sådan set det… bare på med musikken. Nemmere kan det simpelthen ikke være! Og højtalerne skal nok sørge for, at give lys(!) fra sig, hvis noget er forkert sat op. Det sker via en krans af lys i toppen, lige under diskanten. Her skiftes farve og/eller blink alt efter status.

Det meste af testen foregik via den trådløse forbindelse, men for god ordens skyld havde B&O leveret kabler med, så der kunne sammenlignes mellem de to typer forbindelse. Og det gav et yderst overbevisende resultat.

Lytteindtryk

Som nævnt i andre anmeldelser af B&O højtalere her på siden, så er B&O’s lydfilosofi ganske enkel. At holde sig tro mod musikken, og samtidig have en klang, som alle kan lide. Og igen er det lykkedes dem.

Selv om BeoLab 18 fysisk syner af en gulvhøjtaler, så skal man lydmæssigt ikke forvente lyden af en gulvhøjtaler. BeoLab 18 har kun knap 4½ liters kabinetvolumen, hvilket af fysiske årsager sætter en begrænsning i bassen. Men når det er sagt, så var det kun ganske sjældent, at jeg savnede bas. Kun lige når stortrommen stod meget tydeligt frem i musikken, savnede jeg noget tyngde og pondus. Her kan en ekstra subwoofer være på sin plads, hvilket B&O da også er leveringsdygtig i, også som trådløs!

Samtidig har BeoLab 18 samme feature som alle deres andre aktive højtalere, nemlig at man kan indstille basniveauet efter placering. Det sker via en lille knap, hvor der vælges mellem ”Corner, Wall og Free”. Men da BeoLab 18 kun har to 4” bas/mellemtone enheder (svarer til én 5½”), så er det stadig begrænset, hvor meget ekstra tryk det kan give, sammen med det lille kabinet. Jeg valgte indstillingen ”Wall”, selv om højtalerne stod frit, da det gav en bas, som både var ganske tør, stram og præcis, og hvor man tydeligt kunne følge tonerne fra en basguitar.

I mellemtoneområdet er alt som det plejer med B&O, og her slægter BeoLab 18 sig på sine søskende, som tidligere har været forbi lytterummet. Alt lyder som det skal, og både stemmer og instrumenter præsenteres med en naturlig klang. Videre i diskanten fortsætter den naturlige klang, dog med et lille ”men”, for der er altså lidt større tendens til s- og t-lyde, som jeg ikke har oplevet fra B&O’s højtalere tidligere.

Men det er dog en lille ting, som man kan leve med, når man tager højtalernes homogenitet med i ligningen. For er der noget B&O kan med deres højtalere, så er det at få hele toneområdet til at hænge sømløst sammen. Og har man fået subwoofer med, så er det kun ved kritisk lytning, at man vil finde de små skønhedsfejl ved BeoLab 18.

 

BeoLab 18 sætter samtidig et stort lydbillede op, hvor man har oplevelsen af et perspektiv ind i optagerummet, hvor placeringerne af de udøvende er meget tydelige. Der er både rigeligt med højde og bredde i lydbilledet, og kun på dybden savner jeg lidt mere. Det er især BeoLab 18’s høje placering af enhederne, som er med til at sætte den flotte højde på lydbilledet.

Men det allervigtigste ved denne anmeldelse er sammenligningen mellem kablet og trådløs forbindelse… og her lægger jeg mig fladt i støvet for udviklerne hos B&O: Der er INGEN(!) forskel ved signaloverførslen, uanset kablet eller trådløs forbindelse. Og det er virkelig et stort cadeau til folkene bag den nye trådløse teknik. Og i praksis betyder det ligeledes, at vi vil se mere af denne teknik fra B&O i endnu dyrere modeller fremover. B&O har allerede adviseret om en ny topmodel med samme trådløse teknik…

Konklusion

BeoLab 18 er ubestridt den smukkeste højtaler, jeg har haft mellem hænderne og foran mig i lytterummet! De er smukke… og forarbejdningen af både aluminium og træ er überklasse. Og en status som en kommende møbelklassiker er slet ikke af vejen, med den smukke egetræs-lamelfront!

Ligeledes er der heller ikke noget galt med teknikken. Den trådløse forbindelse fungerer til UG med kryds og slange. Jeg ligger mig igen fladt i støvet for de teknikkere, som har lavet det her. Men der er et par små kompromisser, og her skal man huske, at alle højtalere – uden undtagelse – er et kompromis!

Kabinettet har ikke meget volumen, hvilket af naturlige årsager sætter en begrænsning i bassen. Der mangler nogle gange noget pondus og tyngde, når der for eksempel sparkes hårdt på stortrommen. Men det kan løses med den matchende, trådløse sub. Og så har diskanten lidt tydeligere s- og t-lyde. Omvendt er lyden så homogen, og hænger så godt sammen på BeoLab 18, at disse små skønhedsfejl hurtig glemmes, når musikken først spiller.

Og alene designet og den trådløse teknik er nok til, at BeoLab 18 får den største respekt med herfra. Og havde vi haft en udmærkelse for bedste design, så var den absolut på sin plads, for BeoLab er som sagt ubetinget den smukkeste højtaler, jeg har set!

Fik jeg sagt, at det er en smuk højtaler…?


Specifikationer:

  • Princip: Aktiv, trådløs 2 vejs basrefleks gulvhøjtaler.
  • Enheder: Bas/mellemtone 2 stk. 4”, diskant ¾”.
  • Indbygget effekt: 2 x 160 Watt kl. D, pr. højtaler.
  • Tilslutning: PowerLink, RCA, Toslink og trådløs.
  • Tilbehør: Gulvstand eller vægbeslag.
  • Dimensioner: 20 x 132,5 x 20 (B x H x D).

Pris:

BeoLab 18: Kr. 16.995,- pr. stk. (sort el. hvid lamelfront).
Træ-lamelfront: Kr. 3995,- pr. stk.
Stand/beslag: Kr. 1095,- pr. stk.
Transmitter: Kr. 2995,- pr. stk.


For yderligere information, kontakt:

Bang & Olufsen

Web: www.bang-olufsen.com
Tlf: 96 84 51 00


Reference-udstyr:

  • Pladespiller: Michell GyroDec SE, Reed 3P
  • Pickup: Benz Micro Ebony TR, Goldring Legacy, Ortofon Rondo Bronze
  • Stepup/Riaa: Ortofon ST-80SE, Vincent PHO-700
  • CD-afspiller: McIntosh MCD500
  • Forstærkere: Audio Analogue Bellini, Vincent SP-995
  • Højtalere: Xavian XN360
  • Kabler: Vincent XLR, SilverSonic AirMatrix RCA, SilverSonic Q10
  • Strømfilter: Isotek Syncro, PS Audio Dectet
  • Tilbehør: Sound InVision paneler, SoundSmith EZ-mount


Lytterum:

Lytterummet er rektangulært, lige under 20 m2. Højtalerne spiller på tværs af rummet med ½ meter til bagvæggen og over 1 meter til sidevæggene. Højtalere og lytteposition udgør en ligebenet trekant, med 2 meter på hver led. Rummet dæmpet med absorbenter og diffuserende paneler.

 


Udskriften er kun til privat brug - anden brug kræver skriftlige aftale med HIFI4ALL.DK!
Copyright © HIFI4ALL.DK- Alle rettigheder forbeholdes.