Her er du: Besøgsartikler - På besøg hos Ortofon 28. marts 2024 | 21:36   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


På besøg hos Ortofon
Af: Mikkel Gige  [23.07.2012] Print artikel
Hifi4all har været på besøg hos ikke bare Danmarks eneste, men også en af verdens største producenter af pickup’er. Og trods krise og digitalisering går forretningen godt!

Ortofon holder til i Nakskov på Lolland, og jeg må ærligt sige, at det er en positiv oplevelse at nå frem til Ortofons adresse, efter det der bedst kan kaldes en køretur gennem udkants Danmark. Mange steder ligger bygninger øde hen. Men vel fremme ved Ortofon blev jeg mødt af en meget diskret industribygning, som bestemt ikke syner af at tilhøre en af verdens førende producenter af pickup’er. Men det passer meget godt med ånden i firmaet, for trods succes og lanceringer af nye high end pickup’er, som hele tiden rykker standarderne, så er ånden hos medarbejderne også meget afslappet. Succesen er bestemt ikke steget dem til hovedet, og der er en respekt for og stolthed over de produkter, de laver.

Ortofon er selvfølgelig mest kendt for deres produktion af pickup’er, men ved siden af har de opbygget en produktion af gummi-komponenter. Ortofons krav til de O-ringe som udgør pickup’ernes ophæng, blev efterhånden så specielle, at den optimale løsning var at begynde udvikling og produktion af dem selv. Men for at produktionsudstyret ikke skulle stå stille mellem produktion af egne gummi-komponenter, og da viden fra egen udvikling kunne bruges på andre områder, begyndte Ortofon at levere gummikomponenter til blandt andet medicinaludstyr, samt til høre-apparater. Og deres kompetencer er så specielle, at de på nogle områder er de eneste, som kan levere specifikke opgaver og produkter.

Men gummi er ikke det primære hos Ortofon. Det er stadig pickup’erne. Og det bliver faktisk til en hel del... cirka 120.000 om året(!), fra den mindste MM model og op til den nyeste MC topmodel, MC Anna. Vi fik et grundigt indblik i hele produktionen, og det mest fascinerende er, at al produktion foregår ”in-house”. For eksempel monteres alle nålespidser i hånden, under et mikroskop. Der er selvfølgelig nogle ting, som er automatiseret, men det foregår stadig i egne bygninger.

Første stop på turen rundt hos Ortofon var førnævnte produktion af gummikomponenter. Her blandes al gummi helt fra bunden, så man har helt styr på sammensætningen. Efter støbningen, gennemgås alle gummidele for fejl, og renses for støberester. Det hele foregår under mikroskoper, da mange af delene er meget små! Og alle stumper skal leve op til samme strenge krav, uanset om det er egne ophæng, eller et gummirør til et høreapparat. 

Derefter gik vi videre til produktionen af MM pickup’er, og de inkluderer både OM serien, 2M, og Concorde modellerne til DJ-brug. Første step er montering af nåle på nålerørene. Det foregår i hånden, under et mikroskop. Derefter monteres gummiophænget, hvilket foregår på en automatiseret maskine. Til sidst monteres det hele i den tilhørende nåleforpart, sammen med magneten.

 
 

Næste trin er vikling af spoler, som også foregår på en maskine. Det går imponerende hurtigt, og på få sekunder er et komplet sæt spoler klar til montering på polstykkerne. Denne del af monteringen foregår igen i hånden, og til sidst samles det hele i det endelige pickup-hus. Alt efter model, er materiale og tykkelse af tråden til spolerne selvfølgelig forskellig. Det samme gælder for nål, nålerør og gummiophæng. Men principperne for produktion er de samme uanset MM model.

På vej videre til MC produktionen kom vi forbi ”museet”, hvor der var mulighed for at se tidligere modeller, samt nogle af de gamle håndoptrukne pladespillere. Det var meget spændende, at få indblik i noget af den historie, som man ikke ser så tit. Her kunne man både se de tidligere modeller Rohmann og MC3000/5000, samt nogle rigtig gamle SPU’er.

I MC afdelingen foregår al montering pr. håndkraft, lige fra montering af nål på nålerør til vikling af spolerne på deres ankre. Og det er altså fra den mindste model og op til MC Anna! Alt foregår som sagt i hånden, og jeg ville lyve, hvis jeg ikke skrev at jeg er ret imponeret over den behændighed delene bliver behandlet med. Det her er vaskeægte håndværk, som man ser det hos de finere producenter af mekaniske armbåndsure! Jeg fik mulighed for selv at mærke vægten af de tynde tråde til spolerne, og det er lidt forkert at sige "vægten", for disse tråde er simpelthen så tynde og lette, at man slet ikke mærker dem, når de ligger hen over ens fingerspidser. Og det er de selvsamme tråde, som vikles manuelt på hvert anker til MC pickup'erne... pr. håndkraft!

 

Jeg fik under rundvisningen mulighed for at se montering af MC Anna, og det foregår på én gang med en fart og præcision, som slet ikke er til at forstå. Og da jeg spurgte til, om det ikke gav en vis ærefrygt at sidde med så dyre stumper mellem fingerspidserne, var svaret: ”At, det vænner man sig til”. Det betyder også, at der ikke skeles til, om det er en dyr eller billig MC, der bliver samlet, for al produktion foregår med samme omhu. Da jeg var forbi MC afdelingen, lå der cirka 20 MC Anna på stribe, som var på vej igennem forskellige trin i monteringen. Ret imponerende, når man tænker på, at det er en pickup til 45.000,-!

 
 

Efter samling og inden indpakning bliver pickup’erne målt igennem på en pladespiller med en speciel testplade, og det er uanset om det er en MM, MC eller DJ pickup. Alt testes! Og det foregår også manuelt af en medarbejder, som sikrer at alle tolerancer for den givne model overholdes. Hver model har sin egen testplade mærket med model, samt log over hvor mange gange en plade er benyttet. Og efter et givent antal gange kasseres pladen, så man er sikker på at standarden overholdes. Og de fleste vil nok blive overrasket over hvor længe en plade holder, for der kan testes rigtig mange pickup’er af samme model, før en plade er slidt så meget, at tolerancerne ikke holder mere.

Ortofon producerer også step up’s, kabler, tonearme, og som det nyeste in-ear hovedtelefoner. Disse ting produceres dog primært i den japanske afdeling.

Efter gennemgang af produktionen, mødtes jeg med én af teknikkerne fra udviklings-afdelingen, for at få en snak om hvordan Ortofon udvikler deres modeller, og hvordan en idé realiseres i praksis. Og der er faktisk ikke så meget hokus pokus over det, for mange års erfaring betyder, at de ved præcis hvilke forskelle magneter, spoler og forskellige typer nåle og nålerør udgør. Det der fokuseres meget på, er materialer til for eksempel hus og polstykker omkring selve ”motoren” i pickup’erne. Selvfølgelig laves der prototyper af spoler med forskellige materialer og viklinger alligevel, men det er meget sjældent at beregningerne ikke holder.

På de seneste topmodeller som A90, MC Anna og SPU 90th anniversary har man benyttet sig af en teknik, hvor metaldelene ikke støbes, men nærmere printes i 3D ved hjælp af en kraftig laserprinter, og et kar med meget fine korn af titanium, som smeltes sammen af den kraftige laser. På den måde opbygges huset korn for korn, med præcis den densitet man ønsker undervejs i processen, indtil det færdige hus står klar.

Det betyder, at man præcist kan styre hvor massivt materialet bliver, og på den måde kan husets ydre være massivt, mens kernen af materialet har en mere ”svampet” struktur, som kan hjælpe med at dæmpe resonanser. Metoden kaldes "Selective Laser Melting", og der er mere information på Ortofons hjemmeside.

Et andet eksempel på hvor meget materialet til pickup-huset betyder, er i Rondo serien, hvor huset er lavet af en trækomposit. Her er fint træstøv blandet med en binder/komposit, som sammen giver lige præcis de rigtige egenskaber. Materialet er så specielt, at det bliver lavet på en fabrik i Japan, som er de eneste der mestrer teknikken. Det benyttes også til SPU 90th anniversary modellens hus.

Ovenstående viser, at Ortofon bestemt ikke er en virksomhed, der hviler på laurbærrene. De formår hele tiden at flytte grænsen for hvor meget information, deres små præcisions-vidundere kan hive op af rillerne i de sorte vinylskiver. Og det bliver spændende at se hvad, de dygtige folk hos Ortofon finder på i fremtiden. Det har været en fornøjelse, at være på besøg hos Danmarks eneste, og en af verdens førende producenter af pickup'er.

Tak til folkene hos Ortofon for en spændende dag!


For yderligere information, kontakt:

Ortofon

Web: www.ortofon.dk
Mail: info@ortofon.dk
Tlf: 54 91 19 15

 

Flere besøgsartikler
SoundSociety 2024
03.03.2024
På besøg hos Dantax/Raidho
18.04.2023
På besøg hos Nordsø Records
07.03.2022
CPH HighEnd 2019
27.10.2019
På besøg hos Michell Engineering
26.09.2019
Nye indsigtsartikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Seneste Nyheder
SVS Ultra Evolution
27.03.2024
Triangle Borea BR10
16.03.2024
Matrix Audio
01.03.2024
Leak Sandwich 250
27.02.2024
Skinbjerg MC stepup
22.02.2024
Nye Anmeldelser
Musical Fidelity A1
28.01.2024
Vincent DAC-700
02.10.2023
Revival Atalante 3
25.08.2023
Audio Research I/50
15.06.2023
Raidho X1.6
15.03.2023
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2024 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes