HIFI4ALL.DK
Tent Labs CD
Mikkel Gige  [30.11.2008]
Efter flere forespørgsler fra vores læsere på test af Tent Labs, har vi nu endelig fået besøg i lytterummet af den på mange måder utraditionelle afspiller. Utraditionel fordi den gør op med tidens trends.

Tent Labs blev oprindeligt startet af Guido Tent, for at lave moduler som kunne bruges til at opgradere eksisterende CD-afspillere, men det greb om sig til det der nu er Tent Labs ”do-it-yourself” CD-afspiller. DIY er nu en sandhed med modifikationer, for det er ikke bare et byggesæt i traditionel forstand. Man skal have indsigt på elektroniktekniker eller radiomekaniker niveau, da selve samlingen af Tent Labs afspilleren kræver en del målinger og justeringer undervejs.

Af samme årsag har HIFI4ALL.DK fået vores testeksemplar leveret samlet og tilspillet. Kun på den måde kan vi sikre at produktet er 100 % i orden. Normalt undgår vi tests af DIY produkter, da vi på ingen måde kan garantere, at det produkt vi tester er 100 % magen til et ”hobby”-samlet produkt. Vi gør en undtagelse på grund af interessen fra vores læsere, men understreger samtidig, at dette kun er et DIY produkt for den ”professionelle”-hjemmebygger!

Udefra syner Tent Labs ikke af meget, og prismæssigt har vi set det både flottere og med bedre finish. Kabinettet består af aluminiumsplader på top, bund, for- og bagside. På siderne sidder to stykker mørkt træ, som igen er i en mildest talt skrabet finish. På forsiden findes en minimum af knapper, samt et blåt display. På bagsiden er der udgange til RCA, samt digitaludgang med BNC stik. Over disse sidder et par uudnyttede huller, som er beregnet til en fremtidig opdatering med digital og USB indgange, så Tent Labs kan benyttes som D/A konverter for disse signaler.

Indeni finder man til gengæld guffet! I midten bemærker man som det første Philips CDM2 CD-Pro løbeværket, samt den lækre slædemekanik til låget. I øvrigt indlæser denne afspiller automatisk pladerne, hvilket ikke altid er en selvfølge for toploadere. I venstre side finder man tre ringkerne trafoer med separate reguleringer og ensretter kredsløb, som yderligere reguleres lokalt 12 steder i afspilleren. I højre side sidder print til digitalkredsløb og den analoge udgang. D/A konverteringen sker ved hjælp af 2 stk. Burr Brown PCM 1704 chips uden oversampling. Der benyttes kun et clock-modul i Tent Labs afspilleren, som styrer samtlige digitale kredsløb i afspilleren, og dermed sikrer at de kører 100 % synkront for at minimere jitter.


Af med låget...

Den analoge udgang er baseret på rør, inklusiv strømreguleringen. Der benyttes rør af 6X4 typen til reguleringen, og et E88CC rør til den analoge udgang, samt udgangskondensatorer fra Audio Note! Da der ikke følger strømkabel med som standard, har importøren meddelt at de leverer en Supra 230V kabel med, når de også står for montering af afspilleren. Der medfølger en fjernbetjening af meget ordinær plastik type. Den fungerer upåklageligt.


Tættere på CD-Pro.

Lytteindtryk
Tent Labs CD-afspilleren overrasker på nogle væsentlige punkter i forhold til referencen, og det er første gang at jeg i den grad oplever en afspiller, som må siges at gøre ting decideret bedre end referencen. Prisen er også højere, men til sammenligning har jeg oplevet dyrere afspillere, som ikke formåede at give Lyngdorf referencen kamp, som TentLabs afspilleren gør.


Strøm skal der til.

Bassen er til den fyldigere side, og lige i undertegnedes tilfælde kan det godt blive for meget af det gode. Men alligevel formår TentLabs’en at holde en rimelig god kontrol. Det er ikke den super kirurgiske præcision, som referencen lægger for dagen, men det er stadig med stor tydelighed at man kan adskille bastoner fra hinanden, samt høre 3-i-1 lyden fra stortrommen.

I mellemtoneområdet er der meget stor lighed mellem TentLabs og referencen. Klangen er direkte, og intet bliver farvet eller pakket ind. Stemmer lyder som stemmer skal, og også akustiske instrumenter gengives med stor troværdighed. Længere oppe i diskantområdet er der en ren klang med masser af luft, og absolut ingen tendens til hårdhed overhovedet. Det testede eksemplar blev leveret med Supra signalkabel mellem udgangsprint og stik, hvor der normalt følger sølvkabel med. Ifølge importøren giver Supra kablet en mere naturlig klang.

Dynamikken er i top, men alligevel savner jeg lidt attack, når der sættes pop eller rockmusik i afspilleren. Den sparker ikke helt så hårdt i gennem, som jeg er vant til fra referencen. Klassisk eller akustisk musik klarer sig bedre i dette tilfælde.


Digitalkredsløb uden oversampling og TentLabs' egen "master-clock".

Detaljeringen og rumfornemmelsen er til gengæld super god, og på undertegnedes eksemplar af tryllefløjten kan man tydeligt høre den distinkte susen fra teaterrummet. Samtidig er man heller ikke i tvivl om hvor væggene i indspilningsrummet er placeret, helt derud i hjørnerne hvor støvet kan ligge i fred! Placeringerne af de udøvende er super præcis, og lige på dette punkt overgår TentLabs undertegnedes referencen med en tydelig margen. Tingene er lige en gang mere plastiske, med en rigtig rigtig god 3-D fornemmelse. Den bedste jeg har hørt til dato!


Udgange med rør.


Samlet konklusion
Tent Labs afspilleren er en fænomenal afspiller, som faktisk formår at distancere sig i forhold til referencen. Den er dyrere, ja, men jeg har haft andre endnu dyrere af spillere i lytterummet, som ikke formåede at distancere sig på samme måde!

Bassen har lidt for meget pondus og er ikke helt så veldefineret som Lyngdorf’en, men Tent Labs afspilleren formår alligevel at holde en rimelig god detaljering, og hvert tramp på stortrommen eller tone fra en basstreng høres stadig tydeligt. I mellemtone området er det svært at høre forskel, når man lige ser bort fra perspektiv og rumgengivelse. Her er Tent Labs lige en kropslængde længere fremme i forhold til referencen. Placeringerne af de udøvende er lige en tand mere præcis og 3-dimensionel på Tent Labs.

Samlet gør Tent Labs afspilleren det lige så godt som referencen, og havde bassen haft samme præcision som Lyngdorf’en, så havde der ikke været tvivl om en udskiftning (og ”Editors Choice”) fra min side! Men jeg er en præcisions-freak, og ønsker denne præcision i hele frekvensområdet så Lyngdorf’en bliver lidt endnu.

Tent Labs er absolut ”Topklasse”, da den kan bide skeer med meget dyrere afspillere. Kan du lide bas som her, så er dette en af de bedste afspillere derude, som kan fås til fornuftige penge. Husk at få forhandleren til at stå for monteringen!


Specifikationer:

  • Dimensioner: 47 x 10 x 37 cm (B x H x D)
  • Vægt: 9 kg
  • Pris: 26.000,- kr (samlet af forhandleren)

Importør:

AV Centrum
Tlf.: +45 4818 9495
Mail: avcentrum@avcentrum.dk
Web: www.avcentrum.dk


Reference-udstyr:

  • Lyngdorf CD-1, CD-afspiller, m. Holfi Stabilizer
  • Audio Analogue Bellini, forforstærker
  • Vincent SP-995, mono-effektforstærkere 2 stk.
  • Xavian XN360, højtalere
  • Silver Sonic Revelation og Q10, kabler
  • Brinck Br 507, netstøjsfilter selvbyg

Lytterum:
Lytterummet er rektangulært, lige under 20 m2. Højtalerne spiller på tværs af rummet med ½ meter til bagvæggen og 1 meter til sidevæggene. Højtalere og lytteposition udgør en ligebenet trekant, med 2 meter på hver led. Væggen bag højtalere og lyttepositionen er dæmpet med THX-godkendte paneler.


Udskriften er kun til privat brug - anden brug kræver skriftlige aftale med HIFI4ALL.DK!
Copyright © HIFI4ALL.DK- Alle rettigheder forbeholdes.