HIFI4ALL.DK
Harmonic Technologies kabler
Morten Witzel  [22.05.2008]
Som HIFI4ALL.DK’s gamle redaktør, Bruno Barcelli, så ofte sagde, så er kabler nærmest en ren forbandelse at anmelde. Priserne har i mange år været fuldstændig ude af proportioner, i forhold til hvad du får.

Priser på både 6, 7 og 10.000 kr. for 2x 1 meter kabel er ikke uhørt! Og hvad får man så for sine penge, som man ikke burde smide efter andre dele af sit setup? 2H Audio fik mig alligevel overtalt til, at bruge en del af min sparsomme fritid på, at lytte til Harmonic Technologies kabler. Henrik fra 2H Audio påstod, at hans kabler hørte til i den prisvenlige ende af skalaen, men dog alligevel var værd at bruge tid på. Det er ingen overraskelse, at vi på redaktionen hører den påstand ret ofte. Nogle gange slår man påstanden hen og siger ’ja ja’ og lader som ingenting, mens man andre gange bliver nysgerrig. I dette tilfælde blev jeg nysgerrig.

Jeg fik efterfølgende tilsendt et sæt højttalerkabler, Fantasy speaker, og 2 sæt signalkabler, Precision link og Harmony link, begge med RCA stik.

Fantasy speaker - højttalerkabel
Kablerne ligner ikke noget særligt. De er pæne, kvaliteten ser ud til at være i orden men de fremstår meget neutrale - hvilket er lige nøjagtig som de lyder, neutrale men dog lidt pæne. Der er ganske meget hul igennem, som det populært beskrives når noget er klangmæssigt neutralt og dynamisk. Kablet er et biwire kabel, men da mine højttalere kun har et sæt terminaler, var der lidt pillearbejde inden jeg kunne sætte musikken på.

I korte træk: Diskanten afrundes en smule, mellemtonegengivelsen er blandt de mest neutrale jeg har hørt og bassen i det nedre område leveres tørt og kontant, hvor der er en let fremhævning i den øvre bas. Det er ikke noget der er markant og virker frembrusende, det er i mine øjne og ører kun med til at gøre kablet mere lyttevenligt.

En af de skiver jeg altid nævner, er Janis Ians ’Breaking Silence’. En aldeles glimrende optagelse, alsidighed i numrene og dynamisk er den helt i top. Det er en af de skiver, man kan tage med til diverse demonstrationer og vælge 3-4 numre ud, og så har man været igennem det meste af spektret. Der er især 3 numre jeg nyder mere end andre, ’Ride me like a wave’ der byder på en markant guitar, trommer og en vokal der til tider nærmest hvisker. Her er det primært stemmegengivelsen og dynamikken jeg lytter efter. Dynamisk er kablerne fuldt på højde med resten af kæden, der er gang i trommerne og guitaren er fremme i lydbilledet, nøjagtig som den skal være. Vokalen på nummeret er speciel, den er tør og hun hvisker en del, gengiver kablet ikke mellemtonen korrekt, vil denne hvisken nærmest forsvinde, men her bliver det leveret så det næsten løber koldt ned af ryggen.

På ’What about the love’, er der trommer og endnu en karakteristisk guitar der let afslører hvordan den øvre mellemtone / nedre diskant gengives. Og så er der dynamikken, for pokker der er smæk på dette nummer. Det gælder bare om at skrue så højt op, at naboerne tror du holder fest. Guitaren indikerer at der afrundes noget i diskanten, det er langt fra tydeligt og hvis man ikke kender nummeret, så det er ikke generende. Men det fik mig til at finde flere numre frem, hvor der arbejdes en del i diskantområdet. Og konklusionen blev, som nævnt tidligere, at der afrundes en smule i toppen. Det generer ikke, for det er den del af frekvensområdet, som folk med f.eks. JBL’s titanium diskanter elsker, det er ultra klart og tydeligt for dem, men for os andre med softdome diskanter er noget vi helst gerne undgår, jeg vil have en korrekt neutral gengivelse, men vil samtidig gerne kunne høre musik i mange timer i træk uden at blive ør i hovedet.

En stortromme skal lyde som en stortromme, så sidste nummer er en live optagelse, der er albummets afstikker fra resten af numrene. ’This train still runs (live)’. Nummeret starter med et par spark på stortrommen. Og gæt engang, den lyder sørme som en stortromme, der er smæk på og som System Audio engang skrev om deres subwoofere, så er det BANG! Og ikke BANGPHHFFF...

Jeg elsker Trentemøller, det kan heller ikke være en overraskelse for de, som har læst andre af mine anmeldelser. Harmonic Technologies kablerne skal bestemt ikke snydes for en omgang ’Vamp’, ’Rykketid’ eller ’Always something better’. Der er kontrol på bassen, nøjagtig som der skal være når man spiller musik i den elektroniske genre. Her gør kunstnerne selv en del ud af, at give en god oplevelse i basområdet og så nytter det ikke, hvis ens udstyr ikke formår at gengive det kontrolleret.

Dette kabel røg meget hurtigt ind på min liste over opgraderingsmuligheder. Det kan anbefales at man tager dette med i sine overvejelser, hvis man vil ud og lede efter nye kabler.

Pris: Bi-wire, 2,5 m sæt: 3.695,- kr.


Precision link – signalkabel
Det første af de to signalkabler jeg satte på anlægget, var ’The Precision link’ som i sit udseende minder meget om højttalerkablet, som ligeledes fremstår neutralt og solidt. Harmonic Technologies har virkelig forstået, at de fleste mennesker har kablerne liggende bag anlægget, og at de derfor ikke behøver være udstyret med diverse glitrende sager for at tiltrække opmærksomhed.

Det lader til at Harmonic Technologies filosofi er noget i retningen af, at levere overvejende neutral gengivelse, med en ørevenlig tilgang til dette. The Precision Link går i nogenlunde samme fodspor som højttalerkablet. Den generelle gengivelse er neutral, men diskanten rundes naturligt af, inden den bliver skarp. Den store forskel her er, at bassen ikke er fremhævet i den øvre del som højttalerkablet bar præg af. Den er tør og kontant, og det er noget der vækker en særlig begejstring hos denne anmelder. Precision Link minder med sin lyd utroligt meget om Fantasy højttalerkablet, og bortset fra indtrykkene omkring gengivelsen af den øvre bas, er det faktisk de samme lytteindtryk jeg har gjort mig under testen. Det kommer især til nytte da jeg i skrivende stund, har gang i endnu en af mine mange perioder med elektronisk musik. Som nævnt tidligere, så er Trentemøller en flittig gæst i min cd afspiller, og fremhæves bassen for meget, bliver elektronisk musik en kedelig omgang at lytte til. Precision Link er ikke med til at sætte en begrænser for denne elektroniske omgang, gengivelsen er rigtig god og jeg havde svært ved at stoppe genren for, at finde andre genrer frem. Metallica’s Black album er også en hyppig gæst her, selvom Lars Ulrich aldrig har været på min topliste over trommeslagere, så ved man altså godt hvornår han tramper i stortrommen. Der er godt nok smæk på, og det er en tør og kontant gengivelse, som jeg kan lide det.

Det er den samme neutrale mellemtone, dynamikken fejler heller ikke noget, ligesom der heller ikke er noget galt med detaljeringen. Den nærmest naturlige afrunding af diskanten finder man også med dette kabel.
Precision Link og Fantasy Speaker, virker umiddelbart som et rigtig godt match, både visuelt og på ydeevnen og jeg har virkelig nydt at have besøg af et sæt kabler, der på en gang både lyder mere end fornuftigt og samtidig ikke afskrækker ved, at have en pris der gør at man nærmest forventer at få en forstærker med i prisen.

Pris: RCA/XLR, 1 m: 1.295,- kr.


Harmony link
Jamen er det alt sammen så godt fra Harmonic Technologies? Nej desværre ikke, fristes man til at sige. Jeg havde også et Harmony Link med i testen, og det skilte sig desværre meget ud fra de to andre.
Det er ganske vist billigere end The Precision Link, men prisforskellen kan på ingen måde retfærdiggøre den manglende kvalitet af dette kabel. Nu må det ikke misforstås, som at dette er håbløst og aldeles talentløst, for det er ikke tilfældet. Det er bare ikke i samme liga som de to foregående, og det ærgrer mig lidt, for det gik jo ligeså godt med de to andre. Det er muligt at The Precision Link er ca. 40 % dyrere, men de sidste 500 kr. er godt givet ud.

Der hvor det skiller sig mest ud, er i mellemtone området. Her mangler detaljer, især i den øvre del af mellemtonen lader det en del forblive i det skjulte og hvor Precision link har en god neutral mellemtone gengivelse, halter Harmony Link i sit forsøg på at gøre det samme. Der er heller ikke samme ro i lydbilledet, som gør sig gældende på Precision link og detaljeringen mangler finesse. Der bliver generelt lagt en fylde over hele frekvensområdet. Jeg kunne forestille mig, at dette kabel kunne være en nem måde at dæmpe et lidt for lystklingende anlæg.

Joss Stone har en relativ mørk stemme, og gengivelsen gennem Harmony Link er ikke korrekt og afslørende på samme måde, som det foregående kabel. Det samme gør sig gældende med den fordrukne, men dog glimrende sangerinde Amy Whinehouse. Harmony Link formår ikke at give mig samme lyst til at hive plade efter plade ned fra samlingen, så der blev hurtigt skiftet tilbage til Precision link, som jeg bedre kan lide.

Pris: RCA/XLR, 1 m: 795,- kr.


En samlet konklusion
Konklusionen må være, at man ikke behøver smide adskillige tusinde kroner efter kabler. Man kan sagtens få et glimrende resultat for relativt få penge. Jeg kunne sagtens finde andre, dyrere kabler jeg hellere vil eje, hvis økonomien var til det. Men de to første kabler i testen her går et langt stykke af vejen, det er småting der skiller disse fra nogle af de meget dyrere kabler jeg før har haft forbi. Det må være op til den enkelte om man vil hele vejen eller om man kan ”nøjes”.

Søger du neutralitet og 100 % korrekt gengivelse af hver en tone, så er det næppe Harmonic Technologies du skal investere i. Har du derimod, som jeg, lyst til kabler der hælder mod den varme side. Kan jeg varmt anbefale, at man tager Fantasy speaker og Precision link med i sine overvejelser.


Musik brugt i testen:

  • Trentemøller -  The chronicles / Last Resort
  • Natasja – I Danmark er jeg født
  • Joss Stone – Soul sessions / Mind, body and soul
  • Metallica – Black album
  • Amy Whinehouse – back to black
  • Janis Ian – Breaking silence
  • M. fl.

Forhandler:

2H Audio
Solbakken 6
3600 Frederikssund
Tlf.: 3133 1663 - 6083 1663
Mail: info@2h-audio.dk
Web: www.2h-audio.dk

Reference udstyr:

  • Nordic MingDa MC-3R
  • Crown Studio Reference I
  • Denon DCD-S10-I
  • Rega P3 (med Elys PU og ProJect Phonobox riia)
  • Peak Consult Princess Signature.
  • Xindak kabler

Lidt om rummet:

Stuen måler 5,9 x 3,3 meter, med betonvægge og trægulv. Der er anvendt diverse diffusorer for at begrænse rummets indflydelse.


Udskriften er kun til privat brug - anden brug kræver skriftlige aftale med HIFI4ALL.DK!
Copyright © HIFI4ALL.DK- Alle rettigheder forbeholdes.