HIFI4ALL.DK
REL Storm III subwoofer
Bruno Barcelli  [01.01.2003]
STORM III er et typisk engelsk møbel i en fantastisk kirsebærfinish, selv om den er temmelig stor...

Som det er hørt så ofte før I Hifi-industriens historie, startede det lille engelske firma REL også med, at der var en mand, som ikke kunne få markedets traditionelle produkter til at lyde godt nok. Og - som i så mange andre tilfælde – tog Richard Lord sagen i egen hånd og begyndte at eksperimentere med subwoofere i starten af 90’erne.
Gennem de seneste ti år har firmaet udviklet sig, så der nu er intet mindre end 10 subwoofere i REL’s line-up. Det har Dennis fra Bedre-Lyd.dk fået ørene op for og har nu importen af REL subwoofers. Vi har haft to modeller til test: Q 150E, som du kan læse om i en anden test og den større STORM III.
 
Det er egentlig skægt, at der er så mange subwoofere i Danmark omkring denne pris. Det viser, at der heldigvis er mennesker, som trods mere end 80 % i skat, røde, grønne, gule og blå afgifter, moms, moms på afgifterne og en 12-1300 andre offentlige lommetyve, vil ofre lidt ekstra på at opnå en lyd, der bedst kan beskrives som ”oplevelse”.

STORM III er et typisk engelsk møbel i en fantastisk kirsebærfinish, selv om den er temmelig stor med over 60 cm i højden, 41 cm i bredden og 33 cm dyb. Kabinetvæggen er overalt 30 mm tyk, hvilket er med til at få vægten op på solide 30 kg.!  10” enheden sidder i bunden sammen med Linkwitz Riley basporten, så kabinettet er løftet på fire flotte spikes.  På bagsiden sidder elektronikken med det mest avancerede elektroniske delefilter, jeg endnu har set på en sub til consumer-brug. Den indbyggede effektforstærker yder umiddelbart beskedne 150 watt fra det direkte koblede MOSFET trin.
 
Det elektroniske delefilter fortjener en særlig præsentation: Via to drejeknapper med faste positioner kan du vælge mellem 24 delefrekvenser beliggende i området mellem 22 – 96 Hz !!! Det betyder, at der faktisk er delefrekvenser der kun ligger ganske få hertz fra hinanden. Linieindgangen er udført med to lækre RCA stik, ligesom der en balanceret linieindgang, som besynderligt nok er udført med et neutrikstik ?? Endelig er der hi-levelindgangen, som også kun understøtter Neurikstik. En MODE-knap lader dig skifte mellem linie / LFE i både 0 og 180 graders fase, så din frihed til placering af sub’en øges. Der er separate volumenkontroller til både hi- og low inputs, som faktisk kan tilsluttes samtidigt !
Elektronikken er udført med hifi-rigtige løsning: En stor toroidal trafo forsyner elektronikken, der er samlet på en solidt dobbeltsidet glasfiberprint og er af god kvalitet. 10” enheden er af long-throw typen med trykstøbt chassis. Samlet er konstruktionen uhyre tillidsvækkende.

På med musikken
Ofte er det jo fremragende at have masser af valgmuligheder, når det drejer sig om indstilling af elektroniske delefiltre, men i dette tilfælde kommer selv en gammel bass’o’man som jeg i tvivl. Jeg synes, jeg kender vores testrums basrespons til sidste detalje og har en god, fasttømret idé om, hvordan jeg vil have min subwoofer til at lyde. I dette tilfælde kom jeg seriøst i tvivl om den bedste indstilling. Skulle jeg nu vælge 39 eller 43 Hz som delefrekvens… eller måske helt oppe ved 64 Hz. Frekvenserne ligger simpelthen så tæt på hinanden, at jeg havde stort besvær med at høre forskellene på lyden med delefrekvenser, der ligger ved siden af hinanden. Selv om der er en målemæssig forskel, ville jeg være ublu, hvis jeg påstod, jeg med sikkerhed kunne høre forskel. Efter timers lytten lod jeg vælgeren stå på 48 Hz, men det var mest fordi jeg ved, mine fronthøjttalere har deres – 3 dB niveau her.
Der er ingen tvivl om, at STORM III har nogle særdeles solide kvaliteter i dybbasområdet. Den lille 10” enhed er rimelig hurtig og er i stand til at efterlade testrummets 60 m2 med en dyb brummen, når det skal være. Men samspillet med mine fronthøjttalere kom dog aldrig til at fungere 100 % perfekt – måske fordi den lille 10” enhed med sine 150 watt blev spillet baglæns ud af de fire 12”, der samlet har 800 watt RMS at ride på. Helt anderledes forholdt det sig, da STORM III fik lov at supplere et sæt B&W CDM 1. Integrationen forløb stort set uden kontroverser, men det er klart, at STORM III klarer sig bedst med mindre systemer af høj klasse. 

Konklusion
STORM III er naturligvis velegnet til surround med LFE-indstillingen, men den allerbedste lyd fik jeg faktisk på Line-indstillingen og når den udelukkende skulle spille musik sammen med de små højttalere. DVD’en Viva Vivaldi er optaget live i en fantastisk DTS-kvalitet med et lille, klassisk orkester med bl.a. to cellister. Her står celloerne med en særlig flot krop og bund. Strøgne kontrabasser står perfekt, mens rytmisk musik synes at dele de nederste oktaver op i to forskellige spillestile. Jeg kan dog ikke lade være med at spekulere over, om der er et eller andet i opstillingen / indstillingen, jeg ikke har tænkt på…

Under alle omstændigheder er min konklusion, at STORM III er en uhyre godt sammenskruet subwoofer, som afgjort har sine bedste kvaliteter samme med 2-vejs højttalere i high-end kvalitet. Den foretrukne genre er den mere flydende bas, hvor transientagtig bas synes at stikke af fra resten af anlægget. Er du fortrinsvis til klassisk musik får du her en sub, du næppe vil skille dig af med, så længe du kan høre !

Pris: ca. 13.500 kr.

Rel Storm III subwoofer
Web: www.rel.net 
 
Mere info hos Bedre Lyd
Web: www.bedre-lyd.dk 
Mail: kundeservice@bedre-lyd.dk


Udskriften er kun til privat brug - anden brug kræver skriftlige aftale med HIFI4ALL.DK!
Copyright © HIFI4ALL.DK- Alle rettigheder forbeholdes.