Her er du: Besøgsartikler - Det ser sort ud... 28. marts 2024 | 09:44   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


Det ser sort ud...
Af: Anders Fournais. Fotos: Bjarke Rasmussen  [16.06.2007] Print artikel
HIFI4ALL.DK har som de første i Danmark helt eksklusivt fået lejlighed til at se Pioneers nye produkter for resten af 2007 inklusiv de nye 8. generations plasma-fladskærme. Lad det være sagt med det samme: Det ser sort ud - men vi er bestemt ikke skuffede!

HIFI4ALL.DK fik af Produkt Manager Henrik Skinbjerg en invitation til afsløringen af Pioneers nye Premium produkter, heriblandt de nye plasma-skærme. Det var et møde mellem Pioneer Danmark og forhandlerne, og altså ikke et egentlig pressemøde. Derfor kan vi som de første vise billeder af de nye produkter fra Pioneer. Forhandlermødet blev afholdt på Hotel Hilton i Københavns Lufthavn med tilhørende traktement med pindemadder og generelt en masse godt til ganen i form af både vådt og tørt.


Pioneers 8. generation plasma-skærm flankeret af Henrik Skinbjerg, Produkt Manager Pioneer Danmark (tv.) og Hr. Takayuki Habu, Managing Director Pioneer Scandinavia.

Til stede var også Managing Director Pioneer Scandinavia Hr. Takayuki Habu samt som konferencier og DJ, Master Fatman. Sidstnævnte underholdte efter produktpræsentationen med en tale om gode oplevelser og et show, der bød på bl.a. en brasilianske samba-danser – alt sammen til stor fornøjelse for de inviterede. Uden at gå i detaljer med denne del af aftenens program, skal det blot slås fast, at det helt sikkert ikke er sådan, man holder forhandlermøder i Hr. Takayuki Habus hjemland! DJ Fatman drejer skiver på billedet til højre.


Nye produkter

Udover de nye skærme kommer Pioneer med nye produkter i alle deres salgskategorier. Der er tale om ikke mindre end 4 nye DVD-afspillere, 2 nye DVD-/Harddisk-recordere, 2 nye AV-systemer samt en række nye AV-receivere. Herudover lancerer Pioneer en nye high-end Blu-Ray afspiller, LX70, der kommer til at koste 13.999 kr. Ikke en helt billig maskine, så den må man forvente sig meget af. Til oktober lanceres AV-systemet PCS-LX01, der til 25.000 kr. omfatter 4 omnipolare satellitter, indbygget center højttaler i de to fronter, en subwoofer og en receiver, der giver over 600 watts udgangseffekt til højttalerne, mulighed for optagelse på DVD eller 250 GB harddisk samt meget, meget mere.


To billeder af en prototype på Pioneers meget flotte AV-system, PCS-LX01, der udstråler høj klasse og elegance. På gulvet ved siden af stod subwooferen, der tillige var i højglans sort bygget på en aluminiumsplatform.

Pioneer havde også medbragt en neddroslet version af deres topmodel indenfor deres højttalerserie, S-1EX-QL/W. Dette er Pioneers nye reference indenfor high-end højttalere og koster 40.000 kr. sættet. Kort sagt er der tale om en 3-vejs højttaler med koncentrisk mellemtone og diskant-enheder fremstillet af hhv. magnesium og keramisk grafit samt to bas-enheder. Højttaleren er svunget nogle grader bagover og frontbaflen buer fra toppen og bunden ind mod midten – alt sammen for at sikre at det tidsmæssige domæne eller time alignment gengives korrekt. Vi nåede kun at høre højttalerne ganske kort, men det lød vældig potent.


Tre højttalere fra Pioneer, hvoraf de to yderst til venstre ligger i den helt billige ende, mens højttaleren til højre er Pioneers bud på en high-end gulvhøjttaler, S-3EX.

Som altid når vi har med Pioneer at gøre, viser der sig en meget professionel tilgang til billede og lyd – både i forhold til selve præsentationen af deres produkter og produkterne i sig selv. Pioneer ønsker at markere sig som en producent, der giver den bedst tænkelige kvalitet og høje finish, frem for blot at være prisbillig. At kvaliteten af Pioneers produkter er høj kommer sig bl.a. til udtryk i en kvalitetsmåling, der blev lavet på det danske marked for nogle år siden. Her blev der målt fejlprocenter på fladskærme, hvor Pioneer efter Henrik Skinbjergs eget udsagn, havde en fejlprocent på 0,86 % - det suverænt bedste resultat foran bl.a. B&O.

At finishen på de nye produkter er høj, er der ingen tvivl om. Pioneer har valgt at gå væk fra tidligere tiders design i sølv og guld og i stedet gået over til højglans sort på plasma-skærmene såvel som på de elektroniske apparater. Alle deres produkter har en jævn og flot sort overflade, som vil kunne pryde ethvert moderne hjem rent indretningsmæssigt, men som nok vil være en pinsel for den, som skal tørre støv af! Overgangen til finish i højglans sort er skam også fuldt op af markedsføring i bedste story telling stil: Ifølge en 9.000 år gammel japansk tradition kaldet Urushi, skal håndværkeren kunne spejle sin sjæl i produktet. På samme måde vil Pioneer gerne udtrykke den samme stolthed for deres produkter, og har derfor valgt den samme sorte højglans finish.


2-vejs stereoanlæg med SACD afspilning og små højttalere lavet i træ fra Whiskey-tønder, hvor den japanske whiskey efter sigende skulle gøre træet ekstremt hårdt. Knotesten bekræfter dette!

Man kan mene hvad men vil om nutidens markedsføring, men én ting er sikkert: Det der tæller for kunden og forbrugeren er, at man køber et produkt, som er pengene værd, og som giver ejerglæde. Og netop parametret ejerglæde hænger sammen med Pioneers strategi, der går ud på at skabe oplevelser for kunderne. Efter at have set de nye plasma-skærme er der ingen tvivl om, at oplevelsen af billeder har nået nye højder som følge af de nyeste teknologiske landvindinger.


Ny teknologi

Som led i realiseringen af at være high-end producent inden for sit felt gør Pioneer brug af en række nye standarter. Den kendte HDMI tilslutning findes nu i en ny udgave, HDMI-CEC. Formålet med HDMI-CEC er at få slået så mange fjernbetjeninger ihjel som muligt, således at man kun skal bruge én til at betjene sit TV og AV-system. Har dit TV, din surround-receiver, din DVD-afspiller eller DVD-recorder m.v. en HDMI-CEC indgang kan man bruge fjernbetjeningen fra f.eks. Pioneers plasma-TV til at betjene alle apparaterne. HDMI-CEC indeholder bl.a. også en forbedret lip sync funktion, således at man kan få optimeret lyd og billede til at køre parallelt hele vejen igennem kæden.

En anden nyhed er DLNA-network, som dog ikke er opfundet af Pioneer. Der er tale om en bred netværksstandard, hvor man kan koble sin Blu-Ray-afspiller til et lokalnetværk og derfra videre til en server eller computer. I stuen kan man så på sit plasma-TV se sine film på computeren og udnytte Blu-ray afspillerens kode convertere. Flere af Pioneers konkurrenter benytter i dag også DLNA-network, således at apparaterne kan kommunikere sammen på tværs af mærkerne.

En anden nyhed er HD Digital Film Direct 24 fps (frames per secound). Historien bag dette er, at celluloid strimmel stadig er den primære måde at se film på i Danmark, selvom der findes to digitale projektorer i biografer i København samt én i en biograf i Århus. Bl.a. den nye Pirates of the Caribbean film er vist på digital projektor, men der vises stadig rigtig, rigtig mange film på celluloid. Problemet med det er, at der er forskel på den vekselstrøm, som vi i Europa har i kontakterne i forhold til den vekselstrøm, som de har i kontakterne i USA. I Europa kører vi som bekendt med 50 hertz, mens der i USA er 60 hertz. Derfor er man nødt til at konvertere frem og tilbage for at tilpasse filmens opdateringshastighed. Celluloid-film fra USA opdaterer som sagt med 24 fps, hvilket har som konsekvens, at vi i Europa er nødt til at speede filmene lidt op, således at filmene bliver nogle minutter kortere samt at alle toner inklusiv filmens musik, stemmer og effekter bliver højere. Hertil kan man spørge, om ikke dette er en ubetydelig detalje?

En ubetydelig detalje kan det vel næppe kaldes. Det skal nærmere ses som et udtryk for, at teknologien hele tiden bliver forfinet. Ligesom vi med musik er interesseret i at komme så tæt på kildematerialet som muligt, er vi med film interesseret i at komme tæt på kilden og dermed få den bedste oplevelse. HD Digital Film Direct med afspilning i 24 fps giver denne mulighed, idet man nu kan afspille Hollywood film i deres originale hastighed, og dermed komme endnu tættere på det, som filmens instruktør ønskede, at publikum skulle se.


8. generations plasma-skærme

Aftenens store højdepunkt var naturligvis præsentationen af Pioneers nyeste plasma-skærme. Pioneers skærme har hos undertegnede altid stået for markedets absolut bedste billede i kategorien fladskærme, så det var med stor spænding, at vi fik lov til at høre, og ikke mindst se, de nye skærme.


Hvilken af skærmene er mon 8. generation? Selv på billeder som disse er det muligt at se, at sort-niveauet på skærmen til højre er bedre end på skærmen til venstre.

Allerede nu kan Pioneer levere tre 42” fladskærme (PDP-4280XA, PDP4280XD samt PDP-428XD) og fire 50” fladskærme (PDP-5080XA, PDP-5080XD, PDP-SX5080D samt PDP-508XD). Modellerne med tre cifre har digital tuner, men ellers har alle disse skærme samme paneler. Bemærk dog, at disse modeller har almindelige XGA paneler i 768 x 1024 og kører således ikke full HD. Priserne starter fra 23.699 kr. for den billigste 42” og går op til 37.999 kr. for den dyreste 50”. Kontrastniveauet er 16.000:1.

I et af demorummene havde Pioneer stillet et 42” af deres 8. generations plasma overfor et af konkurrenternes 40” LCD. Sidstnævnte var kompatibel til full HD, mens Pioneers som sagt ikke er det. Begge HIFI4ALL.DK’s udsendte var enige om, at billedet på Pioneers skærm var tydeligt skarpere med mindre støj og havde klarere farver end konkurrentens. Sort-niveauet var også mere realistisk. At man kan sige det om en XGA-skærm overfor en full-HD-skærm viser med al tydelighed, at full HD langt fra er den vigtigste parameter i jagten på det perfekte billede. Alle skærmene blev forsynet med HDMI forbindelse fra Pioneers Blu-Ray afspiller via en HDMI splitter. Der blev vist forskellige klip, alle i 1080i og 1080p. Alle skærmene var nulstillet i billedopsætningen – både Pioneers og konkurrenternes.

Til september kommer Pioneer med deres Premium modeller indenfor plasma-skærmene. Disse skærme, der er 50” og 60” kommer i full HD, dvs. med 1080p. Priserne kommer efter Henrik Skinbjergs udsagn til at blive hhv. omkring 47.000 og 75.000 kr. Kontrast-niveauet er 20.000:1.

De nye plasma-skærme er ikke faldet i pris. Mange af Pioneers konkurrenter vælger bevidst den strategi at sætte priserne på selv spritnye modeller ned sammenlignet med de tidligere. Det skyldes, at Pioneer har udviklet skærmene, således at panelerne har undergået intensivt ingeniørarbejde og er derfor blevet fysisk ændret.


Sort, sort og atter sort

De nye 8. generations skærme har i forhold til det ydre design fået skarpet kanterne af og farvet rammen omkring panelet helt sort. Bagpå er kassen ligeledes sort og det æstetiske er lige i øjet. Endnu mere glædeligt er det dog, at Pioneer har arbejdet endnu mere indgående med det interne design - det egentlige ingeniørarbejde.

Den helt store forskel fra 7. generation til 8. generation er nemlig, at sort-niveauet på skærmene er betragteligt forbedret. På forhandlermødet var der gjort meget fra Pioneer Danmarks side for at accentuere, at sort-niveauet virkelig betyder noget for billedkvaliteten. Herrerne troppede op i sorte jakkesæt, alle de nye produkter var i sort højglans, rammen på plasma-skærmene er i sort – ja selv samba-danseren var sort – og meget smuk!


Sort-niveauet har stor betydning for hvordan det menneskelige øje opfatter farver. Prøv blot at se her. Det ligner ikke at de to sorte, hvide og grå rektanglerne på højre og venstre side har samme farve...


... lige indtil man tilføjer et rektangel i midten og ødelægger illusionen!

Pioneer kalder det selv projekt Kuro. Kuro betyder sort på japansk og står med Pioneers egne ord for det bedste sort-niveau nogensinde. Kuro er blevet realiseret ved at fremstille tættere krystallag i selve plasmacellerne. Disse forbedrede plasmaceller er forbedret med anvendelsen af et nyt materiale som elektronkilde. Denne elektronkilde booster så at sige udladningen af elektroner og skaber et mere sort sort-niveau! Udover disse fysiske ændringer i panelet er hele processor-kredsløbet forbedret.

Dette er ikke en regulær sammenlignende test, men idet Pioneer havde stillet sine nye skærme op mod sidste generation samt flere af konkurrenternes, kan HIFI4ALL.DK afsløre, at projekt kuro IKKE bare er salgsgas. Sort-niveauet er det bedste, vi nogensinde har set fra en skærm noget sted. Og sort-niveauet er meget, meget vigtigt for en skærms evne til at skabe realistiske og naturtro billeder. En plasmaskærm starter nemlig med den sorte farve og fylder derefter andre farver på i hver enkel celle, f.eks. blå eller grøn. Hvis ikke den sorte farve er 100 % sort, er skærmen ikke i stand til at gengive en grøn farve som 100 % grøn.

Det forbedrede sort-niveau skaber selvsagt også forbedrede kontrastforhold, således at alle overgange mellem lyse og mørke farver bliver skarpere. Derudover er der en klar støjreduktion i 8. generationsskærmene sammenlignet med de gamle modeller. På baggrund af det forbedrede sort-niveau forekommer det manglende prisfald bestemt ikke urimeligt. Pioneer sætter (igen) nye standarder, og man får et højtydende produkt for sine penge.


Skærmen til venstre er en 8. generations 50" plasma-skærm, mens skærmen til højre er en af Pioneers konkurrenter. Det er lidt svært at se på dette billede, men farverne og sort-niveauet så mere naturtro ud på Pioneers skærm, selvom denne har XGA-panel, mens konkurrentens 46" LCD understøtter full-HD.

Udover HDMI-CEC, DLNA-network og 24 fps afspilning som nævnt ovenfor, har alle Pioneers 8. generations plasmaskærme en forbedret after-image beskyttelse i form af en orbitor-funktion. De kendte problemer med image retention er dog ikke elimineret og burn in af f.eks. TV-kanalers logo’er kan stadig forekomme på de nye skærme. På denne baggrund anbefaler Henrik Skinbjerg stadig ikke, at man anvender sin plasmaskærm som computerskærm. I 7. generations skærmene flyttes 1 pixel hele tiden rundt i billedet for at modvirke image retention, men dette kan ses. Den nye orbitor-funktion flytter kun 1/16 pixel rundt, hvilket det menneskelige øje ikke er i stand til at registrere.


Yderst imponerende!

Skærmene har også ISF-mode, hvilket giver mulighed for en specialuddannet tekniker at kalibrere skærmen i forhold til farverne på væggene, rummets lysindfald etc. Har man som kunde ikke lyst eller tid til at bruge penge på en professionel ISF-kalibrering, kan man anvende skærmens presets ved hjælp af den såkaldte optimum-mode, der bruger en række standarder fastsat fra frabrikken til at finde ud af hvilken indstilling, der er den bedste i det pågældende rum.

HIFI4ALL.DK takker Henrik Skinbjerg og resten af Pioneer Danmark for invitationen, traktamentet og muligheden for at se Pioneers nye meget flotte produkter.

For mere information, kontakt venligst:

Pioneer Danmark A/S
Herlev Ringvej 2C
2730 Herlev

TLF.: +45 4355 5400
Web: www.pioneer.dk
Mail: kundepost@pioneer.dk

Flere besøgsartikler
SoundSociety 2024
03.03.2024
På besøg hos Dantax/Raidho
18.04.2023
På besøg hos Nordsø Records
07.03.2022
CPH HighEnd 2019
27.10.2019
På besøg hos Michell Engineering
26.09.2019
Nye indsigtsartikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Seneste Nyheder
SVS Ultra Evolution
27.03.2024
Triangle Borea BR10
16.03.2024
Matrix Audio
01.03.2024
Leak Sandwich 250
27.02.2024
Skinbjerg MC stepup
22.02.2024
Nye Anmeldelser
Musical Fidelity A1
28.01.2024
Vincent DAC-700
02.10.2023
Revival Atalante 3
25.08.2023
Audio Research I/50
15.06.2023
Raidho X1.6
15.03.2023
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2024 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes