Her er du: Anmeldelser - Rørguf fra Cayin 18. april 2024 | 06:18   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


Rørguf fra Cayin
Anmeldelse af: Mikkel Gige  [07.02.2007] Print testen
Gennem de senere år synes rørgrej nærmest at have fået en renæssance. Det var derfor oplagt at se lidt nærmere på noget rørbestykket grej, for at høre om der er sket en udvikling. Her har jeg taget et sæt fra Cayin under luppen.

Sættet består af CD-afspilleren CD-50T og forstærkeren A-60T.

Mange forbinder rørlyd med pibe og fløjlsbukser. Sådan lidt blødt og lækkert. Det har intet på sig, og det beviser dette ”lille” sæt fra Cayin med al tydelighed. Specielt ”Ultra Linear” drift får lyden løftet op på et niveau som ligger tæt på transistorernes, på den gode måde.

Finishen på dette sæt er absolut i top, med tykke aluminiumsfronter med en buet udfræsning forneden, og solide kabinetter i tyk stålplade, som er lakeret med en lækker emalje-lignende, mørkegrøn metallak. Ren retro!

Forstærkerens front præges af tre store drejeknapper, som fra venstre mod højre sørger for tænd/sluk, volumen og indgangsvalg. Inde i forstærkeren sørger relæer for selve skiftet, og volumen reguleres af et lækkert motorstyret potmeter. Elektronikken er af prima kvalitet, og fornuftigt monteret. Rør er der otte af, 2 stk. 12ax7 og 2 stk. 12au7 i indgangen, samt 4 stk. 5881 i udgangen. Effekten er på 2x35 watt (Ultra Linear) eller 2x15 watt (Triode). Fronten præges også af et lille ”lysshow”. Dioderne har forskellige farver efter funktion: Blå til volumen, orange/rødt til Ultra Linear/Triode, og grøn til indgangsvalg. Ifølge importøren, Interceptor, ændres dette løbende på modellerne i fremtiden, så det kun bliver én farve fremover.



CD afspilleren har samme diskrete fremtoning som forstærkeren. Der er symmetri i placering af knapper, skuffe og display. Meget diskret og pænt! Apropos skuffe, så opdagede jeg et stykke træ bag aluminiumspladen, der dækker skuffen. Øh, hvad er nu det for en hovsaløsning. Over og løfte knoglen for at få fat i Interceptor. Jeg citerer løst fra samtalen: ”Træet er ikke en hovsaløsning, men et bevidst valg fra Cayin’s side. Et massivt (10 mm tykt) stykke aluminium ville få skuffen til at hænge på en kedelig måde, når den er åben. I stedet har vi valgt et stykke balsatræ, som i øvrigt også virker dæmpende på vibrationer fra drevet”. Citat slut. Det er så bare i orden! Desuden kører skuffen på en dejlig langsom måde. Indeni hersker der orden, igen med god solid elektronik. En pæn ringkernetrafo er der også blevet plads til. Der er benyttet ét rør i udgangen: 12au7. D/A konverteren kommer fra Burr Brown, og er af typen PCM1732 med HDCD filter.

Alle stik på dette sæt er af rigtig god kvalitet. Ingen smalle steder her. Selv 230 V ledningerne er kraftigere end de standard kabler man normalt ser. Om det har nogen lydmæssig betydning ved jeg ikke, men det giver et godt indtryk. Der medfølger fjernbetjeninger til begge apparater, men desværre kan forstærkerens fjernbetjening ikke kontrollere CD’en. De mest basale funktioner havde været rart, så der kun skulle ligge én fjernbetjening fremme.

Jeg har valgt kun at beskrive sættes lydmæssige formåen, med forstærkeren i Ultra Linear drift. Triode drift er der lidt for meget ”morfar med blød hat” over. Der bliver simpelthen farvet og malet med for bred pensel. Bassen blævrer og diskanten er nærmest ikke eksisterende. Jeg vil tro at afrundingen af toppen starter allerede i øvre mellemtone. Det har intet med musik at gøre!

Jeg har selvfølgelig også koblet de to til reference anlægget, men vendte alligevel hele tiden tilbage til de to sat sammen for sig selv. Lydmæssigt matcher de hinanden perfekt. Jeg kunne da godt høre, at forstærkeren kunne yde mere end Cayin CD afspilleren kunne levere. Men på den anden side kunne den heller ikke helt løfte opgaven sammen med Lyngdorf CD’en, hvor lyden nemt blev lidt klemt og hård. Så hellere savne lidt detaljer og perspektiv, men stadig have masser af musikalitet. Til gengæld klarede den jobbet sammen med Xavian højtalerne helt fint, til trods for at den ”kun” leverer 2x35 watt. En irriterende detalje er det ”knas/klik”, som lyder i højtalerne hver gang der skiftes fra triode til ”Ultra Linear” drift. Det skulle gøres hver gang forstærkeren blev tændt, da den default står til triode. Der kan kun skiftes fra fjernbetjeningen. En mekanisk knap havde været rart!

Netop det musikalske ”drive” er helt i top på dette sæt. Bassen har masser af ”Oomph”, og kan sagtens mærkes i maveregionen når der tampes løs på stortrommen. Præcisionen er måske ikke den bedste, men er absolut OK. Mellemtonen er fuldstændig som forventet fra et rørsæt. Dejlig blød og behagelig. Der mangler nogle detaljer, men hvad gør det, når det lyder så dejligt som her. Fred være med det! Diskantområdet er til stede når der køres i ”Ultra Linear” drift, men jeg savner luft og detaljer. Men som med mellemtonen, så glider det af sted på bedste vis. Det er musikken, som er sat i højsædet her, så pokker være med detaljer. Hvem lytter efter detaljer, når man bliver følelsesmæssigt opstemt af musikken. Ikke mig! Perspektivet er ikke kæmpestort og savner noget bredde. Lydbilledet når ikke helt ud til højtalerne, men dybden er faktisk helt i orden. Der er en god rumfornemmelse som især høres ved klassisk musik.

Gennem de små fire uger testen har stået på, er der blevet lyttet til alt fra Mozart til Rammstein. Gode og dårlige indspilninger, og intet er faldet igennem på uheldig vis. Dette betragter jeg faktisk som en rigtig god egenskab. Hvis man kun kunne lytte til de gode indspilninger, fordi alt andet lød forfærdeligt, så var det jo ikke meget musik man fik hørt. Og det bliver lidt kedeligt i længden!

Samlet konklusion

Er du til rørguf, eller kan du bare godt lide lyden behagelig og rar, så er dette sæt måske noget for dig. Jeg kunne i hvert fald sagtens være forfalden til at have sådan et lille sæt stående i stuen. Forestil dig en aften alene med konen, kæresten eller elskerinden, dæmpet lys, to glas rødvin, og lidt stille Barry White i rørenes skær. Uhmmm, lækkert!

Specifikationer:

A-60T:

  • Frekvensområde: 10-50.000 Hz, +/- 1,5 dB.
  • Udgangseffekt: Triode 2 x 15 w, Ultra Linear 2 x 35 w.
  • Dimensioner: 35 x 18,5 x 30 (B x H x D).
  • Vægt: 13 kg.
  • Farve: Sort eller Sølv.

Pris: 9.995,-

CD-50T:

  • Dimensioner: 35 x 9,5 x 32,5 (B x H x D).
  • Vægt: 8 kg.
  • Farve: Sort eller Sølv.

Pris: 7.495,-

Importør:

Interceptor Audio ApS
Web: www.interceptor.dk
Mail: info@interceptor.dk
Tlf.: 48 27 79 79
Mobil 26 20 79 79

Referenceudstyr:

  • Lyngdorf CD-1, CD-afspiller.
  • Onkyo P388F, forforstærker.
  • Nakamichi PA5 MKII, effektforstærker.
  • Xavian XN360, højtalere.
  • Silver Sonic Revelator & Q10, kabler.
  • Netstøjsfilter, selvbyg.

Lytterum:

Lytterummet er rektangulært, lige under 20 m2. Anlægget spiller på tværs af rummet, med 2 m. mellem højtalerne, ½ m. til bagvæggen, og 2 m. fra højtaler til lytteposition. Rummet er dæmpet med absorbenter fra Foamzorb.

Nye anmeldelser
Musical Fidelity A1
28.01.2024
Vincent DAC-700
02.10.2023
Revival Atalante 3
25.08.2023
Audio Research I/50
15.06.2023
Raidho X1.6
15.03.2023
Hotte anmeldelser
Hvad kan jeg få for 25 K?
01.05.2007
Hvad kan jeg få for 50 K?
23.03.2009
CD-afspiller test
23.08.2006
Kabel test
08.08.2006
Stortest: 5 billige DVD maskiner
14.05.2005
Seneste Nyheder
SVS Ultra Evolution
27.03.2024
Triangle Borea BR10
16.03.2024
Matrix Audio
01.03.2024
Leak Sandwich 250
27.02.2024
Skinbjerg MC stepup
22.02.2024
Nye Artikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2024 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes