Her er du: Anmeldelser - Yamaha RX-V1600 på bænken 28. marts 2024 | 14:33   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


Yamaha RX-V1600 på bænken
Anmeldelse af: Ricky Petersen  [26.02.2006] Print testen
Grundstoffet Titanium, findes bl.a. i meteorsten og har atomnr. 22, og Yamaha er vilde med det...

 

Metallet blev første gang opdaget i 1791 og er et let, stærkt og holdbart metal, der bliver brugt til blandt andet F1 – racerbiler og rumfærger. Titanium er stærkt som stål, men 45 % lettere. Det er 60 % tungere end aluminium, men dobbelt så stærkt. Faktisk, så er den eneste type der er brugbar til implantere og piercinger af typen ”Ti6AL4V ELI” (Hvis du altså vil vide det .... ? )
Men det er ikke kun metallets stærke egenskaber der anvendeligt. Ren titanium er hvidt, men optræder i mange farver, når det blandes med ndre metaller. De forskellige blandingsforhold giver en lang række elegante farvenuancer, som flittigt bliver brugt af fabrikanter til, at give en bred vifte af produktrr et eksklusivt look.

I den brede vifte af produkter findes også surroundreceivere, der præsenteret af bl.a. Yamaha. De har valgt at trodse silver-finish moden og bibeholdt deres titanium-finish i deres nye surround-serie. Vi har kigget på Yamaha’s RX-V1600, der ligger solidt placeret i toppen af mellemklassen.

Design og Tilslutninger
Surroundreceiverens form er derimod ændret end del. De kantede former der dominerede de forrige modeller, er afløst af runde og bløde buer, der fremhæves af den lidt mørke titanium-finish. Frontpladens underside buer ind under oversiden midte, så det danner et 7-tal, hvis man kigger på frontpladen fra siden. Hele undersiden består af to drejehjul, og en bred klap, der skjuler en masse betjeningsmuligheder under sig. Et stort display er stort set det eneste der pynte frontens øverste del. Surroundreceiveren fremstår yderst elegant og den er nok en af de pæneste surroundreceivere, jeg er stødt på.

Vender man receiveren om, finder man en bred vifte af tilslutninger. Udvalget vil nok kunne tilfredsstille de flestes behov, men RX-V1600 tilbyde eksempelvis ikke I.link eller USB. Til gengæld har bagsiden hele 3 HDMI tilslutninger (2 ind/1 ud). Ligesom på Yamaha’s større surroundreceivere har RX-V1600 en feature, der op og nedkonvertere det indgående videosignal, alt efter hvilken type udgang der benyttes mellem receiver og TV.

I praksis vil det sige, at videosignalet f.eks. kan føres ind i receiveren via composite kabel og forlade receiveren via et S-video/component. På den måde, kan man gøre brug af de bedst mulige kabler mellem receiver og Tv, man har til rådighed. Terminalerne til højttalerne er de meget brugte skrueterminaler der acceptere bananstik.  I terminalerne for surround back højttalerne, kan man i stedet tilslutte et sæt ”Presence” højttalere. Signalet tages fra fronthøjttalerne og formålet med denne feature er, at flytte lyden lidt længere bagud i forhold til billedet. ”Presence” højttalerne placeres over fronthøjttalerne i ca. to meters højde og ved samtidig at placere dem ½ - 1 meter længere ude end fronthøjtalerne, prøver man at skabe en mere biografagtig stemning. 

RX-V1600 gør brug af den samme processor – YSS-930, som blev brugt i RX-V1500. Den håndterer derfor de samme formater som er; Pro Logic, Pro Logic II Music/Movie/game, Pro Logic IIx Music/Movie/Game, Dolby Digital, Dolby Digital EX, DTS, DTS 96/24, DTS-ES Matrix 6.1, DTS-ES Discrete 6.1 og THX game mode, der en del af de nye features, som følger med en THX Select2 godkendelse.

Receiveren gør brug af nogle meget fine 192kHz/24-bits Burr-Brown D/A-konverter på samtlige kanaler.
Med receiverens følger naturligvis en fjernbetjening, plus en ekstra til Zone 2. Fjernbetjeningen til receiveren, er identisk med remoten fra den forrige model og er et ret forvirrende bekendtskab, på grund af knappernes rodede placering. Fjernbetjeningen har lys, men kun i det lille display midt på fjernbetjeningen, der indikerede hvilke apparat man kontrollerer. Remoten krævede en god portion tålmodighed, samt en manual, at blive gode venner med.

Opsætningen af receiveren gøres lettest ved hjælp af tv-skærmen. Receiverens setupmenu kan godt være lidt kringlet i starten. Her kan det godt betale sig at alliere sig med manualen, første gang man skal indstille receiveren. I setup menuen kan man indstille alle receiveren funktioner, inklusiv indstilling af surroundlyden. Indstillingen af receiveren kan gøres manuelt eller man kan lade det automatiske kalibreringssystem – YPAO - klare ærterne for en. Med en medfølgende mikrofon kan receiveren indstille alle surroundparametrene, samtidig med at den kan fortage en række akustisk justeringer (equalising) af lytterummet alt efter hvilken frekvenskurve man ønsker.
I mit lytterum, har disse automatiske equalising systemer det med at dræbe alt liv i filmlyden. Konsekvent skrues der ned for et bredt spektre i den nederste mellemtone og diskant, der mildest talt lyder trist.

YPAO - Kalibreringssystemet fortager sine justeringer lidt atypisk. Den gør den det ikke ud fra faste oktavintervaller, men regner sig i stedet frem til de frekvenser, hvor der skal justeres. Via fjernbetjeningen, gav jeg receiveren ordre til at justere sig frem til en lige frekvenskurve. Resultatet blev en justering indenfor 4 dB, mellem 125 Hz og op til 4 KHz, hvilke må siges at være godkendt. Justering af surroundparametrene var ligeledes ganske upåklagelige. Receiveren giver mulighed for at finjustere manuelt, hvis man ikke er tilfreds med dens arbejde.

Lyd 
En fin justering var påkrævet, efter receiveren havde været i sving. RX-V1600 blev sat i selskab med MK’s 850 system og Pioneers 757Ai DVD-afspiller. Den forrige model gav jeg lidt verbale prygl for ikke at være særlig effektfuld. Den nye model, er et par tusinde kroner dyre. Prisstigningen skyldes, ifølge Yamaha, bl.a nye features som HDMI tilslutningerne. Med dette skift, har RX-V1600 rykket sig selv en klasse op – og det forpligter! Det retfærdiggør i hvert fald forventningen om mere effekten og mere overskud.

Mit første umiddelbare indtryk, var da også at denne surroundreceiver har været en tur i fitneescenteret. Der var strammet gevaldigt op på flere sider. Det demonstrerede den meget flot i filmen ”House of the flying Daggers”. Der var virkelig god pondus i de fantastiske sværddueller i filmen. Man fik virkelig god fornemmelse af de intense kampe og når sværdklingerne mødes.
For at give filmens lyd en ekstra dimension af intensitet, skal surroundreceiveren kunne bredde lyden ud over skærmens kant, samtidig med at det hele hænger sammen i forhold til billedet.

Den egenskab besidder Yamaha RX-V1600 i høj grad. Den har en rigtig god kontrol og en meget sammenhængende surroundlyd – især mellem on og offscreen lyden. Nær filmens slutning, er der en kampscene i en bambusskov. De meget intense kampe forgår med lange tykke bambusstave. Da bambus-stængerne er hule indvendig, så de giver en fløjtende lyd fra sig, når de svinges rundt.
På den måde kan man ”følge” stængernes ender under de intense kampe.

Den gode integration mellem front og centerhøjttalerne gjorde, at kampene ikke kun udspillede sig på skærmen, men også over og under skærmen. Hele filmen var en oplevelsen gennem RX-V1600, der var meget levende og medrivende.
RX-V1600 har godt kontrol over centerhøjttaleren. Filmens dialog gengives åbent, med en fin detaljering. Det betyder, en fin forståelighed i af stemmer fra både mandlige og kvindelige skuespillere. Selv under biljagten i ”Bourne Identity” var jeg på trods af motorstøj og hvinende dæk, stadig i stand til at forstår hvad der bliver sagt inde i bilen.
I det hele taget blev onscreen-lyden fornemt holdt adskilt og fastholdte filmens intensitet. En god håndtering af centerhøjttaleren er betydningsfuld, specielt i film med mange intense aktionscener, som ”Saving Privat Ryan”. Receiveren lod sig ikke skræmme af dette barske, men utrolig godt mixet soundtrack. Riffelskuddene var utrolig intense og blev ikke overskygget af lydeffekter som fodtramp i en vandpyt eller omvendt. 

Samme scene, gav processoren lov til at bevise sit værd. Panoreringerne var nemlig uhyre præcise i forhold til billedet. Selv ved de svære front - bag panoreringer, blev lyden dirigeret sikkert til de rigtige højttalere. Det er svært ikke at blive en smule imponeret over, og mange af processorens egenskaber kan nemt sammenlignes med det, man ellers finder i dyre modeller af surroundreceivere.

Som nævnt synes Yamaha RX-V1600 at havde fået et større overskud der betyder, en bedre kontrol et godt stykke op af dB-skalaen. MK850 er nogle meget strømkrævende satelitthøjttalere og de kan godt kan suge en receiver flad for energi. RX-V1600 blæser ikke væggene omkuld, men kan sagtens fodre højttalerne op til et pænt lydtryk. Receiveren sine begrænsninger ved meget store lytterum eller/og hvis man ønsker et højt lytteniveau. Tingene bliver mindre detaljeringen efterhånden som lydtrykket stiger. Derudover bliver effekter, der indeholder høje toner, skarpe og ørerivende. Det er ikke specielt behageligt og fremkalder meget hurtigt lyttetræthed. 

Det blev demonstreret af både en Spinosaurus og en Tyranosaurus Rex i ”Jurrasic Park 3”. 
Lydtrykket var blevet for højt, da jeg nåede til filmens kampscene mellem de to kæmpeøgler, hvor brølende kæber og skrigende mennesker hersker i billedet. Volumen måtte lige lidt ned til det punkt, hvor receiveren igen havde styr på det.

Stereogengivelsen er ganske udmærket. RV-X1600 har en ”Direct-mode” og en ”Pure Direct-mode” til dissideret stereolytning, så alt analoge signaler der kommer ind, forbliver analoge igennem receiveren. I ”Pure Direct” - mode slukkes der for displayet, samt kredsløbet der tager sig af videosignalerne, så der ikke spildes unødig energi.
Jeg brugte stereoversionen af ”Dire Straights – on the night” til at vride lidt guitartrylleri ud af højttalerne. Fin detaljering og dog dynamik må være de to nøgleord der beskriver præstationen bedst.  Det fine overskud gør det enkelt for receiveren at holde styr på musikkens hurtige transienter.

En af min favorit musik DVD’er, er Phil Collins ”Finally – the first farewell tour”. DVD’ens stereolydspor, er ganske enkelt en fornøjelse at lægge øre til på denne receiver. Instrumenterne fra de store orkester vælter ud af de to satellitthøjttalere. Receiveren er overraskende neutral i sit udtryk, der gør, at vokaler og instrumenterne skildres fint med hver sin individuelle klangkarakter.
Det gør det til en meget behagelig lytteoplevelse, selvom når der skrues op for volumen. Bredder man musikken ud med DVD’ens DTS – lydspor, får man publikum i baghøjttaleren, samt instrumenter og vokaler i de tre højttalere foran.
Det klær virkelig numre som ”Don’t lose my number” og ”You can’t hurry love”, at blive bredt ud i et større perspektiv og her fik volumenknappen da også lige et par takker op.     

Konklusion
Yamaha RX-V1600 er en utrolig velspillende surroundreceiver, og en fryd for øjet. Det er i stand til at puste liv i alle typer tokanals - og flerkanalsunderholdning. Dens fornemme processor, samt fine overskud, gør RX-V1600 til en meget attraktivt surroundreceiver, der uden de store vanskeligheder, vil kunne trække de lidt tungere højttalere på markedet. Fortrækker du et meget højt lytteniveau, ville du få fuldt udbytte af receiveren ved at forene den med højttalerer, der ikke har alt for lav følsomhed – især hvis du samtidig har et meget stort lytterum. Prisen er særdeles rimelig og denne charmetrold bør absolut få en chance inden den endelige beslutning træffes.  
RX-V1600 for mine bedste anbefalinger.   

Specifikationer:

  • Minimum RMS   : Output Power (8 ohms, 20 Hz–20 kHz, 0.04% THD): 120 W 7
  • Output Power      : (4 ohms, 1kHz, 0.7% THD) : 170 W x 7
  • Maximum Power: 170 W x 7
  • Dæmpningsfactor        (8 ohms, 20 Hz–20 kHz) : 140 (speaker A)
  • Frekvensgang 10 Hz–100 kHz : +0, -3 dB
  • Total Harmonisk forvrængning (20 Hz–20 kHz) 0.04%
  • Signal-to-Noise Ratio (CD) 100 dB
  • Dimensioner : (W x H x D) 435 x 171 x 438 mm
  • Vægt:  17.4 kg
  • Finish:  Leveres i sort og titanium

Pris: 8.800,- kr 

Yderligere info:

Yamaha international
Generatorvej 8B
2460 Herlev
Tlf. 44924900

http://www.Yamaha.dk

Nye anmeldelser
Musical Fidelity A1
28.01.2024
Vincent DAC-700
02.10.2023
Revival Atalante 3
25.08.2023
Audio Research I/50
15.06.2023
Raidho X1.6
15.03.2023
Hotte anmeldelser
Hvad kan jeg få for 25 K?
01.05.2007
Hvad kan jeg få for 50 K?
23.03.2009
CD-afspiller test
23.08.2006
Kabel test
08.08.2006
Stortest: 5 billige DVD maskiner
14.05.2005
Seneste Nyheder
SVS Ultra Evolution
27.03.2024
Triangle Borea BR10
16.03.2024
Matrix Audio
01.03.2024
Leak Sandwich 250
27.02.2024
Skinbjerg MC stepup
22.02.2024
Nye Artikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2024 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes