HIFI4ALL.DK
Liniekabel fra Crystal Cables
Redaktøren - fotos: Crystal Cables  [20.12.2005]
Normalt tester vi ikke enkelte kabler ad gangen, men hvorfor være normal ? Mød et herligt kabel til knap 8000 kroner.

Crystal cable er en hollandsk virksomhed, der fremstiller stort set alle typer audio- og videokabler. Fælles for liniekablerne er opbygningen, som består af sølvledere med en særlig guldbelægning i mellem de enkelte ledere. Lederne er isoleret af en Kapton  belægning uden på hvilken, der er en finmasket skærm. Yderst er kablet betrukket med en gennemsigtig teflon belægning.
Stikket på dagens kabel er fremstillet af et solidt, keramisk materiale, som lover hårdhændet brug i årevis uden problemer.

Selve termineringen af kablet er eet af Crystal Cables store fokusområder, da en stor del af den lydmæssige degradering stammer fra uhensigtsmæssige termineringer. Crystal har derfor ofret  megen energi og penge på netop denne del af produktionen. På Crystal Cables  hjemmeside kan du se en video om, hvordan kablerne strippes.

Kablet, som dels er benyttet mellem GamuT D3 og D200 og dels mellem Audio Analogue Maestro CD’en og GamuT D3 hedder Crystal  Connect og koster 7895,- for en færdiglavet meter. Crystal kan levere i aftalte længder på bestilling. Termineringen var RCA-stik

Som sammenligning havde vi et mindre udvalg af liniekabler fra Bertram Cables, Analysis Plus, GamuT, Supra og Audioquest.

Som altid, når det handler om at finde forskelle på liniekabler, skal ørene slås godt ud, og resten af anlægget skal både være velkendt og i topform. Endelig skal du kende dit lytterum ud og ind for at kunne identificere forskellene.

Er du ude for at shoppe kabler og har fået nogle med hjem til afprøvning, er det således heller ikke nok at kunne identificere forskellene. Du skal samtidig kunne bestemme dig for, hvad DU mener, der er bedst – og det er nok her, den sværeste opgave ligger.

Det er normalt også svært selv for meget trænede lyttere at skulle tage stilling til, hvad der lyder bedst i deres ører, men i dette tilfælde var det nu ikke så svært, da der kun var tvivl om to af kablerne. Analysis Plus blev kun benyttet som kendt reference, men da de er balancerede med XLR stik, blev de ikke benyttet som direkte konkurrenter til Crystal kablet.

Det stod hurtigt klart, at Crystal kun havde en konkurrent, nemlig kablet fra Bertram Cables. De grundlæggende kvaliteter i de to kabler minder meget om hinanden, så igen er det et spørgsmål om, hvad netop du selv foretrækker.

Crystal Connect er under alle omstændigheder et kabel, der hurtigt skiller sig ud fra den almindelige metervare. Alene prisen på næsten 8000 kroner gør, at de kun er de færreste, der investerer i sådan et kabel. Men det er ikke kun på prisen, at  kablet skiller sig ud – lyden er nemlig også glimrende.

Jeg havde forventet et kabel med så meget hul igennem at det ville svare til at pille vinduerne ud af rammerne, men Crystal kablet forholder sig faktisk til det kildemateriale, du afspiller. I manges ører kan det lyde mærkeligt, at et sølvkabel kan spille med en gnist af indlevelse og varme, men det er faktisk min oplevelse. Kablet leverer alligevel al den gennemsigtighed, du kan drømme om – scenen og de udøvende musikeres instrumenter står klart aftegnet, så den virtuelle vandretur ned gennem orkesteret bliver både nem og ganske fornøjelig. Ganske vist er kanterne af de enkelte instrumenter ikke helt så skarpt aftegnet som med de balancerede Analysis Plus kabler, men måske er det lige præcis her, jeg finder Crystal kablet charmerende. Hvor Analysis Plus tillader dig at analysere legeringen i tubaens metal, synes det som om, Crystal fokuserer en smule mere på helheden og de samlede musikalske elementer.
Fraværet af de knivskarpe afgrænsninger på instrumenterne og deres deltagelse i lydbilledet kan være et af elementerne, der giver fornemmelsen af musikalitet, varme og en hel del behagelighed uden at du skal betale omkostninger i form af manglende luftighed eller dataljering..


Der er under alle omstændigheder stadig masser af luft og plads i lydbilledet, som står fuldstændig urokkeligt fast. Selv i komplekse optagelser som Carmina Burana på Deutsche Grammophon bevarer instrumenterne deres integritet og plads – både i forhold til de øvrige instrumenter, mens også deres plads i optagerummet. Et skift til Supras liniekabel, som du kan få 8 sæt af for samme pris viser med al tydelighed, at Crystal kablet løser opgaven fornemt.

De tredimensionelle egenskaber er altså særdeles gode, så Mozarts Tryllefløjten i en fantastisk indspilning fra slutningen af 70’erne røg i CD-afspilleren. Jeg har tidligere omtalt netop denne indspilning som én af de bedre til afsløring af koncertsalens geometriske kendetegn, og Crystal kablet skuffer heller ikke. Igen bevarer kablet sin helhedssøgende tendens, så lytteren bevarer fokus på musikken frem for at lade sig distrahere af detaljer i salens akustiske indretning.

Én af de helt store fordele ved netop denne egenskab kommer til sin ret ved afspilning af traditionelle lagkageindspilninger, som langt de fleste studieoptagelser består af..

Selv Julies hjemstavns CD med de åbenlyse forskelle i de enkelte spor bliver mindre ubehagelig – dog uden at Crystal kablet ligefrem skjuler noget.

Konklusion

Rent personligt sætter jeg stor pris på de mere kantede, analytiske egenskaber, men Crystal Audio Connect er et yderst kompetent og særdeles ”charmerende” kabel, som er velegnede til alle gode anlæg, hvor musikalitet og samlede oplevelser sættes i højsædet. Selv om der naturligvis kun er tale om marginaliteter i forhold til andre gode kabler, er Crystal alligevel sin egen på disse områder og fortjener afgjort et prøvelyt, hvis du er på jagt efter et topkabel i prisklassen – også selv om prisen er temmelig høj.

Yderligere information:

Interceptor Audio
www.interceptor.dk
Tlf.: 4827 7979


Udskriften er kun til privat brug - anden brug kræver skriftlige aftale med HIFI4ALL.DK!
Copyright © HIFI4ALL.DK- Alle rettigheder forbeholdes.